Tainele străvechi de prin Apuseni, Bihor

de |

Tainele străvechi de prin Apuseni, Bihor.

În Bihor, la poalele Munților Apuseni, găsim un sat de oameni vrednici. Ceea ce îi face deosebiți pe aceștia este îndeletnicirea transmisă din moși-strămoși. Localnicii dețin secretele plantelor medicinale, pe care le transformă in ceaiuri, alifii și tincturi, ce mai apoi sunt trimise în toate colțurile țării.

În această practică, lunile de vară sunt cele mai aglomerate, pentru că acum este perioada în care cresc majoritatea plantelor folosite. Astfel că, sătenii din Poienii de Jos colindă dealurile, câmpurile, uneori chiar și munții, pentru a face rost de plante pentru leacurile lor. Aproape toți localnicii dețin tainele acestei îndeletniciri.

Familia lui Ionuț Țirban este un exemplu în acest sens. El a moștenit pasiunea pentru plantele medicinale de la părinți și bunici. A învățat rolul fiecărei plante în ceaiuri, alifii sau tincturi. Își câștigă existența din această îndeletnicire. De mic își însoțea părinții la cules, astfel că i-a intrat și lui în sânge.

Bunica lui Ionuț a vândut leacuri timp de cinci decenii, prin toate colțurile țării. Ionuț este supravegheat de aceasta atunci când prepară. Elisabeta Mihuța își amintește cum a deprins încă din copilările tainele plantelor medicinale. Cu timpul, această îndeletnicire s-a transformat într-un mod de viață.

Sursă informații aici.

Sursă poză aici.