Array
(
    [overall] => 0
    [count] => 0
    [criteria] => Array
        (
            [0] => 0
        )

    [reviews] => Array
        (
        )

)
Pădurea Neagră

Pădurea Neagră din județul Bihor

La aproximativ 20 de km de orașul Aleșd, în zona montană a Plopișului, se întinde o localitate atestată documentar în anul 1954, și anume: Pădurea Neagră.

În trecut, în acest loc dominat de natură, apă minerală, verdeață, animale sălbatice și aer curat, era amplasată una dintre cele mai vechi fabrici de sticlă din țară care, la începutul secolului al XX-lea, a fost cumpărată de Magazinul Deutsch K.I – dar, despre acest fapt vom mai aminti în următoarele rânduri. Până atunci, să vedem scurta povestioară care ne va desluși o mică părticică din istoria locului numit Pădurea Neagră din județul Bihor…

Cu toate că perimetrul în care se află Pădurea Neagră nu este un loc propice pentru agricultură, dat fiind și faptul că multe dintre terenurile existente sunt așezate în pantă, o oportunitate bună pentru dezvoltarea zonei a fost Fabrica de sticlă care timp de un secol și jumătate a scris istorie și care pentru o bună perioadă de timp înregistra circa 1500 de adepți ai meșteșugului de sticlar, producând semi-cristale apreciate atât în Europa, cât și pe continentul American.

Se spune că primele pagini au început să se aștearnă prin anul 1841, în mica fabrică de pe Valea Bistrei amplasată strategic între pădurile seculare ale locului. Aici, muncitorii beneficiau de tot ce aveau nevoie pentru a crea articole de sticlărie, adică: apă, cuarț și lemn.

De asemenea, se mai vorbește despre faptul că localitatea ce astăzi aparține de Aleșd a fost denumită astfel de către primii nemți care au muncit la fabrică și care au intitulat locul: Schwarts Wald sau Pădurea Neagră. Aceștia, și cei care li s-au alăturat mai târziu, foloseau căruțe special amenajate pentru a transporta produsele finite, urmând calea pietruită care ducea tocmai înspre calea ferată de unde se pornea la drum lung pentru a se exporta valorile realizate.

După cum spusesem mai devreme, revenim la momentul în care fabrica de sticlărie a fost cumpărată de către magazinul Deutsch K.I., adică la anul 1909. Astăzi, în orașul Oradea încă mai dăinuie clădirea ce găzduia odată magazinul de unde se puteau cumpăra diverse articole de sticlărie. În anul 1917 afacerea ajunge aproape de faliment, motiv pentru care în anul 1920 Markovits Hermann o preia, reușind într-un final să ridice din nou nivelul de producție al fabricii.

Fosta fabrică, numită pe vremea comunismului „Întreprinderea de sticlărie Pădurea Neagră”, își încheie activitatea în anul 1996 când munca de a privatiza fabrica a eșuat din diverse motive. Înainte ca acest faliment să aibă loc, se putea observa că produsele din semi-cristal realizate la Pădurea Neagră se vindeau aproape singure, fiind recunoscute pentru calitatea superioară în toată lumea.

Dar, timpul a trecut, momentul glorios s-a înlăturat pentru a face loc altor oportunități care sunt în plină expansiune, și anume: turismul. În zilele noastre turismul este cel ce redă zonei din nou o parte din atenția cuvenită.

Dacă vei trece prin Pădurea Neagră, sigur te vei minuna de cascada care se află la circa 1,5 km de la ultima casă, cum se merge înspre Marghita, și de poveștile oamenilor locului care își amintesc de vremurile prospere apuse, moment în care muncitorii de la fabrică depășeau numărul de locuitori din localitate, cu tot cu copii. De asemenea, cei care doresc pot opta pentru a campa cu cortul în mijlocul pădurii, aproape de apa care șuieră neîncetat povești înțelese de iubitorii naturii, sau pot alege să înnopteze la una dintre unitățile de cazare din localitate în compania călduroasă și primitoare a băștinașilor.

 

Contact – Primăria Aleșd

Adresă: Str. Bobâlna, nr.3, Aleșd, Bihor, România
Telefon: +40-259-342.539
E-mail: [email protected]
Web: AICI
Facebook: AICI

 

Articol scris de Diana Pașc 

Informatii de contact

Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.

Va multumim!

Locație

User Reviews

0 Utilizatori (0 voturi)
Rating0
Scrie o recenzie