Bisericile din Bihor – cetăți ale sufletului românesc

de |

Bisericile din Bihor – cetăți ale sufletului românesc

 

Adevărate comori, bisericile de lemn din județul Bihor fac parte din patrimoniul cultural național și ele păstrează o artă constructivă sacrală cu rădăcini adânci în istoria românilor.

Bisericile de lemn au reprezentat timp de mai multe secole centrul vieții spirituale, rurale și a tradițiilor românești pe aceste meleaguri. Dacă în trecut semnificația lor era cea de uniune, în prezent, ele ne însămânțează datoria sacră de a proteja și de a duce mai departe moștenirea spirituală care stă la temelia acestor biserici mici dar pline de lumină și iubire. În județul Bihor se găsesc 96 de biserici de lemn, toate făcând parte din grupul de biserici de lemn din Transilvania și din familia de biserici de lemn românești. Cele mai multe dintre acestea au fost construite între secolele XVII-XVIII, însă în Oradea se află, în urma relocării acesteia, biserica de lemn construită în secolul al XVI-lea. Construită în comuna Corbești din județul Arad, biserica care poartă hramul Sfântul Arhanghel Mihail a fost mutată în anul 1994 în incinta Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea. Această biserică este unică în Transilvania datorită picturii exterioare, care face legătura spirituală cu bisericile pictate din nordul Moldovei. Acest obicei s-a pierdut nu la mult timp după moartea lui Ștefan cel Mare. Bisericile au fost construite în formă de arcă, semn al salvării și credinței în Dumnezeu.

În an centenar, bisericile de lemn sunt dovada unirii spirituale dintre români, ele fiind refugiul celor care se simțeau străini în propria țară, zidurile lor fiind cetatea sufletului unui popor care a îndrăznit să creadă și să lupte.

 

Articol realizat de: Sebastian Ferchi

Fotografie reprezentativă: Universitatea Oradea