Casa Turcească din Oradea, o enigmă cu aromă orientală

de |

Casa Turcească din Oradea, o enigmă cu aromă orientală

Fiecare clădire din orașul nostru are propria istorie, povestea sa unică. Le admirăm pe cele care, prin frumusețea lor, au devenit adevărate simboluri ale Oradiei. Dar pe lângă acestea, în Oradea se ascund și alte clădiri valoroase care așteaptă să fie descoperite, ca să-și spună povestea. Așa este și Casa Turcească, localizată pe strada Avram Iancu nr. 4.

Iată câteva dintre secretele Casei Turecești:

  1. Este considerată a fi cea mai veche construcție civilă din Oradea, specialiștii estimând că a fost construită la finalul secolului al XVIII-lea sau chiar mai repede.
  2. Numele i se trage de la legendele urbane care au circulat de-a lungul veacurilor, ce legau clădirea de prezența spahiilor și ienicerilor otomani în Oradea. În ciuda denumirii sale, se spune că n-a fost niciodată deținută de turci. Pentru ca acest lucru să fie posibil, casa ar trebui să dateze din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, înainte ca trupele armatei habsburgice să îi izgonească pe otomani.
  3. O altă legendă a locului vorbește de perioada în care Oradea a fost pașalâc turcesc, iar zona în care s-a construit clădirea era una de periferie. Se crede că este foarte posibil ca în această clădire să fi funcționat o închisoare, deoarece pe locul actualului platou al Primăriei se afla un teren de execuție. Peisajul era întregit de un cimitir, ale cărui urme au fost dovedite istoric, iar acest lucru a contribuit la sporirea misterului ce învăluie Casa Turcească.
  4. Și arhitectura este unică. În interior, se regăsesc scări în spirală, arcade, bolți și pivnițe amplasate pe mai multe niveluri (susținând teoria conform căreia aici exista o temniță). Bolta boemă este elementul caracteristic finalului de secol XVIII, element păstrat de puține clădiri din oraș, trădându-i vechimea. Cel de al doilea etaj a fost adăugat ulterior, în secolul al XX-lea, după cum se credea, dar au fost descoperite elemente arhitecturale care sugerează o vechime mai mare, cum ar fi arcadele tip „mâner de coș”.

Aceasta a fost povestea Casei Turcești, datele existente și puținele cercetări în arhive mențin un grad înalt de mister în jurul construcției, dar putem alege să ne lăsăm purtați de legendele iscate în jurul clădirii de pe strada Avram Iancu și să ne imaginăm atmosfera turcească plutind deasupra Oradiei.