Bihorul, izvor de sănătate – Apele minerale de la Sarcău

de |

Județul Bihor a fost binecuvântat cu numeroase zăcăminte de apă termală binefăcătoare, cu proprietăți și adresabilitate deosebit de diversificate. Îți prezentăm un nou episod din seria „Bihorul, izvor de sănătate”, episod în care îți vom vorbi despre o apă minerală sărată unică în țară pe care o poți întâlni în apropiere de Oradea, la Sarcău.

Cum a fost descoperit zăcământul?

Exploatările de gaze naturale și țiței din anii 1970 erau în continuă expansiune în această zonă a județului. Fiind o zonă bogată în zăcăminte de hidrocarburi, s-au inițiat studii geologice pentru a depista noi și noi rezerve. Unul din aceste studii a depistat apa termală, iar statul a construit aici o bază de tratament.

Ce face  ca această apă să fie deosebită?

În primul rând, culoarea apei atrage atenția. Spre deosebire de alte ape termale, aceasta are o culoare maronie, fapt care se datorează prezenței fierului, element care oxidează la contactul cu aerul.

În al doilea rând, concentrația de minerale joacă și ea un rol important. Apa de la Sarcău este bogată în calciu, sulf, magneziu, brom, iod și mai ales sare.

Ce afecțiuni se tratează cu apa de la Sarcău?

Fizioterapeuții recomandă tratamentul cu apa de la Sarcău în special pentru a trata afecțiunile reumatismale degenerative sau inflamatorii, hernia de disc ori spondiloza vertebrală. Curele durează cel puțin zece zile.

Cum ajung aici?

Localitatea Sarcău se află la 36 km de Oradea, urmând drumul ce leagă reședința Bihorului de Satu Mare. Fie că ai nevoie de tratament sau vrei doar să te relaxezi după o săptămână încărcată, la Sarcău poți să te bucuri de bazinele cu apă unică în țara noastră sau de cele cu apă dulce, iar dacă vrei să îți prelungești șederea, vei găsi la dispoziția ta și trei unități de cazare.

Mai multe informații: complex-adorianis.ro