Array
(
    [overall] => 0
    [count] => 0
    [criteria] => Array
        (
            [0] => 0
        )

    [reviews] => Array
        (
        )

)
Peștera Scărișoara, județul Alba

Peștera Scărișoara

Cu toate că Peștera Scărișoara nu este localizată în județul Bihor, ci în Alba, ne-am permis o mică abatare cu scopul de a promova un alt monument al naturii din Munții Apuseni.

De ce este această creație a naturii atât de impresionantă? Pe lângă frumusețea formațiunilor carstice care, privite din unghiuri diferite, ne vor provoca imaginația spunându-ne numeroase povești săpate în blocuri unice, Peștera Scărișoara se bucură și de o importantă apreciere printre oamenii de știință deoarece aici se află cel mai mare ghețar din România, principalul „povestitor” pentru savanți și vizitatori.

Se spune despre acest „munte” că ar avea o vechime de aproximativ 4.000 de ani. Cât privește modul în care s-a format se vobește despre crearea unui gol în urma prăbuşirii unui aven (un „puţ” natural) care „s-a umplut cu gheaţă în timpul glaciaţiunilor, astfel formându-se gheţarul care face faima peşterii. După încălzirea climei, gheaţa s-a topit parţial, dar gheţarul nu a dispărut căci este alimentat în fiecare iarnă de un nou strat de gheaţă, format la suprafaţă” – sursă text AICI. De asemenea, se mai menționează și despre faptul că în anul 2005 Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj, alături de alți specialiști din străinătate, au luat mostre din ghețar cu ajutorul cărora au aflat informații interesante, precum sunt următoarele: „cum a fost vremea în fiecare an din ultimii 4.000, când au fost incendii în zonă, chiar şi cât aur se exploata în Apuseni pe vremea dacilor” și multe altele.

Nu se cunoaște cu exactitate momentul în care a fost descoperită, însă se cunoaște faptul că în anul 1847 a fost atestată documentar pentru prima dată. De asemenea, K. F. Peters și A. Schmidl au menționat-o în anii 1861, Emil Racoviță a cercetat formațiunile de gheață în 1927, iar V. Pușcariu a făcut o prezentare științifică și turistică în 1934.

Iar, pentru a vă face o imagine de poveste, dacă nu o aveți deja în minte, vă invit la un exercițiu simplu. Închideți ochii și încercați să construiți următorul tablou: vă aflați lângă o pădure, pășiți puțin pe drumul „bătut de oameni” și la un moment dat, privind în jos, descoperiți o „prăpastie” a cărei adâncime este greu de intuit din cauza vegetației sălbatice existente în aven. Observați în apropiere cum o serie de scări vă conduc înspre acel loc „din pământ”. Coborâți treptele înguste și vă minunați că pe măsură ce parcurgeți cei aproximativ 50 de metri în adâncime vi se dezvăluie tot mai multe detalii, până când se deschide o gură mare de peșteră. Ajungeți aproape de peșteră, străbateți drumul rămas până la intrare și pășiți ușor printr-un portal de 17 metri înălțime și 24 de metri lățime, până în vestita Sală Mare. Deodată, realizați că sub propriile picioare se află marele ghețar, podeaua sălii fiind fața superioară a vestitului „munte” de gheață. Pătrunzând mai mult în interiorul Sălii Mari veți descoperi la un moment dat un loc sacru, o Biserică împodobită cu peste 100 de stalagmite. Cum vi se pare acest tablou?

Bineînțeles, pe lângă spațiul descris anterior, mai există încă două sali unde accesul îl au doar specialiștii. Este vorba despre: Rezervația Mică și Rezervația Mare.

După cum bine știm, temperaturile întâlnite în peșteri sunt relativ constante. În cazul Peșterii Scărișoara, vara ne vom răcori la 1 grad, iar iarna la -7 grade.

Dar de unde-i provine numele de „Scărișoara”? De la satul care se află la 16 km depărtare. Astăzi, din punct de vedere administrativ, monumentul naturii aparține comunei Gârda de Sus – situată pe valea Arieșului Mare, la 32 km amonte de Câmpeni (DN75). Peștera este localizată la 46°29′23″N 22°48′35″E.

Peștera Scărișoara din județul Alba se află la mai mult de „doi pași de Oradea”. Cu toate acestea, este un loc pe care îl recomandăm cu drag celor care doresc să petreacă câteva ore în mijlocul naturii și aproape de exemple „vii” ale evoluției continue.

*Peștera este amenajată și are corp de ghizi autorizați. Intrarea în peșteră se face cu grupul. Taxa de intrare este de 7 lei/persoana și gratuit pentru copiii sub 7 ani. Intrările se fac aproximativ după orarul: 09:00, 10:20, 11:40, 13:00, 14:20, 15:40, 17:00 și 18:00. Duminică nu se mai face intrarea de la 18:00.

Sursă foto AICI

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie