Ce poți face în weekendul 2 – 4 decembrie 2016?

de |

Dorim să te ținem la curent cu unele dintre cele mai frumoase și importante evenimente din orașul Oradea. De aceea, prin intermediul Ghid Local Oradea, îți recomandăm câteva dintre cele care urmează să aibă loc weekendul acesta, 2 – 4 decembrie 2016.

Tu ce faci în weekendul 2 – 4 decembrie?

Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor

Muzeul Cetății și Orașului Oradea organizează, în perioada 22 noiembrie 2016 – 31 ianuarie 2017, o expoziție inedită cu imagini în premieră din perioada vizitelor lui Gheorghe Gheorghiu Dej în regiunea Crișana și a lui Nicolae Ceaușescu în județul Bihor.

Expoziția intitulată „Oradea – Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor” va fi găzduită de Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Corp A, parter, latura nordică. Vor fi expuse peste 100 de imagini surprinse în timpul vizitei lui Dej realizată în regiunea Crișana în anul 1961, respectiv instantanee cu cuplul prezidențial Ceaușescu, din perioada celor opt vizite: din 18 februarie 1966, 14 iulie 1969, 16 mai 1970, 16 iunie 1976, 14 iunie 1977, 17 septembrie 1979, 19 iunie 982 și 11 iunie 1987…

Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor

Expoziție de artă fotografică: Tradiții populare de iarnă

În preajma sărbătorilor de iarnă Muzeul Cetății și Orașului Oradea în parteneriat cu Asociația „Euro Foto Art” și Clubul Fotografic „Nufărul”, a pregătit pentru publicul vizitator o interesantă și valoroasă expoziție de artă fotografică, intitulată Tradiții populare de iarnă.

La această expoziție, Tradiții populare de iarnă, vor fi expuse peste 70 de fotografii color, realizate de artiștii fotografi: Boholț Gabriel (București), Petrila Gheorghe EFIAP (Oradea), Săteanu Felician (Baia Mare) și Tudorel Ilie (Baia Mare).

Artistul fotograf bucureștean Boholț Gabriel, membru al Asociației ”Euro Foto Art”, originar din Maramureș, prezintă în cadrul expoziției o serie de fotografii autentice, având ca subiect diferite obiceiuri și tradiții populare din Maramureș.

La rândul său, artistul fotograf orădean Gheorghe Petrila EFIAP, membru al Clubului Fotografic ”Nufărul”, participă în cadru expoziției cu mai multe fotografii care prezintă: obiceiuri și colinde din Bălnaca-Groși (județul Bihor), Cavnic, Văleni și Bogdan Vodă (Maramureș). De asemenea, publicul vizitator va putea descoperi, printre fotografiile expuse, minunatele măști din Bucovina (județul Suceava), Cavnic și Săcel (Maramureș). La fel de impresionate sunt și fotografiile care prezintă Viflaemul în Maramureș sau Săniuș tradițional la Văleni (Maramureș)…

Expoziţie de artă fotografică: Tradiții populare de iarnă

Târgul de Crăciun din Oradea

Ediția a doua a Târgul de Crăciun Oradea își va deschise porțile în data de 30 Noiembrie, în Piața Unirii, într-un decor de poveste, atent amenajat pentru a aduce magia sărbătorilor de iarnă în sufletele vizitatorilor.

Piața Unirii va reprezenta în acest an punctul de atracție al sărbătorilor de iarnă, atât prin înfățișare cât și prin activități. Programul evenimentului va include o serie de activități și momente specifice sărbătorilor de iarnă, de la concerte de colinde, la ateliere pentru copii sau căsuțele cu cadouri pentru cei dragi. Vizitatorii vor putea admira bradul de Crăciun în mijlocul celor 40 de căsuțe de lemn, la o cana de vin fiert sau la o gustare. Nu vor lipsi nici activitățile pentru cei mici, ei vor avea parte de multe surprize, pe lângă activitățile tradiționale, Atelierul lui Moș Crăciun, Ieslea sau Căsuța lui Moș Crăciun…

Târgul de Crăciun Oradea 2016

Crăciunul în Cetatea Oradea

Cetatea Oradea va fi locul în care vizitatorii vor putea să vadă și să se bucure de tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă, în perioada 2 – 24 decembrie.

De la colinde și bucate tradiționale la povești citite copiilor, într-o clădire veche de peste 900 de ani. Evenimentele din Cetatea Oradea vor aduce în fața vizitatorilor tradiții de sezon: ignat, decorațiuni naturale, ateliere participative pentru meșteri, colinde și grupuri de colindători. În această perioadă, spațiile cetății vor adăposti căsuța dulcurilor, unde se vor putea achiziționa produse de patiserie, brutăria de Crăciun – produse de pâine, făbricuța spiridușilor, odaia cu povești unde se vor citi povești de iarnă pentru copii, casa cu bunătăți etc.

