Casa Bartsch: trecut și prezent

de |

Casa Bartsch: trecut și prezent   Deși nu toate clădirile istorice din Oradea au fost comandate de nume importante, anumite clădiri au o valoare la fel de mare ca și cele care au fost în proprietatea unor personalități orădene. O astfel de clădire este este situată pe strada Republicii, numărul 11. Despre Casa Bartsch nu…

Bisericile din Bihor – cetăți ale sufletului românesc

de |

Bisericile din Bihor – cetăți ale sufletului românesc   Adevărate comori, bisericile de lemn din județul Bihor fac parte din patrimoniul cultural național și ele păstrează o artă constructivă sacrală cu rădăcini adânci în istoria românilor. Bisericile de lemn au reprezentat timp de mai multe secole centrul vieții spirituale, rurale și a tradițiilor românești pe…

Dezastrele Oradiei

de |

Dezastrele Oradiei   Pornind într-o călătorie prin istoria sumbră a urbei, reușim să descoperim o serie de evenimente care și-au lăsat amprenta asupra Oradiei, dar mai ales asupra comunității. Anul 1836 este cunoscut ca și anul marelui incendiu. Conform arhivei parohiei Bisericii cu Lună, în data de 19 iunie 1836, în jurul orei 15, pe…

Prima zonă rezidențială din Oradea

de |

Prima zonă rezidențială din Oradea   Se poate spune că sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX a reprezentat pentru Oradea perioada cea mai înfloritoare din punct de vedere arhitectural. Cum zonele deja existente ale urbei deveneau supraaglomerate, municipalitatea s-a văzut nevoită să parceleze și zonele aflate la periferie. Între anii 1890 – 1914 conducerea…

Aeroportul Internațional Oradea – visul mai multor generații

de |

Aeroportul Internațional Oradea – visul mai multor generații   Dorința omului de a zbura, de a se desprinde din condiția sa de vietate legată de pământ a existat, la fel ca în multe alte locuri, și la Oradea. Ziua de 20 octombrie 1898 a fost consemnată în presa vremii ca fiind data în care orădeanul…

Emanciparea femeilor din Oradea la începutul secolului XX

de |

Emanciparea femeilor din Oradea la începutul secolului XX. Când a început emanciparea femeilor din Oradea, și sub egida căror organizații s-au pus bazele acesteia? Mișcarea de emancipare a femeii în spațiul Transilvănean s-a manifestat vizibil începând din secolul al XIX-lea, când s-a conturat vizibil dreptul la asociere și ideea de solidaritate. Influența iluminismului a dat…

Cazarma Husarilor – o comoară uitată

de |

Cazarma Husarilor – o comoară uitată. Clădirile din Oradea, adevărate opere artistice ale orașului, tronează cu mândrie în centrul orașului inspirând fotografi, localnici dar și turiști. Azi însă ne propunem să vă prezentăm o altă construcție din Oradea, mai puțin cunoscută poate și pentru localnici, pe motiv că e ascunsă între blocuri și fiindcă din…

Întâmplări din Bihor

de |

Întâmplări din Bihor. Continuând linia stabilită în articolele anterioare despre clopote, ne-am gândit să vă aducem în față o altă întâmplare din județul nostru, dintr-o serie de întâmplări din Bihor. Această întâmplare ce s-a petrecut în localitatea Lunca în urmă cu mai bine de 100 de ani, moment în care clopotul a salvat o comunitate.…

Povești cu clopote din Bihor (I)

de |

Povești cu clopote din Bihor (I) În articolul anterior  vă povesteam despre cum s-au folosit și în unele locuri se mai folosește clopotul pentru a transmite un mesaj. Azi dorim să vă prezentăm un fragment găsit în matricola botezaților și a căsătoriților din satul Spinuș. Aici, ni se relatează o invazie de lăcuste ce a avut…

De ce ardelenii sunt deosebiți?

de |

De ce ardelenii sunt deosebiți? Știi de ce ardelenii sunt deosebiți? Când mergeam în vacanțe în Oradea și Băile Felix, mereu am fost întâmpinată de o căldură a oamenilor aparte. Glasul liniștitor și vorba ardelenească mi-au încântat tot timpul simțurile, aici am fost primită cu brațele deschise, simțeam că aparțin acestei lumi primitoare…Și iată-mă acum,…


  • Pagina 1 din 2
  • 1
  • 2