Nu departe de satul de vacanță Vârtop se află Groapa Ruginoasă, un canion ce are un diametru de aproximativ 600 de metri și o adâncime de 100 de metri.
Groapa Ruginoasă este recunoscută în primul rând după culoarea roșu-violaceu, asemănătoare cu rugina, dar și după versanții abrupți formați prin eroziune de șuvoaie. Am putea zice că este un loc mereu unic, mereu diferit datorită procesului de ravinare și care este activ și în ziua de astăzi, astfel dimensiunea gropii este în continuă creștere. Culoarea specifică acestei zone îi este dată de depozitele de cuarțite, gresii și argile roșii.
În interiorul acestei imense gropi, mai spre centru, se poate observa vâlcelul Valea Seacă, râu care curge doar atunci când plouă și care străbate sectoare de chei, numeroase cascade parcurse la pas doar de alpiniști, atunci când „valea este seacă”.
Cum poți ajunge la Gropa Ruginoasă?
O iei la pas din șaua Vârtop, urmărești banda galbenă, marcaj care poate fi identificat după un panou informativ cu Groapa Ruginoasă, la aproximativ 28 km de la ieșirea din satul Lunca, într-o curbă strânsă. Traversezi pârâul și urci aproximativ 40 de minute, la pas. Când vei intra în poiană, vei putea răsufla liniștit! A mai rămas foarte puțin de parcurs din traseu deoarece, după cum vei observa, pe măsură ce te vei apropia de Groapa Ruginoasă vei vedea cum se conturează o șa prinsă între vârful Ţapu (stânga) şi vârful La Morminţi (dreapta). Odată ajuns în punctul cel mai înalt, la 1373 m altitudine, te vei putea bucura de o priveliște minunată. Drumul de întoarcere este același cu cel de acces. Atenție! Nu vă apropiați de margini!
P.S. Bocancii sunt obligatorii!
Groapa Ruginoasă face parte din Parcul Natural Apuseni și este poziționată în partea de sud-est a județului Bihor, ramura nordică a Munților Bihorului, pe teritoriul administrativ al orașului Nucet. Cu o suprafață de 20,4 hectare, Groapa Ruginoasă a fost declarată, prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, drept arie protejată.
Vă dorim o călătorie frumoasă!