Peștera Farcu din Bihor, unică în Europa

de |

Peștera Farcu din Bihor, unică în Europa.

Unica peșteră cu cristale din Europa, se află în Bihor. Este vorba de Peștera Farcu. Am ales să merg și să văd frumusețea peșterii cu ochii mei, iar azi îți prezint o peșteră unică în Europa de care sunt aproape sigură că n-ai auzit. Ca să nu mai zic că, în lume, nu mai există decât UNA SINGURĂ amenajată turistic, tocmai în Africa de Sud. 

Cunoscută sub denumirea de Peștera Farcu, peștera datează de mai bine de 300 de mii de ani. Ea fost descoperită în anul 1987 întâmplător de către minieri care au vrut să își extindă frontul de lucru. La momentul descoperirii, peștera a fost considerate o adevărată bijuterie. Era remarcabilă prin abundența și mărimea cristalelor. Din păcate la scurt timp de la găsire, peștera a fost devastată de mineri.

Amplasamentul este de o frumusețe extraordinară, parcă în interior totul sclipește aparte. Chiar dacă ai mai vizitat vreodată alte peșteri, aceasta e inedită față de toate celelalte. Un mm de cristal crește în 20 de ani, un timp îndelungat, dar așteptarea merită, rezultând într-un fenomen uimitor.

Este recomandat ca și în timpul sezonului estival să ai în rucsac o bluză un pic mai groasă, pentru că în interiorul peșterii temperatura e scăzută, maxim 5-6 grade Celsius. După ce te-ai echipat corespunzător și ți-ai pus casca de protecție, pătrunzi într-o experiență deosebită. Într-o fostă galerie de mină a fost amenajat un muzeu minier, unde au fost adunate utilajele rămase după dezafectarea exploatărilor miniere, e ceva care nu ai șansa să vezi oriunde. Experiența este de neratat!

În urma lucrărilor de amenajare din 2012 peștera poate fi vizitată/

Traseul vizitabil însumează circa 200 m de galerie de mină și 100 m de galerie de peșteră. Punctul forte al acestei peșteri nu este dimensiunea galeriilor, ci frumusețea și unicitatea formațiunilor calcaroase. Traseul turistic se încheie cu un balcon de unde se poate vedea rezervația speologică. Timpul de vizită este estimat la 25 de minute, însă când ești acolo, acesta se scurge cu o repeziciune aparte.

Bucură-te de ce a lăsat natura, lasă-te fascinate de unicitate și recomandă cât mai multor persoane să vadă minunile aproape neștiute din România.

Acces:

  • dinspre Oradea (78km): Beiuș > Remețea > Căbești > Roșia. În centrul localității, vis-a-vis de Primărie veți vedea un indicator -spre Peștera cu Cristale. De acolo, încă aproximativ 5 km mergeți pe serpentinele unui drum proaspat asfaltat și veti ajunge în zona intrării minei Farcu.
  • dinspre Cluj-Napoca (134km): Bratca > Damis > Roșia > din centru virați stânga.

Tarife: 15 lei adulţi, copii, între 5 şi 14 ani, 10 lei. Grupurile organizate, de minim 10 persoane, beneficiază de tarife reduse: 10 lei/adult si 7 lei/copil.

Orar: Luni-Duminică 10:00-17:00, e bine de știut faptul că intrarea în peșteră se face la fiecare oră fixă.

Fotografii realizate de Puskas Krisztian.