Bijuterii ascunse: Palatele Gerliczy

de |

Strada Republicii este una din cele mai importante artere ale Oradiei, aceasta legând Gara Centrală de Bulevardul Magheru. Două șiruri de clădiri istorice se întind pe ambele părți ale străzii Republicii, imobilele aflate la numerele 52 și 73 fiind cele care atrag atenția: Palatele Gerliczy.

Palatele Gerliczy sunt două clădiri aproape identice pe care le putem găsi pe partea stângă și dreaptă a străzii principale. Iată povestea lor:

Cele două clădiri au fost realizate la comanda baronesei Gerliczy, soția baronului Gerliczy Felix, un important deținător de terenuri din Bihor, care s-a implicat și în politică, ajungând să dețină funcția de subprefect al comitatului Bihor în perioada 1860-1861. Baroneasa era cunoscută pentru operele sale de caritate, fiind președinta Asociației Femeilor din Comitatul Bihor, fondatoarea Orfelinatului de fete „Elisabeta”, s-a implicat în ajutorarea oamenilor sărmani în timpul epidemiei de holeră din 1873, iar în 1905 înființează Adăpostul „Luiza” pentru femeile inapte de muncă sau rămase fără sprijin.

            Iată și câteva curiozități din istoria celor două clădiri „gemene”:

  1. Cel care a proiectat palatele a fost arhitectul Ferenc Sztarill, căruia i se datorează și Palatul Sztarill (Hotel Astoria) sau Casa Poynar. Lucrările au fost finalizate în anul 1907.
  2. Amplasarea celor două au făcut posibilă interpretarea lor ca pe o poartă de intrare în strada principală, care se dezvolta într-un ritm alert după inaugurarea Gării, dar și într-un oraș civilizat, cosmopolit.
  3. Din punctul de vedere al curentului, cele două palate se încadrează în categoria secessionului (Art Nouveau) de sorginte vieneză, caracterizat de sobrietate, elementul inovator fiind asemănarea.
  4. Palatul de la numărul 52 a fost sediul Securității în anii 1950. După 1956, când Securitatea și-a mutat sediul, încăperile au fost repartizate către cetățeni ca spații de locuit, descendenții acelor familii locuind și astăzi aici.
  5. Pe pereții beciurilor se pot vedea și astăzi inscripțiile deținuților politici care au fost reținuți aici în perioada 1952-1956: marcaje tăiate ale lunilor petrecute în arest, nume, diverse forme sau animale.

În prezent, palatul de la numărul 73 este reabilitat complet.

Susa foto: oradea-nagyvarad-grosswardein.ro