Izvorul minunilor din Stâna de Vale – legenda unei iubiri

de |

Izvorul minunilor din Stâna de Vale – legenda unei iubiri

Aerul curat, culmile împădurite, liniștea născută parcă din inima muntelui care te cheamă la relaxare și regăsirea echilibrului interior în mijlocul naturii te aduc la Stâna de Vale, o stațiune uitată, dar care promite să renască. Potențial există și, ca orice loc de poveste, unul dintre obiectivele de aici, Izvorul minunilor, este personajul unei legende.

Ca în orice legendă, cele întâmplate au avut loc cu foarte mult timp în urmă, în vremuri când lumea era împărțită în două mari regate: Țara Focului și Țara Ghețurilor, iar cele două lumi erau diametral opuse, fiecare ghidându-se după propriile legi, ceea ce a iscat neînțelegeri și rivalitate între cele două.

Se spune că, în Țara Focului, domnea un crai care avea un fecior. Și tare îi mai plăcea tânărului să cutreiere pădurile la vânătoare! Devenise un vânător atât de priceput, încât, deși avea o vârstă fragedă, îndrăznea să străbată de unul singur codrii întunecați și neatinși de alt picior omenesc. Pe de altă parte, în Țara Ghețurilor, trăia o fată de o frumusețe rară, însăși fiica împăratului, care obișnuia să colinde împărăția, căutând compania viețuitoarelor pădurii pe care le îndrăgea și cu care obișnuia să se joace.

Într-o zi, pe când cutreiera o pădure aflată la granița Țării de Foc, feciorul craiului ajunge într-o poieniță și o vede pe fata de împărat jucându-se cu o căprioară. O dragoste mare s-a aprins în sufletul lui și începe să de apropie de frumoasa fată care îl zărește și simte cum dragostea se înfiripă în inima ei. Căprioara a fugit speriată, iar cei doi îndrăgostiți se întâlnesc într-o îmbrățișare pătimașă care îi transformă în cel mai limpede și frumos izvor care a curs vreodată.

Cei doi nu au mai fost văzuți niciodată, dar oamenii au înțeles ce s-a petrecut după ce au văzut izvorul pe care decid să-l numească „Izvorul minunilor”. Din cauza diferențelor dintre ei, focul a topit gheața și, ca printr-o minune, a dat naștere unui colț de rai.

Astăzi, colțul de rai se numește Stâna de Vale și își așteaptă vizitatorii cu povestea principalului obiectiv din localitate, izvorul cu apă cristalină care astâmpără setea și bucură inima celui ce-l privește.