Array
(
  [overall] => 0
  [count] => 0
  [criteria] => Array
    (
      [0] => 0
    )

  [reviews] => Array
    (
    )

)
Podul de la Sălacea 4

Podul de la Sălacea

Podul de la Sălacea datează din secolul al XVIII-lea. O tăbliță așezată pe vestita trecătoare, ne-o înfățișează ca fiind un monument de arhitectură. Tradiția susține că această punte este ba „Drumul Sării”, ba „Drumul vinului”…

În partea de nord a comunei Sălacea, dăinuie un pod de cărămidă cu patru arcade pe sub care își croia drumul apa Ierului, și anume: Podul de la Sălacea.

Lungimea acestuia este de 29,70 metri, cunoscându-se puține date. Se consideră că, cel mai probabil, înaintea podului de cărămidă a existat un pod de lemn. O certitudine cu privire la monument este aceea că în anul 1840 acesta deja exista, făcând parte din istoria transporturilor și fiind unul dintre cele mai vechi poduri din județul Bihor.

Pentru ca amintirea să rămână vie, în vara anului 1998 s-au început lucrările de consolidare, iar în prezent podul „așteaptă” să fie restaurat în totalitate.

Primele descoperiri ce ne vorbesc despre epoca de piatră, ce a trecut și peste Sălacea, înregistrează urme de așezăminte omenești în această zonă. Însă, bogățiile cele mai de seamă, găsite pe această bucată de pământ, datează din epoca bronzului, de prin perioada 1850 – 1450 (î.e.n), obiectele aparținând în trecut triburilor de otomani.

Sarea juca un rol important în localitatea Sălacea, așadar din cele mai vechi timpuri drumul sării din nordul Transilvaniei trecea prin această zonă – de unde vine și denumirea de „Sălacea” – fiind un loc de depozitare a sării.

Primele izvoare oficiale ale localității Sălacea datează din 1067 și aparțin județului Sălbociu.

Pe lângă Podul de la Sălacea, localitatea mai găzduiește și aproape 1000 de pivnițe care încă se pot găsi de-o parte și de alta a „străzii pivnițelor”.

Contact – Primăria Sălacea
Adresă: Comuna Sălacea, nr.47, judeţul Bihor
Telefon: +40-259-463.014
E-mail: [email protected]
Web: AICI
Facebook: AICI 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie