Top 10 curiozități despre județul Bihor

de |
  1. În județul Bihor se regăsesc patru municipii (Oradea, Beiuș, Marghita, Salonta), șase orașe (Aleșd, Nucet, Săcueni, Ștei, Valea lui Mihai, Vașcău) și 91 de comune care, la rândul lor, au în componență peste 400 de sate.
  2. Conform datelor emise de Ministerul Culturii, în județul Bihor se află 431 de monumente istorice.
  3. După Dictatul de la Viena din vara anului 1940, orașul Beiuș a devenit reședința de județ a Bihorului, aici fiind relocată întreaga administrație românească, cu instituțiile și personalul său.
  4. Faimosul lac Vida, cunoscut și ca „lacul cu pâlnie” sau „lacul cu vârtej”, este de fapt un lac de acumulare, un baraj artificial, care avea un rol important în exploatarea bauxitei. Pâlnia este un deversor care, pe lângă frumusețea pe care o oferă locului, ajută la evacuarea apei în surplus, diminuând presiunea pusă pe pereții barajului.
  5. În muzica populară bihoreană, locul central îl ocupă vioara cu goarnă. Acest instrument este specific zonei folclorice a Bihorului, dar se presupune că a fost inventat de englezul Augustus Stroh.
  6. Plănuiești un weekend la Stâna de Vale? Nu uita de pelerină! Stațiunea este renumită pentru cantitatea mare de precipitații, fiind considerată „polul precipitațiilor din România”. Situată la o altitudine de 1101 m, pe timp de iarnă stațiunea este împodobită de straturi generoase de zăpadă, începând cu luna noiembrie până primăvara târziu, în martie-aprilie.
  7. Peștera Vântului, situată în inima Munților Apuseni, în masivul Pădurea Craiului, este cea mai lungă peșteră din România, având o lungime de aproximativ 50 de kilometri. Din 2016, peștera este deschisă și pentru turiști.
  8. Că tot vorbeam de peșteri… În „Top 10 cele mai frumoase peșteri din România”, alcătuit de echipa Pro Alpin, nu mai puțin de cinci obiective se regăsesc în județul Bihor! Este vorba despre Peștera Vântului, Peștera Meziad, Peștera Cetățile Ponorului, Peștera Urșilor și Peștera Ghețarul de la Focul Viu.
  9. Apele termale zac în subteranul întregului județ. În localitatea bihoreană Sarcău este exploatat un zăcământ de apă termală cu o compoziție unică în țară datorită compoziției sale. Culoarea maronie specifică atestă prezența fierului și a altor elemente minerale (sulf, calciu sau sare) benefice în diverse afecțiuni respiratorii și locomotorii. Cunoscute pentru beneficiile lor sunt și apele termale de la Mădăras, Tinca sau Tămășeu.
  10. Biserica de lemn din centrul stațiunii Băile Felix provine din comuna bihoreană Brusturi unde, după ridicarea unei biserici zidite, s-a hotărât renunțarea la micul lăcaș construit din lemn de gorun în 1785. După un popas în curtea Muzeului Țării Crișurilor, unde a fost reasamblată și restaurată, bisericuța a fost mutată pe amplasamentul de astăzi.