Bucket List: 50 de lucruri pe care le poți face în Oradea

de |

Bucket List: 50 de lucruri pe care le poți face în Oradea

Partea I – Toamna

 

Mult timp a trecut de când nu am întocmit o listă cu activitățile pe care musai să le faci în Oradea. Și cum 50 de obiective sunt greu de atins într-un timp scurt, am revizuit lista și am reorganizat-o în funcție de anotimpuri. Iată că venim astăzi cu prima serie de recomandări. Ce poți face în Oradea și împrejurimi  în timpul toamnei?

 1. Ia la pas străzile orașului

Vei găsi surprize la tot pasul: o casă îmbrăcată în iederă roșiatică, frunzele copacilor care se asortează cu fațadele pline de farmec ale arhitecturii baroce, Art Nouveau sau eclectice.

 1. Plimbare pe promenada Crișului Repede

Profită de căldura ultimelor raze de soare. Încarcă-ți bateriile pentru zilele ploioase și mohorâte de toamnă plimbându-te pe promenada Crișului Repede. Vei avea însoțitori: zeci de lebede, rațe sălbatice și perscăruși.

 1. Ședință foto în Cetate

Șanțul Cetății din Oradea pare scăldat în aurul razelor de soare al veacurilor trecute. Totul e plin de culoare, un cadru perfect pentru o ședință foto inedită.

 1. Bucură-te de un langoș și de plăcintele aburinde

Sunt delicioase, accesibile și sățioase. Le găsești tot timpul anului la plăcintăriile din oraș, dar parcă niciodată nu-i așa de bune ca toamna, când aerul rece te îmbie la o gustare simplă, dar gustoasă.

 1. Căldura căminului de odinioară, la Muzeul Art Nouveau

Găzduit de Casa Darvas-La Roche, ineditul muzeu îți oferă o reală călătorie în timp. Totul este mobilat, utilat și amenajat ca la începutul secolului al XX-lea. Nu știi cum trăiau oamenii în 1900 toamna? Află vizitând Muzeul Art Nouveau!

 1. O zi la Sălacea, satul cu o mie de pivnițe

Important punct viticol încă din cele mai vechi timpuri, în Sălacea există și astăzi mai multe pivnițe pentru depozitarea vinului decât case. E o delectare să colinzi pe dealurile ca pictate, în nuanțe tomnatice.

 1. Vizitează Lacul Vida

Cunoscut datorită pâlniei sale, Lacul Vida din localitatea Luncasprie este un magnet pentru turiști tot timpul anului, dar toamna îi conferă un farmec aparte, natura reflectându-și în oglinda apei noile veșminte.

 1. Plimbare în parcurile orădene

Un covor des de frunze, adierea răcoroasă care fac frunzele colorate să cadă în ploaie și să țeasă un covor și mai gros și mai colorat. Relaxează-te la o plimbare pe aleile parcurilor din Oradea, în această perioadă!

 1. Nu uita de vinul fiert!

Nu rata vinul fiert obținut din strugurii crescuți în podgoriile bihorene. Cald și aromat, îți va însenina până și cea mai mohorâtă zi de toamnă. Urmărește târgurile producătorilor locali pentru a te bucura de aromele autentice!

 1. Bucură-te de o ciocolată caldă într-un cadru plin de farmec

O ciocolată caldă aburindă, aromată ori poate o cafea îmbietoare. În jur, doar clădiri istorice, cu o arhitecrură care te poartă în timp. Nu ai cum să nu-ți îneci problemele și grijile când savurezi o băutură delicioasă în Piața Unirii sau pe Calea Republicii, înconjurat de emblematicele clădiri orădene!

 1. Privește apusul de pe Dealul Ciuperca

Din acest loc atât de popular, poți admira în toată splendoarea lui un „amurg de toamnă violet”. Apusurile tomnatice se revarsă atât de grandios asupra Oradiei, încât ai zice că poezia lui Bacovia e inspirată de o carte poștală care surprinde orașul cuprins de un amurg plin de culoare.

 1. Experimentează zona montană a Bihorului

Munții Apuseni se înalță bravi și falnici la o aruncătură de băț de Oradea. În zilele în care condițiile meteo permit drumețiile, te poți bucura de nenumărate trasee, cu diferite grade de dificultate. Cetățile Ponorului, Vadul Crișului sau Stâna de Vale sunt doar câteva din zonele de unde se desprind câteva rute desprinse parcă din basme.

 

Tu ce ai face într-o zi de toamnă, în Oradea?