Cea mai mândră expresie din Bihor este…

de |

Falnic șade mai prin nord-vest un pământ mândru de tot! S-aude vorbă prin popor, c-apoi „de  Bihor poți fugi, da nu te poți ascunde” – se pronunță: „Die Bihor poț’ fuji, dar nu tie poț’ ascundie” (Ciuraru’ din Aștileu – Imn Bihorean). D-apoi oamenii buni și blânzi din județu’ ista sunt tare „slow and calm” și se zice că ascund ei câteva comori din cele mai de preț, cum ar fi: VORBA bihoreană! – care-i lentă dar plină de înțelesuri, subînțelesuri și neînțelesuri!

Se mai zice că omu’ bihorean e tare la expresii, precum: „bă!”, „ico, mă!”, „No, ni mă!” … ș-apoi multe alte vorbe din Bihor sunt emblematice simboluri ce-ascund multe mistere!

Iară dacă vrei și fuji c-ai multă treabă, bihoreanul adevărăt ț-ar zâce: „No, șezi blând!”. Lucrurile merg și mai încet, timpul nu ne are baiu’ – în loc ca noi să fujim după el, cum se mai întâmplă-n lume, ista stă cu noi la un pahar de vorbe ș-apoi pornim cu el la pasu’ nost’…

No și mai sunt unii care dacă se-nfurie, inevitabil, va ajunge la aceleași concluzii care pun punct la orice problemă: „No, dă-l în beteșig!”, „Du-te în cucuruz!”, „La tăți ni greu!”, „Fi-ua oaricum … că no fo’ niciodată și nu fi oaricum”, „Du-te bate-ți coasa!” și alte astfel de vorbe tare nealcoșe și cu sâmbure de adevăr. Vedem noi că mai orice astfel de expresie se termină cu exclamare: bihoreanu nost’ e-ncet da sigur, are vorbe din topor că dară „ce-i sigur îi bistoș!”.

Iară dânsu-i bun la suflet și de-i baiu mare tare, ce ne mai vrea binele … ca orice beteșig să treacă cât mai repede, îți va zice una d-aia blândă și din inimă: „Dumnezo’ te-mburde-n rai!” sau „Dumnezo’ să te-alduiască!”.

D-apoi noi sperăm că v-am bucurat inimile cu aste vorbe alese și scrise de voi, vorbe din tradiție care încă ne-ncălzesc graiu’ nost’ frumos! „Ida!?”.

Pă noi ăștia cu ăst concurs, tare ne-ați mai făcut să râdem și să ne amintim din nou „Da ce nealcoș îi” ăst’ județ mândru și de preț! Așa că, să lăsăm noi gândurie rele cu un simplu „Doamne alungă-ți planu’!”, ș-apoi „no, hai ș-om mere” mai departe în drumu’ nost’ „fainoșag” și mândru tare, c-am încălecat pe-o șa și vi-am spus poveste-așa, ș-am încălecat pe-un dihor și vi-am spus vorbe din Bihor.