TOP 5 peșteri la superlativ, din Bihor

de |
  1. Peștera Vântului – cea mai mare peșteră din România

Localizare: Munții Pădurea Craiului, în vecinătatea localității Suncuiuș

Condiții de vizitare: Primul sector este deschis pentru toți turiștii curioși să descopere tainele acestei peșteri unice în România, al doilea sector este rezervat celor inițiați în speologie, iar cel de-al treilea este închis și nu poate fi vizitat, fiind rezervație științifică.

 Este cea mai mare peșteră din țară, având o lungime de 47 km. A fost denumită astfel din pricina sunetului produs de un curent de aer foarte puternic ce se produce în interior. În funcție de diferențele de temperatură dintre interorul peșterii și mediul exterior, curentul poate ajunge până la 50 km/oră. Lungimea peșterii și modul în care sunt dispuse galeriile permit și ele existența acestui fenomen.

 

 

  1. Avenul V5 – cea mai adâncă peșteră și cea mai voluminoasă sală de peșteră din țară

Localizare: Platoul carstic Padiș în depresiunea Vărășoaia (de aici și inițiala numelui)

Condiții de vizitare: Poate fi vizitată de speologi experimentați, necesitând echipament de explorare adecvat.

Se află la o adâncime de 653 m și uimește prin formațiunile calcaroase din interior, tot aici aflându-se și cea mai voluminoasă sală din România. Până acum, doar 19 km au fost cartografiați, dar se așteaptă ca lungimea totală să depășească cei aproape 50 km ai Peșterii Vântului.

 

 

  1. Peștera Cetățile Ponorului – cel mai grandios fenomen carstic

Localizare: Parcul Natural Apuseni, platoul carstic Padiș, la capătul aval al Văii Cetății

Condiții de vizitare: Deși a fost declarată Monument al Naturii, Peștera Cetățile Ponorului poate fi vizitată parțial. Suprafața și galeria subterană până la Sala Taberei sunt accesibile oricărui turist care deține surse de iluminare și echipament adecvat. Cizmele de cauciuc sunt obligatorii! Parcurgerea integrală este rezervată numai experimentaților, în cadrul unor expediții speologice bine organizate.

Este formată dintr-o galerie impresionantă, de aproximativ 2 km lungime, ceea ce o include în rândul peșterilor de dimensiuni considerabile. De asemenea, este străbătută de unul dintre cele mai puternice râuri subterane din țară, din punctul de vedere al debitului. Grandoarea peșterii este notabilă încă de la intrare, diametrul gurii de acces măsurând aproape un kilometru, iar înălțimea fiind de aproximativ 70 m.

 

 

  1. Peștera Coliboaia – peștera cu cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrală

Localizare: Valea râului Sighiștel, în apropiere de localitatea cu același nume

Condiții de vizitare: Pentru a conserva această incontestabilă dovadă arheologică, peștera nu este deschisă vizitatorilor.

Peștera ascunde unele dintre cele mai vechi urme ale omului preistoric, de acum 35 000 de ani. Picturile rupestre care reprezintă animale au fost descoperite în 2010, iar autenticitatea lor este confirmată de zgârieturile lăsate de urșii cavernelor la mult timp după șederea oamenilor.

 

 

  1. Peștera Farcu – singura peșteră cu cristale din Europa

Localizare: Comuna Roșia, pe amplasamentul fostei mine de bauxită

Condiții de vizitare: Introdusă în circuitul turistic de masă.

A fost descoperită accidental, precum Peștera Urșilor, în timpul exploatării miniere de bauxită de la Roșia, în anul 1987. În 2012 a fost inaugurată și introdusă în circuitul național, fiind unica peșteră de acest fel din întreaga Europă. Pe lângă minunatele cristale, mai pot fi văzute și uneltele miniere utilizate în exploatarea bauxitei.

 

Foto: aventuratrekking.ro/pestera-vantului-suncuius/