de |

[adsanity_group num_ads=1 num_columns=1 group_ids=3818 /]

Una dintre cele mai importante realizări arhitecturale din Oradea este Palatul Vulturul Negru, care încântă orașul de peste 100 de ani. Ridicarea acestui complex arhitectural a fost realizată de arhitecții Komor Marcell și Jakab Dezso, după câștigarea concursului de reconstruire a hotelului Vulturul, lansat de primărie.

La vremea inaugurării clădirea era multifuncțională, aceasta cuprinzând cazino, hotel, birouri, cinematograf și restaurante. Emblema ansamblului, vitraliul cu Vulturul Negru, a fost executată în anul 1909 într-un atelier orădean.

Complexul este realizat în stilul Art Nouveau îmbinat cu Secession, stiluri „totale” care și-au pus amprenta asupra tuturor artelor vizuale, găsindu-și inspirația în natură. De asemenea, palatul cuprinde nuanțele stilurilor Liberty, Modernista și Jugendstil, stiluri care împart același obiectiv, cel de a îmbină utilul cu frumosul clasic. Palatul Vulturul Negru este unul dintre monumentele datorită căruia Oradea a fost integrată în Rețeaua Europeană de cultură și arhitectură Art Nouveau cu sediul în Bruxelles.

Deși fațada și masivitatea complexului oferă un sentiment pătrunzător, pasajul palatului dăruiește vizitatorilor numeroase oportunități de socializare, acesta fiind principalul punct al vieții de noapte și al cafenelelor din Oradea. Palatul beneficiază de asemenea de avantajul de a se afla în punctul 0 al orașului, în zona centrului vechi – o locație favorabilă atât pentru turism, cât și pentru locuitorii orașului.

[adsanity_group num_ads=1 num_columns=1 group_ids=337 /]