Ce poți face în weekendul 13 – 15 ianuarie 2017?

de |

Dorim să te ținem la curent cu unele dintre cele mai frumoase și importante evenimente din orașul Oradea. De aceea, prin intermediul Ghid Local Oradea, îți recomandăm câteva dintre cele care urmează să aibă loc weekendul acesta, 13 – 15 ianuarie 2017.

Tu ce faci în weekendul 13 – 15 ianuarie?

Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor

Muzeul Cetății și Orașului Oradea organizează, în perioada 22 noiembrie 2016 – 31 ianuarie 2017, o expoziție inedită cu imagini în premieră din perioada vizitelor lui Gheorghe Gheorghiu Dej în regiunea Crișana și a lui Nicolae Ceaușescu în județul Bihor.

Expoziția intitulată „Oradea – Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor” va fi găzduită de Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Corp A, parter, latura nordică. Vor fi expuse peste 100 de imagini surprinse în timpul vizitei lui Dej realizată în regiunea Crișana în anul 1961, respectiv instantanee cu cuplul prezidențial Ceaușescu, din perioada celor opt vizite: din 18 februarie 1966, 14 iulie 1969, 16 mai 1970, 16 iunie 1976, 14 iunie 1977, 17 septembrie 1979, 19 iunie 982 și 11 iunie 1987…

Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor

Mazipos: Mail, Zine, Poster

Vara trecută am lansat prima ediție MAZIPOS cu 25 de artiști. Această colaborare, care a urmat expoziția Local Municipalities prezentată anul trecut, a devenit ceea ce vedem acum: un fanzin trimestrial care funcționează ca o expoziție ambulantă.

MAZIPOS (prescurtare pentru mail/zine/poster) are ca scop promovarea artiștilor din diferite părți ale lumii, folosind atât propria lor rețea cât și un mijloc ieftin: postere A2 care pot fi expuse în diverse contexte.

Susținut atât de Galeria Visual Kontakt, cât și de artiștii implicați, MAZIPOS a fost prezentat în Banská Bystrica, Košice (Slovacia), Jalovik (Serbia) și Washington, D.C. (SUA), iar acum, după anul-pilot, e gata pentru marea premieră în galeria din Oradea!…

Mazipos: Mail, Zine, Poster

Expoziție: AbstrART de Radu Pământ

În perioada 22 decembrie 2016 – 22 ianuarie 2017, artistul Radu Pământ își face cunoscută expoziția AbstrART. Aceasta este formată din 26 de tablouri care surprind diferite teme abstracte, după cum îi zice și numele.

Expoziția AbstrART este realizată în parteneriat cu Muzeul Cetății și Orașului Oradea, poate fi vizitată de marți până duminică, cu excepția zilelor de sărbătoare legale, în intervalul orar 12:00 – 17:00 și se află în Galeria Municipală, parter, corpul C, Cetatea Oradea.

Radu Pământ s-a născut pe 9 iulie 1978, în Oradea, și este absolvent al Facultății de Arte Vizuale Oradea, specializarea pictură și membru UAP Romania.

Expoziție: AbstrART de Radu Pământ

Curs gratuit cu Adrian Vîntu: O viață bogată

Vineri, 13 ianuarie 2017, în intervalul orar 18:00 – 20:00 va avea loc un curs gratuit oferit de Adrian Vîntu, și anume: O viață bogată.

La ce întrebări se vor răspunde prin intermediul cursului O viață bogată cu Adrian Vîntu? Iată câteva dintre acestea:

  • De ce mă stresez cu lucruri mărunte?
  • Cum să am oameni buni în jur?
  • Cum mă refac mai ușor după un eșec?
  • Cum trăiesc în prezent?
  • Cum îmi aduc fericirea în viața de zi cu zi?

Dacă ești curios/curioasă de cele mai sus, pentru tine sau pentru un prieten, vino la acest curs!

CINE?
Adrian Vîntu, inginer și coach în Leadership și Inteligenta Emotionala, proaspăt reîntors după o aventură de 10 ani în străinătate. „Iubesc să cunosc, și cunosc ca să iubesc” ?

O viață bogată - Curs gratuit cu Adrian Vîntu

Teatru: Cabaretul DADA

Vineri, 13 ianuarie, ora 19:00, la Teatrul Regina Maria se va juca spectacolul de teatru Cabaretul DADA de Matei Vișniec, regia artistică Anca Bradu.

