Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
Magazinul de sticlarie Deutsch K.I., Alexandru Ion

Magazinul de sticlărie Deutsch K.I.

Cu toate că numele arhitectului și cel al constructorului nu sunt cunoscute, Magazinul de sticlărie Deutsch K.I. aparține secessionului, stil ce și-a lăsat amprenta și în orașul Oradea.

Se spune că prin anii 1906 – 1910 a apărut Magazinul de sticlărie Deutsch K.I., în jurul căruia planează însă informații destul de neclare. Singurul lucru cert este reprezentat de faptul că în anul 1906 firma Deutsch K. I. a cumpărat Fabrica de sticlă de la Pădurea Neagră.

Construcția impunătoare din veacul al XX-lea și din veacul nostru, ce stă așezată peste o fostă prăvălie cu un singur etaj din secolul al XIX-lea, a servit fabricării de sticlă, porțelan și lampadare. Afacerea a fost condusă de Deutsch K. I. până în anul 1917 când ajunge aproape de faliment. În anul 1920 magazinul a fost cumpărat de către Markovits Hermann, cel care ridică din nou nivelul de producție.

Între anii 1960 și 1990 fabrica de sticlă este înlocuită cu magazinul de articole pentru copii, Gulliver. Iar, cu toate că în anul 1970 aproape întreaga lucrare a fost reconstruită, responsabilii cu acest proiect au reușit să păstreze o bună parte dintre elementele inițiale ce făceau ca fosta sticlărie să fie specială. Clădirea este împărțită în trei axe principale și împodobită cu numeroase detalii gândite armonios, abordându-se teme florale ce amintesc de broderia tradițională.

Monumentul istoric este amplasat vis-a-vis de Casa Roth și în apropierea multor alte edificii reprezentative pentru orașul de pe Crișul Repede.

Contact – Magazinul Deutsch K.I.

Adresă: Strada Vasile Alecsandri, nr.4

Telefon: +40-259-437.000

E-mail: [email protected]

Web: AICI

 

Articol scris de Diana Pașc

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie