Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
Cetatea Biharia 4

Cetatea Biharia

Cetatea Biharia … să vă povestim câteva lucruri despre un spațiu cuprins de povești, dragoste, ură, adevăr, luptă, imnuri, viață și moarte …

Istoria ne vorbește despre o cetate ce se află lângă satul Biharia și care ar fi aparținut voievodului Menumorut. Se spune despre Cetatea Biharia, că este o fortificație cu valuri de pământ de o înălțime de cinci – șapte metri și că este situată între mlaștinile Barcăului (denumite și „prinzătoarea de cai”) spre V și pârâul Ceșmeu spre E.

Apariția incertă a acestei cetăți este pusă pe baza a două variante: în secolul al VIII-lea sau al IX-lea, înainte de venirea maghiarilor, sau în secolul al XI-lea când printr-o atestare documentară, ce datează din anul 1075, este amintită civitas Bichos. Ultimul document în care este menționată Cetatea Byhor, supravițuiește din anul 1220.

După o perioadă de tăcere, numai prin secolul al XV-lea se scrie din nou despre oppidum Bychor.

Prin anii 1703 – 1704, Cetatea Biharia servea celor din urmă ai săi aparținători. Conrad Iacob Hiltebrand, care a trecut prin regiune în anii 1656-1658, noteză: „La 1 august, domnii soli  au ajuns la Biharia, de unde vine numele comitatului Bihorului, altminteri zis al Oradiei, un târguşor cale de două mile. Aici stau haiducii din districtul Bihor, ţinând de Oradea”.

Cetatea Biharia a fost construită din pământ și lemn, folosindu-se un sistem complex ce încă nu a fost deslușit în totalitate. Laturile cetății sunt de 150 X 115 metri sau de 290 X 220/200 metri. Șanțurile care înconjurau cetatea erau de 15 și 20 de metri lățime. În partea de E, înspre râu, această cetate cuprindea o fortificație de formă semiovală, denumită astăzi Cetatea Fetelor.

Primele săpături arheologice au fost derulate în anul 1.900. De atunci, amintirea Cetății Biharia a prins din nou viață, s-a deschis înspre a scrie o altă parte din istoria locului …

Contact – Primăria Biharia
Adresă: Comuna Biharia, Str. Cetății, nr. 12
Telefon: +40-259-369.716
E-mail: [email protected]
Web: AICI

Articol scris de Diana Pașc

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie