Întâmplări din Bihor.
Continuând linia stabilită în articolele anterioare despre clopote, ne-am gândit să vă aducem în față o altă întâmplare din județul nostru, dintr-o serie de întâmplări din Bihor. Această întâmplare ce s-a petrecut în localitatea Lunca în urmă cu mai bine de 100 de ani, moment în care clopotul a salvat o comunitate.
Cazul acesta inedit de utilizare a clopotului mi-a fost împărtășit de către domnul Blaga Mihoc, ( cercetător științific la Muzeul Țării Crișurilor). Dânsul îmi spusese că a scris și el undeva această întâmplare, dar nu își mai aduce aminte unde.
„În anul 1905, deputatul de Beiuș din Parlamentul Maghiar și-a dat demisia, așa că trebuiau să se organizeze alegeri anticipate pentru ocuparea acestui post. Din tabăra românilor candida Vasile Lucaciu, iar din partea maghiarilor nu-mi mai aduc aminte sigur. Cu o zi înainte de alegeri, țăranii din Lunca s-au hotărât să plece de seara în Beiuș pentru alegeri. Românii din Lunca erau oameni înstăriți, prin urmare își permiteau să plătească censul pentru votare.
Pe când bărbații erau în gară, se aude că se trage clopotul într-o ureche. În acel moment, toate femeile și-au despletit părul și au fugit la biserică. Acolo le aștepta preotul, care având informații din oraș, le-a spus următoarele: fugiți de-i opriți pe bărbați să nu meargă la Beiuș fiindcă acolo îi așteaptă un batalion în gară care au primit ordine de la unguri să tragă în oricine vrea să-l voteze pe Lucaciu. Atunci au fugit toate femeile la gară strigându-și bărbații „Măi Grigore! Măi Vasile! Haida-ți acasă că vă așteaptă năcaz mare în Binș!” În felul acesta, clopotul i-a ferit pe localnicii din Lunca de o mare tragedie”.
Importanța cunoașterii codului ce se transmite prin glasului clopotului reprezenta în acea lume un mijloc de cunoaștere, de transmitere a știrilor, respective de avertizare, motiv pentru care fiecare sătean asculta cu atenție bătaia clopotului.
Un articol scris de drd. Sebastian Ciceu.
Foto: Dewayin Julie.