Totodată, vor fi proiecții de filme de Crăciun / desene animate pentru copii, concurs de copt prăjituri sau concert de muzică…

Crăciunul în Cetatea Oradea

Teatru gratuit Era Park: Ivan Turbincă și Bolnavul Închipuit

În perioada 8 octombrie – 18 decembrie 2016, la Era Park Oradea, se va desfășura cea de-a doua ediție a Festivalului de teatru cu intrare liberă.

„Weekend de weekend vă așteptăm în sala de evenimente să vizionați cele mai bune spectacole de teatru pe care le-am selectat pentru voi, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari: dramedii, teatru de păpuși, piese interactive și multe altele” – sursă text AICI.

Iar, programul de anul acesta al Festivalului de teatru este următorul:

Festival de teatru cu intrare liberă

O cană de fericire pentru Centrul de Zi „Prietenia”

Cea de-a VIII-a ediție O cană de fericire va avea loc începând cu data de 3 decembrie, ora 14:00, în Piața Unirii.

În acest an, prin intermediul evenimentului caritabil O cană de fericire, se va susține activitatea Centrului de zi „Prietenia” din Popești, un proiect al Fundaţiei Române pentru Copii, Comunitate şi Familie, în parteneriat cu Primăria Popeşti.

„Rolul principal al acestui centru este de a oferi asistenţă gratuită în timpul zilei tuturor copiilor care provin din familii aflate în dificultate. Centrul are nevoie urgentă de reabilitare termică, fapt ce presupune construirea unei încăperi pentru centrala termică, renovare interioară şi izolarea termică a clădirii, schimbarea acoperişului, amenajarea terenului de joacă din curtea centrului prin montarea unor echipamente de joacă din lemn, cât şi dotarea acestuia cu mobilier” – sursă text AICI

O cană de fericire pentru Centrul de zi Prietenia

Leo Black Eagle: Blind souls

Clubul LEO „Black Eagle” Oradea şi Moszkva Cafe te invită la evenimentul BLIND SOULS.

Da, ai înţeles bine! Alături de noi, îl/o vei cunoaşte (sau poate recunoaşte) pe cel/cea din faţa ta! Evenimentul se va desfăşura într-o cameră complet întunecată. Câte doi participanți vor discuta timp de șapte minute, anonimitatea rămânând reciprocă până la final. Despre asta va fi vorba la evenimentul Blind souls.

De ce organizăm acest eveniment? Pentru a încuraja comunitatea orădeană (şi nu numai) să lase prejudecățile deoparte şi să descopere farmecul ce se ascunde în fiecare dintre noi!…

Leo Black Eagle: Blind Souls

Eveniment caritabil: Diamante și box

Clubul sportiv BASTI BOX SALONTA organizează, pentru a III-a oară, evenimentul caritabil destinat dezvoltării și promovării boxului ca disciplină, artă și stil de viață, intitulat: DIAMANTE & BOX.

Scopul acestui spectacol caritabil, care se va desfășura la Casa de Cultură din Salonta, este de a evidenția faptul că disciplina olimpică numită box este o artă nobilă. Acest spectacol accentuează legatura dintre sport si artă, contribuind la îmbunătățirea imaginii boxului românesc, aducându-l din nou în atenția publicului, așa cum a fost mereu: un balet înnăscut, scrimă cu pumnii și eleganță sub reflectoare!

Evenimentul caritabil este organizat pentru a susține cariera sportivă a unor copii talentați, dar fără posibilități financiare. De altfel, clubul sportiv Basti Box oferă o deosebită atenție acestei categorii de sportivi, suportând toate cheltuielile când vine vorba de: antrenamente, deplasări, echipamente etc…

Eveniment caritabil: Diamante & Box

Supercomedie: Gunoierul

Sâmbătă, 3 decembrie, ora 19:00, în Urban Place, se va juca supercomedia Gunoierul!

Cum crezi că un „simplu” gunoier îţi poate întoarce viaţa cu susul în jos? Câte lucruri interesante poţi afla despre o persoană pur şi simplu cotrobăind prin gunoiul său menajer? Şi dacă după o zi istovitoare de muncă, mergând să arunci gunoiul întâlneşti un individ care îţi prezintă tot soiul de poveşti despre familia ta, poveşti care se transformă treptat în realitate, realitate care se transformă în paranoia, finalul nu poate fi decât unul incitant.

Provocator şi plin de umor este şi spectacolul Asociatiei Artemotion, spectacol care îi are în distribuţie pe îndrăgiţii actori Richard Balint, Sebastian Lupu şi Mirela Lupu.

Autor: Mimi Brănescu…

Supercomedie: Gunoierul în Urban Place

Teatru: Stan bolovan – Spaima zmeilor

Duminică, 4 decembrie 2016, începând cu ora 11:00, actorii trupei Arcadia vor juca spectacolul: Stan Bolovan – Spaima Zmeilor, în Sala Arcadia.

