Cea mai mare bazilică romanică din Transilvania se află în Bihor

de |

Cea mai mare bazilică romanică din Transilvania se află în Bihor Are o istorie de peste 900 de ani, a fost grav avariată în timpul invaziei tătare din 1241, dar câteva elemente sunt vizibile și astăzi. Vorbim despre bazilica romanică din Tămașda, comuna Avram Iancu, Bihor, o clădire impresionantă, cea mai mare construcție de acest…

7 cascade din Bihor de o frumusețe rară

de |

7 cascade din Bihor de o frumusețe rară   Cascadele sunt obiective turistice tot mai căutate în ultimii ani. Popularizarea unor cascade impresionante sau starea de calm generată de căderea de apă, răcoarea pe care o emană, adăpostul îmbietor al pădurilor seculare îi atrag pe iubitorii de natură mai ales în zilele toride. Dacă și…

Bihorul, izvor de sănătate – Apele minerale de la Sarcău

de |

Județul Bihor a fost binecuvântat cu numeroase zăcăminte de apă termală binefăcătoare, cu proprietăți și adresabilitate deosebit de diversificate. Îți prezentăm un nou episod din seria „Bihorul, izvor de sănătate”, episod în care îți vom vorbi despre o apă minerală sărată unică în țară pe care o poți întâlni în apropiere de Oradea, la Sarcău.…

Oaze de liniște lângă Oradea – Lacul de la Șauaieu

de |

Oaze de liniște lângă Oradea – Lacul de la Șauaieu Viața agitată, stresul cotidian sau alți factori ne determină să căutăm locuri liniștite, departe de aglomerație pentru a ne reîncărca bateriile la final de săptămână. Bihorul a fost înzestrat cu nenumărate locuri în care natura este stăpână peste tot, cât vezi cu ochii. Te înșeli…

Bihorul, izvor de sănătate – apele termale din comuna Mădăras

de |

Când ne gândim la apele termale cu care Bihorul a fost binecuvântat, gândul ne sare într-un mod automat la Băile Felix și la sora sa mai mică, Băile 1 Mai. Cu toate acestea, zăcăminte reprezentative de ape termale au fost depistate și în alte puncte din Bihor, locuri care rămân cunoscute mai mult de localnici…

Povestea bihoreanului Blaziu Guban, părintele celebrilor pantofi Guban

de |

Despre pantofii Guban legenda spune că au fost preferații româncelor și că au cucerit diverse personalități și demnitari, aceștia fiind purtați de Sophia Loren, Charlie Chaplin, Harry Truman, Gheorghe Gheorghiu-Dej sau Tudor Arghezi. Confortul și eleganța pantofilor Guban au purtat ecoul acestora până în prezent, când mai auzim vorbindu-se cu nostalgie de celebra fabrică de…

Bihorul, izvor de sănătate – Băile Tinca

de |

Județul Bihor este renumit pentru Băile Felix, cea mai mare stațiune balneoclimaterică de interes național din România, dar este binecuvântat de natură și cu alte oaze de unde izvorăsc ape termale și minerale binefăcătoare. Îți prezint astăzi povestea unei stațiuni turistice de interes local, Băile Tinca. Localitatea Tinca se află la o distanță de 37…

Emirul somalez îndrăgostit de Bihor

de |

O figură exotică își face apariția pe meleagurile bihorene la începutul veacului al XX-lea, un personaj misterios, pe numele său Suleyman Inger Abdullah, emir al Somaliei. Cine era emirul Suleyman Inger Abdullah? Publicațiile din epocă îl prezintă drept un personaj învăluit în mister, cu origine incertă. Înfățișarea și portul i-au făcut pe mulți să creadă…

Cetatea Biharia, între glorie și declin

de |

Admirăm vestigiile trecutului, ne impresionează poveștile cetăților de odinioară, ne fascinează când le vedem readuse la viață și ne primesc în interiorul lor pentru a le descoperi tainele, istoria. Pentru bihoreni, Cetatea Oradea este primul reper când vine vorba de fortificații, dar zestrea istorică a județului nostru abundă în astfel de obiective. Astfel, merită să…

Obiceiuri și tradiții de primăvară în Bihor

de |

Luna martie marchează debutul primăverii, un anotimp care ocupă un loc special în cultura românilor de ieri și de azi. Primăvara este simbolul renașterii, al speranței, iar vechii români au lăsat ca zestre spirituală o serie de obiceiuri și tradiții specifice, de la care Bihorul nu se dezice. Mărțișorul Îl găsim în preajma primelor zile…