Admirăm vestigiile trecutului, ne impresionează poveștile cetăților de odinioară, ne fascinează când le vedem readuse la viață și ne primesc în interiorul lor pentru a le descoperi tainele, istoria. Pentru bihoreni, Cetatea Oradea este primul reper când vine vorba de fortificații, dar zestrea istorică a județului nostru abundă în astfel de obiective. Astfel, merită să ne îndreptăm atenția spre Cetatea Biharia și spre enigmele ei, spre forța cu care a rezistat de-a lungul a șapte secole de existență.
- Cetatea Biharia se află la 14 km de Oradea, în satul cu același nume și este considerată cea mai mare fortificație din pământ pe care au ridicat-o dacii pe actualul teritoriu din vestul României.
- De-a lungul timpului, a fost menționată în diverse izvoare istorice, cum ar fi „Gesta Hungarorum”, unde Cetatea Biharia figurează ca reședință a voievodului Menumorut care a rezistat aici timp de 13 zile asediului maghiar, la finalul secolului al X-lea. De altfel, prima atestare a cetății este în anul 1093, în „Cronica Pictată de la Viena”, unde se vorbește despre întemeierea unei mănăstiri în Parochia Castri Bichoriensi.
- Forma sa este simplă, Cetatea Biharia remarcându-se prin bastionul circular de mici dimensiuni, cunoscut și ca „Cetatea fetelor”, în jurul căruia s-au născut numeroase legende. Una dintre ele vorbește despre refugierea fetelor din cetate din calea cotropitorilor turci, iar o altă ipoteză face referire la faptul că aceștia au ținut captive aici femeile prinse.
- Fiind atât de veche, tehnicile defensive sunt mult diferite față de ceea ce putem vedea astăzi la Cetatea Oradea, în umbra căreia a stat fortificația din Biharia mai ales după invazia tătară din 1241. Cea din urmă a fost ridicată în două etape, din două valuri de pământ, primul fiind întărit doar cu crengi și lemn, abia al doilea val fiind consolidat cu un zid de piatră prinsă cu mortar, fapt ce i-a adus declinul.
- Fortificația a fost abandonată în anul 1709, iar ruinele sale se odihnesc astăzi sub movilele de pământ.