Stâna de Vale îmbrăcată în nămeți.
Cu toate că iarna s-a instalat ca la ea acasă pe meleagurile noastre, ne bucurăm de faptul că la doar doi pași de Oradea putem găsi locuri unice, în sânul naturii, departe de zgomotul binecunoscut al cotidianului. Unul dintre aceste refugii mândre este Stâna de Vale, o stațiune de odihnă și tratament aflată în dragul nostru județ Bihor, la o altitudine de 1100 m, în zona limitrofă Parcului Național Apuseni, fiind componentă a comunei Budureasa din munții Vlădeasa. Pe timpul iernii, acest spațiu se transformă într-un tărâm al zăpezii, având amenajată o pârtie pentru schi și sanie echipată cu instalație de urcare cu cablu.
Având în vedere zonele sălbatice care se află în părțile marginale ale stațiunii, Stâna de Vale poate fi potrivită și pentru cei pasionați de schi de tură. De asemenea, iubitorii drumețiilor (fie vară sau iarnă) se pot bucura de numeroase trasee care îi vor conduce spre momumente naturale deosebite cum ar fi Izvorul Minunilor, cascada Moara Dracului, Cascada Săritoarea Ieduțului, Cascada Vălul Miresei, Cascada Bohodei, Cascada Iadolina, Peștera Ursilor, Peștera Meziad, vârful Poieni.
Fiți siguri că aveți din ce alege! O altă variantă pentru petrecerea timpului liber sunt turele cu bicicleta. Puteți încerca drumul forestier Stâna de Vale – Valea Iadului (5 ore dus-întors cu bicicleta), până la Barajul Leșu. Pentru cei experimentați există și trasee de aventură, respectiv de alpinism în zona vârfului Bohodei.
Dincolo de potențialul turistic, Stâna de Vale este cunoscută și ca zonă de tratament. „Apele oligominerale și feruginoase, bioclimatul tonic, caracterizat prin presiune atmosferică scăzută, radiație solară intensă și ionizarea constantă a aerului” sunt motivele pentru care turiștii vin aici să se trateze de afecțiunile endocrine, nevroza astenică și afecțiunile căilor respiratorii.