Casa CiM

de |

Casa CiM

 

Proiectele frumoase nu se pot concretiza fără o voință de fier, fără dorința de a aduce ceva palpabil în societate, dar mai ales, ele nu se pot dezvoltă fără un loc în care cei care sunt rădăcina ideilor să se întâlnească sau să-şi caute oaza de linişte.

 

Asociația Cultura în Mişcare s-a înființat în 28 februarie 2011, iar de atunci şi până în prezent a reușit, prin conferințele și inițiativele social-culturale, să devină una dintre cele mai vocale asociații care își desfășoară activitatea în orașul de pe Crișul Repede. Cu toate acestea, lipsa unui spațiu doar al lor a constituit mult timp o problemă. Deși nu sunt singurii din breasla lor care au avut acest inconvenient, Cultura în Mișcare a reușit „să tranșeze problema în cel mai pur stil ardelenesc”. Așa se face că membrii asociației s-au angajat în cel mai complex proiect desfășurat până acum: Casa CiM.

 

Deoarece costurile unui case în oraș sau în apropierea urbei sunt prea mari, Casa CiM este situată la aproximativ 20 kilometri de Oradea. Dezvoltarea proiectului și transformarea proprietății în ceea ce se dorește a fi pe viitor a început cu o curățenie generală prin toate anexele gospodărești pe care le-au primit odată cu casa şi cărora, noii proprietari le-au găsit găsit un rost. Copacii au fost toaletați, aleile și gardurile au primit o viață nouă, arbuştii şi planele au fost mutate, astfel locul s-a transformat din “uitat” în “viu”. Pentru că un astfel de loc nu trebuie să fie doar frumos ci şi util, Casa CiM a fost racordată la reaţeaua de apă potibilă, a fost construită o fosă septică, necesară grupurilor sanitare, iar casei propriu-zise i-a fost săpată pardoseală din pământ bătut pentru a face loc modernei șape.

Casa a fost gândită, conform descrierii realizatorilor acestui proiect, asemenea unui loc “în care să te invităm, să găsești mereu oameni deschiși, ca tine, să te relaxezi, să dezbați idei, să-ți faci planuri, să-ți faci prieteni.” Mai mult decât atât, Casa CiM reprezintă începutul unui proiect mult mai amplu, un proiect cultural care aduce împreună 6 orașe: Oradea, Timișoara, Novi Sad (Serbia), Debrecen (Ungaria), Rijeka (Croatia) si Chemnitz (Germania). Proiectul poartă numele de VOI6 (Voices). “Scopul său este de a întări vocea artistică a acestor oraşe regionale. Trei dintre ele sunt Capitale Culturale Europene (Rijeka 2020, Timișoara și Novi Sad 2021) iar alte două sunt în faza de depunere bid book pentru a deveni Capitale Culturale Europene (Debrecen 2023 şi Chemnitz 2025). Proiectul se bazează pe un concept aplicat destul de rar la noi în țară – Artists in Residence. Practic, în fiecare an, putem trimite artiști orădeni în aceste orașe iar din aceste orașe vom primi artiști în rezideță, la Oradea. Fiecare oraș “gazdă” va încerca să asigure artistului invitat condiții cât mai bune de acomodare pentru ca acesta să poată crea în cele mai bune condiții, să se familiarizeze cu arta locală, să cunoască mediul artistic local, să lase ceva aici din know-how-ul lui și să plece înapoi cu ceva din spiritul gazdelor, să devină un ambasador bun pentru orașul care l-a invitat.”

 

Articol realizat de: Sebastian Ferchi