Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
Palatul Füchsl - Ghid Local Oradea

Palatul Füchsl

Edificiu de mari dimensiuni, Palatul Füchsl este printre primele clădiri în stil lechnerian din Oradea. A fost construit pe baza planului realizat de arhitecții budapestani Zoltán Bálint și Lajos Jámbor, în perioada 1902-1903. Antreprenorul a fost orădeanul Vilmos Rendes și a aparținut fraților Arnold și Mór Füchsl, importanți comercianți de vinuri.

Palatul Füchsl este format din parter și două etaje și ascunde sub aparența unei fațade unitare două imobile de raport, fiecare cu o curte interioară și cu intrare proprie.

La subsol se găseau pivnițele pentru vin, de mari dimensiuni, și cămările pentru lemne și cărbuni. Parterul are spre stradă spații comerciale. La etaje se găseau apartamente, iar cele situate spre stradă erau destinate categoriilor sociale înstărite.

Pe colț, imobilul este rotunjit. La nivelul acoperișului se află un coif conic încununat cu un lanternou din tablă zincată, sub formă de bulb. Acesta avea un fleuron, astăzi dispărut, reprezentând caduceul lui Mercur, zeul comerțului, protector al călătorilor. Fațada este executată unitar și nu lasă să se ghicească faptul că sunt două imobile. Aceasta se remarcă prin ornamentația bogată, curbilinie, vegetală, simbolică, reprezentată de vrejurile de viță de vie, ciorchinele de struguri, ornamentele florale și frunzele.

Comanditarii edificiului, frații Füchsl, au monogramele „TF” atent amplasate și caligrafiate în panouri trapezoidale, acestea fiind legate de activitatea lor. Feroneria este realizată în manieră curbilinie. Toate aceste trăsături conferă imobilului originalitate și o deosebită particularitate stilistică, stârnind atenția trecătorilor.

Articol scris de Betty Halasz. Sursă foto AICI.

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie