Array
(
    [overall] => 0
    [count] => 0
    [criteria] => Array
        (
            [0] => 0
        )

    [reviews] => Array
        (
        )

)
Șuncuiuș

Redescoperim Bihorul: Șuncuiuș

Fie că vrei să evadezi din haosul orașului pentru a inspira o gură de aer proaspăt, să te afunzi în străfundurile și întunecimea vreunei peșteri sau, dimpotrivă, să stai cât mai mult posibil în văzul soarelui, comuna Șuncuiuș este locul potrivit pentru a te recrea în mijlocul naturii.

În ciuda numărului destul de mic de locuitori, 3.259 după recensământul din 2011, comuna din Bihor, Șuncuiuș, se numără totuși printre destinațiile preferate ale iubitorilor de drumeții din această zonă, fie ei școlari, familii sau grupuri de prieteni.

Situat la poalele Munților Pădurea Crailor, de-al lungul râului Crișul Repede, zona stâncoasă ascunde adevărate comori săpate în munte, printre care și Peștera Vântului, Peștera Unguru Mare, Peștera Bătrânului, Peștera Cotuna de Sus și Cotuna de Jos.

Peștera Unguru Mare

Intrarea în peșteră se face traversând un pod suspendat deasupra Crișului, care leagă lumea aceasta de universul dinăuntrul peșterii.

Numele său provine dintr-o legendă locală. Aceasta vorbește despre un român şi un ungur mare care se băteau în zonă. La un moment dat, ungurul a fost nevoit să se ascundă în caverna care mai apoi a devenit casa lui. Însă, Aron Ciucur, fost ghid al peșterii, povestește cum că grota ar aparține unei familii numită Ungur. Băiatul cel mare a primit-o ca și moștenire, de unde și denumirea de Unguru Mare. Această peșteră mai poate fi recunoscută și drept Peştera Ungurului sau Peştera de la Bolhac.

Peștera se distinge prin faptul că până în secolul al VI-lea î.e. a fost locuită. Datorită luminozității oferite de gura largă a peșterii, oamenii au pus stăpânire peste loc pentru un timp îndelungat, construind chiar și cimitire în care se găsesc și astăzi rămășițele celor incinerați.

Așadar, dragi vizitatori, odată pătrunși în peșteră, e bine să știți că pășiți pe actualul teritoriu al unei colonii de peste 100 de lilieci, fost adăpost al oamenilor.

Peștera Vântului

La periferia nordică a Munților Pădurea Craiului, în versantul stâng al văii Crișului Repede, se deschide Peștera Vântului care traversează interiorul munților pe o lungime de aproximativ 47 km.

Peștera Vântului a fost descoperită în anul 1957 de către Bagaméri Béla, din momentul acela fiind explorată prima porțiune de 500 m, urmând ca până în 1967 să se studieze 15000 de m.

În 1966 Bagaméri Béla a format Cercul Speologilor Amatori din Cluj cu scopul de a descoperi peștera în totalitate, de a o carta și de a o proteja. Prima hartă a apărut în anul 1969 la scara 1:500, cuprinzând 15293 m de galerii. Cercetările au fost continuate, realizându-se un documentar despre Peștera Vântului în anul 1972. Mai târziu, apare și albumul foto „Peștera Vântului”, semnat de dr. Dan Coman și Valentin Crăciun.

Până la sfârșitul anului 1989 se depășește 40500 m de galerii explorate, urmând ca în anul 2000 lungimea peșterii să ajungă la peste 47000 m descoperiți.

O perioadă de timp în care se poate observa perseverență și multă răbdare, o istorie ce ne vorbește despre aproximativ 50 km de galerii de-alungul cărora pot fi găsite aproape toate formele endocarstice cunoscute. Un labirint format din galerii, săli, puțuri și hornuri, unde se pot întâlni toate tipurile de speleoteme: stalactite, stalagmite, coloane, scurgeri parietale, cristale ș.a. O intrare mică din „gura” căreia iese un vânt puternic (la intrarea în peșteră există un curent care poate atinge până la 50 km/oră), dar care ascunde o lume nebănuită și plină de bogății.

Peștera se întinde pe patru nivele, însă acestea nu sunt accesibile decât speologilor profesioniști.

Ca și încheiere…

Șuncuiuș-ul este apreciat și pentru numeroasele trasee montane, locurile destinate campării, alpinismului, canotajului, izvoarelor, cascadelor, peisajelor mereu unice surprinse de la punctele de belvedere, dar și legăturilor cu celelalte așezări din apropiere, care ascund alte comori asemănătoare celor menționate anterior.

În concluzie, recomandăm tuturor plimbările și aventurile prin Șuncuiuș atunci când se dorește o pauză de la „aerul” din oraș.

Vezi traseele montane din Șuncuiuș și din zonă AICI.

Articol scris de Ștefania Buciuman.

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie