Array
(
    [overall] => 0
    [count] => 0
    [criteria] => Array
        (
            [0] => 0
        )

    [reviews] => Array
        (
        )

)

Mănăstirea Voivozi

Străvechea Mănăstire Voivozi se numără printre mândriile județului Bihor, fiind un loc magic care ne așteaptă cu porțile deschise.

Situată între localitățile Budoi și Pădurea Neagră, pe Valea Bistrei, Mănăstirea Voivozi din Eparhia Oradea, sălășluiește într-un peisaj rural, tipic țărănesc și tradițional românesc, care ne duce cu gândul la simplitatea traiului de mai demult și a oamenilor din acele vremuri.

În ciuda scandalurilor și a jocurilor de putere dinăuntrul eparhiei Ortodoxe, mănăstirea Voivozi rămâne un monument istoric care atrage credincioși din toate colțurile țării atât prin atmosfera de sfințenie și puternica conexiune cu Dumnezeu, cât și prin frumusețea locului și podoabele sale păstrate și adunate de zeci și sute de ani.

Clerul și credincioșii de pretutindeni se pot adăposti sub acoperișul său într-un moment de reculegere spirituală și pace interioară, comunicare cu sinele dar și cu Divinitatea, fiind un loc de popas pentru oricine dorește să se regăsească sau să se reinventeze.

Primele însemnări atestă apariția mănăstirii încă din secolul al XII-lea, din timpul voievozilor Drag și Balc, doi dintre nepoții lui Dragoș „Descălecătorul”. Pe vremuri, ea aparținea de Mănăstirea Peri, acum aflată însă pe teritoriul Ucrainei. În timpurile de demult, mănăstirea era recunoscută sub denumirea de „Colţul cu Meri” de la Voivozi.

Astăzi, Mănăstirea Voivozi are în incinta sa, pe lângă un paraclis unde se săvârșesc slujbele, și o biserică aflată încă în construcție, zeci de chilii pe câte două niveluri, o bucătărie cu sală de mese, numeroase beciuri și cămări, dar și un atelier de pictură în ulei pe lemn, dedicat probabil studiului săvârșirii icoanelor pe lemn, tradiție străveche în cultul religios ortodox. Pe lângă acestea, se întind grădinile cu solare sau ferma de vite cu numeroase grajduri și țarcuri care adăpostesc animale din cele mai diverse.

Din anul 2010, biserica mare a mănăstirii poartă hramul „Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei şi Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu”, în cinstea unor personalități care au marcat cursul istoriei religioase a țării noastre.

Oricine are nevoie de un moment de liniște, departe de larma și agitația orașului, este binevenit la mănăstirea Voivozi.

Articol scris de Ștefania Buciuman

Fotografii realizate de Alexandru G. Ion

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie