de |

Clădire impunătoare, cu o istorie bogată, Casa Poynar se află pe strada Nicolae Grigorescu nr. 6 și mobilează Piața Ferdinand.

Casa Poynar a fost construită după planurile arhitectului Sztarill Ferencz. Inițial, în martie 1906, Rimanóczy Kálmán intenționase să ridice clădirea după planurile sale, dar nu a reușit să cadă de acord în legătură cu prețul oferit de moștenitorii vechiului edificiu. Astfel că Sztarill a ajuns să realizeze planurile clădirii.

La 13 aprilie 1907, se anunța că în luna mai va începe construcția clădirii, iar la 14 noiembrie, în același an, se anunța că poimâine, într-o zi de sâmbătă, se va deschide în noul palat Poynar magazinul de îmbrăcăminte – Frații Koch.

Familia Poynar era o veche familie de origine aromână. Aceasta se înrudea cu familia Gojdu, deoarece Ana, mama lui Emanuil Gojdu, se trăgea din familia Poynar. Datorită acestei relații de rudenie, un membru al familiei Poynar avea dreptul de a participa în Fundația Gojdu.

Casa este formată din parter, mezanin și două etaje. La etajul întâi se afla un singur apartament, iar al doilea era format din două. Cele două fațade simetrice sunt situate de o parte și de alta a colțului. Între fațade se găsește un turn rotund, cu balcoanele la nivelul ambelor etaje și cu un coif sub formă de bulb.

Etajele sunt ieșite în afara liniei parterului, sprijinindu-se pe console puternice, care au înălțimea mezaninului. Fațadele sunt împodobite cu flori și buchete de flori, aflate pe panourile centrale; în trecut, acestea erau mai bogat decorate. Pe fațada dinspre piață, se găsește un medalion pe care este inscripționat anul 1894 și un corb. Feroneria porții și a balcoanelor prezintă elemente florale, ondulate.

Din punct de vedere stilistic, Casa Poynar se înscrie în arhitectura secession, dar are și câteva detalii care ne trimit cu gândul la arhitectura renascentistă italiană.