Mănăstirea Voivozi

Mănăstirea Voivozi Străvechea Mănăstire Voivozi se numără printre mândriile județului Bihor, fiind un loc magic care ne așteaptă cu porțile deschise. Situată între localitățile Budoi și Pădurea Neagră, pe Valea Bistrei, Mănăstirea Voivozi din Eparhia Oradea, sălășluiește într-un peisaj rural, tipic țărănesc și tradițional românesc, care ne duce cu gândul la simplitatea traiului de mai…

De văzut  La doi pași de Oradea  
Peștera Scărișoara, județul Alba

Peștera Scărișoara

Peștera Scărișoara Cu toate că Peștera Scărișoara nu este localizată în județul Bihor, ci în Alba, ne-am permis o mică abatare cu scopul de a promova un alt monument al naturii din Munții Apuseni. De ce este această creație a naturii atât de impresionantă? Pe lângă frumusețea formațiunilor carstice care, privite din unghiuri diferite, ne…

De văzut  La doi pași de Oradea  
Șuncuiuș

Redescoperim Bihorul: Șuncuiuș

Redescoperim Bihorul: Șuncuiuș Fie că vrei să evadezi din haosul orașului pentru a inspira o gură de aer proaspăt, să te afunzi în străfundurile și întunecimea vreunei peșteri sau, dimpotrivă, să stai cât mai mult posibil în văzul soarelui, comuna Șuncuiuș este locul potrivit pentru a te recrea în mijlocul naturii. În ciuda numărului destul…

De văzut  La doi pași de Oradea  
Peștera Urșilor, comuna Chișcău

Peștera Urșilor

Peștera Urșilor Județul Bihor, comuna Pietroasa, Chișcău, Peștera Urșilor – o comoară a bihorenilor descoperită în anul 1975 în urma exploatărilor miniere locale. Atunci, la finalul mileniului trecut, a fost străbătută peștera de către minerul Traian Curta care a parcurs galeria până ce a dat de Sala Mare. Începând cu acel moment, timp de cinci ani peștera a…

De văzut  La doi pași de Oradea  
Vadu Crișului Bihor

Vadu Crișului

Vă invit la un exercițiu de imaginație. Ne aflăm la punctul de întâlnire al Munților Pădurea Craiului cu Depresiunea Vadului, chiar la ieșirea Crișului Repede din defileu. Vadu Crișului, satul reședință al comunei omonime, ne primește bucuros de oaspeți și ni se deschide în toată splendoarea. Odată ajunși pe aceste meleaguri fragede și revigorante, tot…

De văzut  La doi pași de Oradea  
Pădurea Neagră

Pădurea Neagră din județul Bihor

Pădurea Neagră din județul Bihor La aproximativ 20 de km de orașul Aleșd, în zona montană a Plopișului, se întinde o localitate atestată documentar în anul 1954, și anume: Pădurea Neagră. În trecut, în acest loc dominat de natură, apă minerală, verdeață, animale sălbatice și aer curat, era amplasată una dintre cele mai vechi fabrici…

De văzut  La doi pași de Oradea  
Lacul Cicoș din Săcueni 22

Lacul Cicoș din Săcueni

Lacul Cicoș din Săcueni Undeva în nord-vestul Transilvaniei, prin județul Bihor, se află o arie naturală protejată, de interes național, declarată astfel în martie 2000. Este vorba de Lacul Cicoș din Săcueni, un loc deosebit ce se află pe teritoriul administrativ al orașului Săcueni și ce se ridică la o altitudine de 142 de metri.…

De văzut  La doi pași de Oradea  
Satul celor 1000 de pivnițe 12

Satul celor 1000 de pivnițe

Satul celor 1000 de pivnițe Dovezile arheologice ne vorbesc despre un teritoriu fertil pe care se aflau așezăminte omenești încă din epoca de piatră. Mergând pe drumul ce leagă Marghita de Valea lui Mihai, vei da peste Satul celor 1000 de pivnițe, localitatea ce are o tradiție adânc înrădăcinată în arta viticulturii, și nu numai.…

De văzut  La doi pași de Oradea  
Podul de la Sălacea 4

Podul de la Sălacea

Podul de la Sălacea Podul de la Sălacea datează din secolul al XVIII-lea. O tăbliță așezată pe vestita trecătoare, ne-o înfățișează ca fiind un monument de arhitectură. Tradiția susține că această punte este ba „Drumul Sării”, ba „Drumul vinului”… În partea de nord a comunei Sălacea, dăinuie un pod de cărămidă cu patru arcade pe…

De văzut  La doi pași de Oradea  
Cetatea Biharia 4

Cetatea Biharia

Cetatea Biharia Cetatea Biharia … să vă povestim câteva lucruri despre un spațiu cuprins de povești, dragoste, ură, adevăr, luptă, imnuri, viață și moarte … Istoria ne vorbește despre o cetate ce se află lângă satul Biharia și care ar fi aparținut voievodului Menumorut. Se spune despre Cetatea Biharia, că este o fortificație cu valuri…

De văzut  La doi pași de Oradea  
Biserica de lemn din satul Margine 2

Biserica de lemn din satul Margine

Biserica de lemn din satul Margine este cel mai vechi monument istoric de acest fel din județul Bihor, construit din bârne cioplite ce păstrează stilul caselor țărănești din zona văii Barcăului. Județul Bihor, comuna Abram, satul Margine – aici se află Biserica de lemn ortodoxă Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, ridicată prin anii 1700. Pictată în…

De văzut  La doi pași de Oradea