Piesa de teatru Cabaretul Dada surprinde atmosfera tulblurătoare a secolului al XX-lea, perioada în care a luat naştere mişcarea artistică Dada ca reacţie împotriva primei conflagraţii mondiale, aprofundând în special latura politică a Dadaismului: M-am lăsat incitat să scriu această piesă interesat fiind aproape mai mult de dadaismul politic decât cel literar-artistic […]

Piesa mea de teatru este în acelaşi timp o anchetă pe urmele unui concept misterios şi o încercare de a demonstra că dadaismul s-a prelungit în aventura comunistă. Faptul că Lenin a locuit la Zürich, chiar pe aceeaşi stradă unde se afla Cabaretul Voltaire şi chiar în săptămânile când s-a născut mişcarea Dada, este o imensă ironie a istoriei…

Cabaretul DADA de Matei Vișniec, premieră, Teatrul Regina Maria

Teatru: Micul Prinț

Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, ora 11:00, Sala Arcadia va găzdui spectacolul de teatru Micul Prinț, adaptare după Antoine de Saint-Exupéry, regia artistică Marius Costache.

Micul Prinț este una dintre cele mai cunoscute și iubite opere literare, fiind tradusă în mai mult de 250 de limbi și dialecte și adaptată la numeroase alte forme de artă, printre care și teatrul. Însă, farmecul pe care povestea lui Saint-Exupéry îl exercită asupra cititorilor nu depășește doar hotarele lingvistice și cele artistice, ci și unul mult mai semnificativ în plan uman: vârsta. Astfel, de peripețiile prichindelului care colindă galaxia pentru a descoperi ce înseamnă iubirea, prietenia, singurătatea și moartea, se pot bucura în egală măsură atât inocenții copii, cât și oamenii mari, chiar dacă ei au nevoie întotdeauna de lămuriri.

Regizorul Marius Costache a reușit să recreeze universul încântător al poveștii pe scena Teatrului Regina Maria, păstrând candoarea specifică, dar și latura profund filosofică a operei. Spectacolul, prin urmare, nu se adresează doar copiilor de gimnaziu, ci și adolescenților care abia pășesc într-o altă dimensiune, cea a oamenilor maturi și chiar și adulților, care trăiesc singuri pe propriile lor planete și sunt absorbiți mereu de lucruri atât de banale…

Premiere la Teatrul Regina Maria: Micul Prinț și Sărbători zăpăcite

CSM CSU Oradea vs EximBank București

CSM CSU Oradea va juca cu Steaua CSM Exim Bank București în data de 14 ianuarie, sâmbătă, începând cu ora 17:00 la Arena Antonio Alexe (strada Alexandru Cazaban).

Acest meci, CSM CSU ORADEA vs Steaua CSM Exim Bank București va conta pentru etapa a 16-a în sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2016/17.

Prețul biletului este de 10 lei/persoană. Abonamentele sunt valabile pentru acest meci.

CSM CSU Oradea vs Steaua CSM EximBank București

Comedie: Cerere în căsătorie fără Cehov

Teatrul Artemotion vă invită în Urban Place la comedia Cerere în căsătorie fără Cehov de Cornel Udrea, cu Mirela Lupu și Sebastian Lupu.

Parafrazându-l pe Mircea Ghiţulescu, Elisabeta Pop, fostul secretar literar al Teatrului de Stat din Oradea, spune „atunci când citeşti o piesă de Cornel Udrea îţi vine să te muţi într-o casă pe pământ cu o grădină de flori.Am citit piesa şi am tot râs citind… În piesă am descoperit câte ceva din Ionescu, din Arrabal sau din Beckett. E clar însă că peste tot e Cornel Udrea. La final m-a luat un frison: uite-l şi pe Cehov! Cu toţii trăim însetaţi de dragoste şi plini de iluzii, fericiţi o clipă şi nefericiţi o eternitate. Vă invit să descoperiţi singuri spectacolul prietenilor mei, Sebi şi Mirela Lupu, care, cu siguranţă, au adăugat şi alte sensuri frumoase şi simple, celor gândite de scriitor” – sursă text AICI.

Prețul unui bilet este de 15 lei. Pentru rezervări și/sau informații sunați la 0745 057 448 sau lăsați un mesaj pe pagina de facebook a evenimentului.

