Palatul Moskovits Miksa în toată splendoarea pe strada Republicii

de |

Palatul Moskovits Miksa în toată splendoarea pe strada Republicii.

Palatul Moskovits Miksa este o clădire cu parter înalt şi două etaje. Palatul Moskovits Miksa este reprezentativ pentru tipul de imobil de raport, emblematic pentru arhitectura 1900 din Oradea, fiind una dintre cele mai spectaculoase clădiri ridicate în acest stil, datorită ornamenticii bogate. A fost comandat de inginerul Moskovits Miksa. Clădirea a fost ridicată în 1904-1905 după planurile arhitectului Rimanóczy Kálmán jr..

La structura de rezistenţă s-au utilizat pentru prima dată în Oradea plăci cu nervuri din beton armat (de tip Hennebique), structura de rezistenţă fiind proiectată de profesorul universitar ing. Zielinszky Szilárd din Budapesta.

Clădirea în stil Art Nouveau (Secession) este compusă dintr-un imobil construit  la intersecția străzii Republicii cu Parcul Traian, în jurul unei curţi interioare.  Acest tip de clădire era des întâlnit în perioada construirii lui. Imobilul are spaţii comerciale la parter şi apartamente la etaje.

Caracteristicile Art Nouveau cele mai pregnante ale Palatului sunt ușor de observat prin traseul ondulatoriu al aticei.  Acesta este prezent la mai multe elemente arhitecturale. Elementele ornamentale de factură florală, vegetală, geometrică sau zoomorfă reprezintă simboluri-cheie în descifrarea expresiei artistice care a dat naștere acestei bijuterii arhitecturale.

Pomul vieţii, simbolizat printr-un chip feminin şi reprezentat în altorelief cu ramuri, frunze, flori şi însemne masonice, lebăda cu pui, precum şi torsul feminin în buchet de floarea soarelui sunt doar câteva dintre însemnele misterioase sculptate în decoraţia Palatului Moskovit. Elementele decorative au o coerenţă care dă naștere unei povești.

Intrarea în Palatul Moskovits Miksa este amplasată pe strada Parcul Traian şi se face printr-un culoar.

Adresa: Str. Parcul Traian 4 colţ cu Str. Republicii, Oradea, judeţ Bihor.

Sursă foto: Primăria Municipiului Oradea