Prima zonă rezidențială din Oradea

de |

Prima zonă rezidențială din Oradea

 

Se poate spune că sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX a reprezentat pentru Oradea perioada cea mai înfloritoare din punct de vedere arhitectural. Cum zonele deja existente ale urbei deveneau supraaglomerate, municipalitatea s-a văzut nevoită să parceleze și zonele aflate la periferie.

Între anii 1890 – 1914 conducerea Oradei a decis construirea unei noi zone de o parte și alta a actualei străzi Calea Armatei Române și Universității. Înainte de 1919 această stradă purta numele de Rulikowski, iar odată cu instaurarea regimului comunist această stradă a primit numele de strada Armatei Roșii. După căderea regimului totalitar, s-a recurs la schimbarea numelor, astfel că acesta a primit numele de Calea Armatei Române. Pe terenul dintre Parcul Nicolae Bălcescu și canalul Pârâului Peța, construit între ani 1897-1910, pentru a prelua surplusul de debit al Pârâului Peța, a fost ridicată Școala Regală de Cadeți (1897-1898), în timp ce între strada Barcăului și același canal, Cazarma Infanteriștilor (1900-1902). Odată trecut podul, pe parcelele aflate între canal și cimitirul Rulikowski a fost construită Școala de Jandarmi (1911-1913), iar pe cealaltă parte a străzii, Cazarma Artileriștilor (după 1912/1914). În capătul acestei străzi a fost deschis noul cimitir municipal care poartă numele revoluționarului de la 1848, Kazimir Rulikowski.

Au fost create 32 de parcele împărțite în șase cvartale de o parte și alta a unei străzi centrale. Alături de aceste parcele mai exista una mai mare pe teritoriul căreia a fost construită Cazarma Jandarmilor. Noua parcelare a fost atunci limitată de Cimitirul Grădina Verde, care a fost închis în 1899 și pe al cărui teren au fost construite case după 1930. Deși inițial s-a dorit construirea unui anume tip de cartier, acesta a fost realizat diferit, astfel că pe loturile nou create au început să fie construite mai multe tipuri de clădiri, care ilustrează variate tipuri de imobile. În raport cu artera principală au fost ridicate vile cu un singur etaj, vile sau case cu patru sau cinci camere destinate unei singure familii, o casa cu două apartamente cuplate, patru imobile de raport, și nouă imobile, toate fiind contruite până în 1914. Imobilele adoptă mai multe stiluri arhitecturale. Fie că sunt eclectice, fie dețin elemente ale stilului secolului XX sau simple fațade lipsite de ornamente, aceste case aduc un aer pitoresc urbei, autorii acestor proiect fiind diverși arhitecți, meșteri constructori sau antreprenori locali. Din întreaga parcelă, cele mai spectaculoase clădiri, sunt cele aflate la numărul 6 – 22, acestea fiind construcții cu etaj, retrase față de frontul stradal, cu o mică grădină, având elemente plastice generale specifice Artei 1900. Din punct de vedere istoric această zonă reprezintă prima zonă de dezvoltare a unui cartier rezidențial, aici regăsindu-se clădiri precum:

* Fosta Școală Regală de Cadeți – actualul Muzeul al Țării Crișurilor

* Vila Karoly Rimler

* Fosta Lojă Masonică Regele Ladislau

* Fosta Școală de Jandarmi – azi Universitatea din Oradea

Deși proprietarii acestor vile nu sunt cunoscuți în istoria orașului, casele lor au reușit să aduc un plus de frumusețe urbei, strada Calea Armatei Române și Universității fiind un loc care merită vizitat și admirat.

Sursa: Oradea 1900. Un ghid de Arhitectură, Mircea Pașca, Editura Primus, Oradea, 2015

 

Articol realizat de:  Sebastian Ferchi

Fotografie reprezentativă: instagram.com/larisa_birta/