Ce clădire Art Nouveau ți se potrivește în funcție de zodie?

de |

Cei care cred în astrologie își încep ziua consultând horoscopul zilei, iar ceilalți îl văd ca pe o formă de divertisment. Ideea este că indiferent în ce tabără te afli, astrologia face parte din viața noastră. Există horoscop european, chinezesc, indian, al plantelor. De ce nu ar exista și un horoscop Art Nouveau? Pornind de la credința că fiecare clădire, prin arhitectura și elementele decorative, emană o personalitate proprie, iată cele 12 zodii din horoscopul european transpuse în variantă Art Nouveau:

1. Palatul Sztarill (Astoria): 21 martie – 20 aprilie

Cei născuți în acest semn zodiacal sunt persoane deosebit de prietenoase, îndrăznețe și curajoase, pline de vitalitate, ba chiar încearcă să își impună opiniile și să obțină recunoașterea meritelor sale. Și ce clădire poate ilustra mai bine acest aspect decât faimosul hotel orădean, care a găzduit și cafeneaua EMKE, cafeneaua unde intelectualii de odinioară își împărtășeau ideile?

2. Palatul Moskovits Adolf și fii: 21 aprilie – 21 mai

Nativii sunt oameni practici, dar iubitori de frumos. Firi creative, sunt și puternic ancorați în realitate. Se mulțumesc cu puțin, iar asta se reflectă și în clădirea reprezentativă, căci farmecul ei constă în detaliile nemaiîntâlnite în Oradea, regăsite pe o construcție solidă. Scenele pictate sub cornișa principală, care ilustrează diverse scene idilice, simbolizează sociabilitatea acestor nativi.

3. Palatele Gerliczy: 22 mai – 21 iunie

Nu degeaba reprezentative pentru acești nativi sunt două clădiri „gemene”, deoarece în fiecare dintre ei există o natură duală: puțină inteligență, puțină șiretenie. Nativilor le place varietatea și sunt dornici să experimenteze tot ce se poate. Cuvântul-cheie este „comunicare”, întocmai cum cele două palate par a-și spune povestea de poartă spre interior, spre „sufletul cetății”.

4. Casa Poynar: 22 iunie – 22 iulie

Cuvântul definitoriu este „familie”, tocmai de aceea cei născuți în acest semn sunt asemenea bijuterii arhitecturale care îi reprezintă: simpli, familiști, joviali, cu o căldură specifică celor care știu ce înseamnă căminul guvernat de forțele iubirii și ale imaginației. Nu se leapădă de trecut, detaliile florale de pe fațadă simbolizând strânsa legătură invizibilă cu rădăcinile sale.

5. Palatul Vulturul Negru: 23 iulie – 22 august

Nativul acestei zodii dorește să atragă toate privirile, să fie în centrul atenției, să fie admirat de cei din jur. Are tendința de a deveni extravagant din dorința de a face o impresie cât mai bună și pare sigur pe el chiar și atunci când planurile nu îi ies așa cum se aștepta. Dacă ar fi o clădire, cu siguranță și-ar dori să fie centrul atenției din Piața Unirii, cel mai cunoscut edificiu orădean.

6. Casa Roth: 23 august – 22 septembrie

Cei născuți în acest semn sunt exemple de modestie, dar cu capacități meditative ieșite din comun, fapt vizibil și în decorația minimală a clădirii care îi guvernează pe nativi. Cele trei atice ale Casei Roth care se înalță spre cer sunt simboluri pentru perseverența nativului și latura sa reflexivă, iar micile margarete amintesc de iubirea sa față de natură.

7. Palatul Füchsl: 23 septembrie – 22 octombrie

Nimic nu poate descrie mai bine personalitatea nativilor decât prima clădire Art Nouveau din Oradea. Liniile curbe, feroneria, detaliile vegetale simbolizează caracterul acestei zodii: echilibrul, diplomația, farmecul, armonia caracterului său. Iubește culorile, tablourile, fotografia, muzica și dansul și iese în evidență datorită înfățișării plăcute.

8. Palatul Rimanóczy Kálmán Senior (Casa Venețiană): 23 octombrie – 21 noiembrie

Nativul este o ființă misterioasă, carismatică, care îi atrage pe toți în jurul său ca un magnet. Puternici din fire, cei născuți în acest semn nu se lasă ușor înfrânți, având un profund simț al apărării atunci când se află în încurcătură. Prin curaj și îndrăzneală, nativul va renaște asemenea acestui palat: mai strălucitor, mai dramatic și mai hotărât decât înainte.

9. Palatul Stern: 22 noiembrie – 21 decembrie

Personalitatea nativului este greu de decodificat și îi poate intimida chiar și pe cei mai îndrăzneți prin farmecul personal deosebit, idealism, aspirația spre țeluri înalte. El cautǎ semnificația lucrurilor, înțelepciunea și libertatea, dar, mai ales, cautǎ sǎ-și construiascǎ propriul sistem de credințe și valori, așa cum frumosul palat intimidează prin dimensiuni, dar uimește prin gingășia detaliilor florale de sub streașină.

10. Casa Darvas – La Roche: 22 decembrie – 19 ianuarie

Nativii sunt firi conservatoare, dar cu calități prețioase, care îi împodobesc personalitatea, întocmai ca butonii semisferici din cărămidă smălțuită, care ornează fațada sobră a acestei clădiri. Este cunoscut că modelul fiecărui buton este unic, așa cum și nativul are însușiri alese: răbdarea, simțul datoriei, perseverența.

11. Palatul Moskovits Miksa: 20 ianuarie – 18 februarie

Surprinzător, imprevizibil, rebel, vioi, cu o imaginație impresonantă, întocmai ca minunatul palat de pe Calea Republicii. Farmecul său îi oferă o latură activă, deloc plicticoasă pentru cei cu care interacționează. Cu siguranță nativul este o personalitate neobișnuită, unică, iubind felul în care strălucește în societate.

12. Magazinul de sticlărie Deutsch: 19 februarie – 20 martie

Fire complexă, înțelegătoare, prietenoasă și visătoare, nativul își găsește corespondent în fantezia detaliilor ce împodobesc fațada magazinului Deutsch. „Fantezie” este cuvântul de bază, precum ineditul model ce împodobește fațada acestei minunate clădiri. Uneori, poate fi și secretos cu cei curioși să îi descopere sufletul.