Cinematograful Libertatea

de |

Gândindu-ne la timpurile de mai demult și povestindu-ni-se despre numărul mare de filme vizionate în fostele cinematografe din Oradea (dar nu numai), ne-a revenit în minte o sală frumoasă, dedicată cândva cinefililor și anume: Cinematograful Libertatea.

Chiar dacă în prezent este un spațiu lăsat în paragină, credem că merită să ne reamintim de această pagină din trecut. În viitor, cine știe, poate ne vom putea bucura din nou de proiecții într-unul dintre locurile istorice care serveau acestui scop.

Pe vremuri, existau în Oradea opt cinematografe. Însă, multe dintre ele au fost închise după revoluția din ’89. Dintre cele opt săli au rezistat doar două, însă pentru o perioadă relativ scurtă de timp și acestea, printre care și Libertatea. Cinematograful „supraviețuitor”, menționat anterior, a fost denumit în mai multe feluri, pe rând: Virago, Dorian, Filmpalace, Filmterasse, Capitol, Forum, Korona, Puskin, Oradea, iar doar după ’89 a primit numele de Libertatea. Inaugurat în anul 1911, în incinta uneia dintre cele mai reprezentative clădiri din Oradea – Palatul Vulturul Negru -, Cinema Libertatea se bucura de popularitate și de un program foarte complex. În vremurile bune, se adunau peste 1000 de spectatori zilnic pentru a se delecta cu filmele rulate. Activitatea a fost încheiată la începutul anilor 2000, moment în care sala principală a devenit salon pentru jocuri de noroc, iar celelalte săli s-au folosit pentru depozitarea materialelor de construcții.

Sala Mică (B) a fost reabilitată, după un timp, pentru a servi din nou scopului inițial. Doar câteva festivaluri independente de film au fost găzduite de acest spațiu deoarece prin 2011 – 2012 cinematograful a revenit administrației publice, iar de atunci nu a mai fost folosit.

Conform unor informații preluate de pe site-ul www.salvatimareleecran.ro, „la începutul anilor ’90 existau aproximativ 450 de cinematografe. Astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. În ultimii douăzeci de ani aceste săli au dispărut treptat de pe harta culturală a României, transformându-se în săli de bingo, case de schimb valutar, depozite pentru materiale de construcții, lăcașe de cult, cluburi, discoteci, restaurante, magazine de haine, supermarket-uri, sau au fost abandonate intenționat, fiind lăsate să se degradeze”.

Așadar, Cinema Libertatea

Fotografii realizate de Remus Toderici