Comedie: Cerere în căsătorie fără Cehov

Concert: E-an-na vs For The Wicked

Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, ora 19:00, vor concerta trupele E-an-na și For The Wicked în Moszkva Cafe.

E-an-na – trupă de folk metal fondată în anul 2014, în Sibiu, îndrăgită și apreciată pentru stilul caracteristic, pentru energia oferită și pentru muzica realizată. Înainte de a concerta la Oradea alături de For The Wicked, în data de 14 ianuarie, E-an-na a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări pentru a ne apropia de ceea ce înseamnă acest concept. Vezi interviul AICI.

„Trupa clujeană For The Wicked este una din cele mai interesante şi ambiţioase apariţii pe scena metal din România, dovadă fiind câştigarea a numeroase premii importante în primul an de la înfiinţare (2015): Best Metal Newcomer la Metalhead Awards, marele premiu la Posada Rock şi premiul Low5Bass Studio la Gbob România. Deşi e formată din tineri muzicieni, o partedin ei au deja o experienţă muzicală importantă (Dirty Shirt, Guerrillas, 13Rituals, Divided By Perception, Blood Prinţ, etc…), ceea ce îşi spune cuvântul asupra calităţii primului EP TRUST YOUR HEART” – sursă text AICI.

e-an_na_concert

Premieră BUM!

Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, începând cu ora 19:00 va avea loc premiera BUM! la Sala Studio Act Oradea.

BUM! este o incursiune prin mintea și imaginația a doi clauni care vă invită să vă bucurați alături de ei, cufundați în tăcere într-un spectacol simpu, însoțit de cel mai bun teatru fizic. Ce se întâmplă când dorința unui om singur se îndeplinește subit? Propunerea este dinamică, tăcerile combină acțiuni fizice, jonglerie, ca în filmele mute. Tot ce se întâmplă aici, gesturi mari și mici de umor, fiecare acțiune are o atmosferă și o culoare care reprezintă fiecare un univers minuscul” – sursă text AICI.

Spectacolul durează 55 de minute, iar prețul unui bilet este de 20 de lei.

Premieră BUM!

Colindând prin lumea Luceafărului alături de Eugen Țugulea

Cei 167 de ani împliniți de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu vor fi sărbătoriți așa cum se cuvine, adică cu o seară teatrală deosebită care poartă un titlu sugestiv: Colindând prin lumea Luceafărului.

În data de 15 ianuarie, de la ora 18:00, actorul Eugen Țugulea va recita poezii scrise de marele poet român în cadrul spectacolului-recital: Colindând prin lumea Luceafărului. Deoarece timpul este martorul numeroaselor spectacole-recital realizate de Eugen Țugulea, este bine de știut că anul acesta se împlinesc 40 de ani de când actorul a recitat pentru prima dată o poezie de-a lui Mihai Eminescu în fața unui public. Acest start frumos a fost dat de poezia „De-aș avea”.

Spectacol-recital: Colindând prin lumea Luceafărului
Loc de desfășurare: Sala Arcadia (Pasajul Vulturul Negru)
Oră: 18:00

Va recita: Eugen Țugulea
Soliste: Simona Costin, Otilia Haragoș, Felicia Costin, Luminița Tomuța, Cornelia Covaciu
Pian: Henrietta Varady…

Colindând prin lumea Luceafărului alături de Eugen Țugulea

Teatru: Domnul Jurdan

Duminică, 15 ianuarie, ora 19:00, la Teatrul Regina Maria se va juca spectacolul de teatru DOMNUL JURDAN, rescriere dramatică de Victor Ioan Frunză după comedia Burghezul Gentilom de Jean Baptiste Poquelin Molière și după Jourdain cel scrântit de Mihail Bulgakov.

Domnul Jurdan, spirit emfatic și naiv, este un om extrem de bogat, dar căruia îi lipsește ceva: eleganța unei persoane din înalta societate. Așa că pentru a face parte din high-class, se împopoțonează după tendințele vremii, își decorează extravagant casa, își face prieteni ”sus puși” și angajează o armată de profesori pentru a învăța manierele unei persoane cu rang. Însă, din toată această ecuație rezultatul nu poate fi altul decât unul de-a dreptul ilar. Ridicol peste măsură, domnul Jurdan ajunge de la (pretenția de) nobil, ”bufonul curții”…

Domnul Jurdan la FITO 2016

Vă dorim un weekend reușit și sărbători fericite!

Evenimente recomandate de Ghid Local Oradea.