Specific basmului, personajul Stan Bolovan trece printr-o serie de aventuri fabuloase, fantastice, şi este pus la încercare prin câteva probe memorabile. În această poveste este reliefat, la fel ca în multe snoave populare, felul în care isteţimea şi îndrăzneala pot compensa şi chiar întrece puterea fizică şi abilităţile nemaipomenite ale unor fiinţe supranaturale.

Stan Bolovan pare a fi o încrengătură între vestitul Păcală şi un tipic Făt-Frumos din legendele româneşti.

Noi abia așteptăm să vă arătăm un basm cum nu s-a pomenit – o poveste românească pe placul tuturor!…

Stan Bolovan - Spaima Zmeilor, Trupa Arcadia Oradea

Poze cu Moșul Amia 4.0

Ca în fiecare an, te așteptăm la poze cu Moşul Amia, by Creasoul, să îti continui (sau să îți începi) colecția de poze de sărbători, pentru copii, părinți și bunici.

După cum ne-am obișnuit, o poză cu Moșul Amia costă 10 lei bani care, la rândul lor, sunt donați copiilor de care ne ocupăm. În acest an banii vor merge înspre proiectul „Casa lui George”, pentru copiii care ies din sistem.

De asemenea, dacă vrei, vei putea dona direct de pe card, pentru „Casa lui George”.

Despre Amia Suflet de Copil

„Misiunea noastră este de a spijini material și emoțional copiii abandonați în spitale și centre de plasament. Suntem convinși că și ei merită aceeași dragoste și atenție de care se bucură copiii care cresc în familii – sursă text AICI.

Poze cu Moșul Amia 4.0

Concert: Noi umblăm a corinda și cu drag a vă cânta!

Duminică, 4 decembrie, ora 18:00, va avea loc un concert de Crăciun, intitulat: Noi umblăm a corinda și cu drag a vă cânta!

Concertul Noi umblăm a corinda și cu drag a vă cânta! va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Invitatul special al acestui eveniment este Iuliana Tudor. Iar, din program vor face parte:

  • Florentina și Petre Giurgi și Ansamblul Național „Transilvania” – Baia Mare
  • Adrian Stanca și Lilian Laichici și Ansamblul Profesionist „Banatul” – Timișoara
  • Dan Dobos și Ansamblul „Cordăreanca” – Botoșani
  • Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, dirijor Ștefan Lacatoș
  • Grupul vocal „Lioara”, prof. Antonela Ferche Buțiu, și Ansamblul „Vetre Bihorene” al Școlii de Arte „Francisc Hubic”, coregraf profesor Dumitru Cora
  • Acompaniază orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijor prof Liviu Buțiu…

Concert extraordinar de Crăciun

Ella Bella și copiii spiriduși îi caută pe Moș Crăciun

Duminică, 4 decembrie, începând cu ora 18:00, copiii spiriduși și Ella Bella îl vor căuta pe Moș Crăciun.

„Vino sub cupola Era Park şi pătrunde în atmosfera magică a sarbătorilor de iarnă cu Ella Bella şi copiii spiriduşi si ajută-i să îl găsească pe Moş Crăciun. Porneşte alături de ei într-o călătorie plină de culoare, muzică, veselie şi voie bună! Oare îl veți găsi pe Moș Crăciun?”

P.S. La Era Park, în data de 3 decembrie se va juca spectacolul Ivan Turbincă, începând cu ora 11:00, respectiv în data de 4 decembrie se va juca Bolnavul închipuit, tot la ora 11:00.

Ella Bella și copiii spiriduși îl caută pe Moș Crăciun

Supercomedie: 1000 de motive să te omor, varianta A

Duminică, 4 decembrie, începând cu ora 19:00, se va juca supercomedia 1000 de motive să te omor – Varianta A.

„Comedia celor doi artişti a prins extrem de bine la public. S-a râs şi aplaudat aproape non-stop, cu prea puţine momente de respiro. Replicile curgeau într-un ritm foarte alert, iar ei trebuiau să ia pauze când aplauzele erau prea furtunoase. Richard e patronul unui cazinou iar Sebi e fratele geamăn, uşor retard, care trebuie să se ocupe de zaruri şi cărţi. E simplu, tot ce trebuie să facă e să le schimbe la intervale regulate, pentru că n-am vrea, Doamne-fereşte, să câştige careva o sumă prea mare de bani. Dar într-o seară, stimabilul a uitat să facă acest lucru, astfel că trei indivizi „respectabili” erau s-o mierlească. Replicile curg, poantele la fel, totul într-un ritm alert, cum ziceam, spre deliciul publicului” – sursă text AICI.

Distribuție: Richard Balint și Sebastian Lupu

Loc de desfășurare: Urban Place

1000 de motive să te omor - Varianta A

Vă dorim un weekend excelent!

Evenimente recomandate de Ghid Local Oradea.