Ce evenimente se petrec săptămâna aceasta, 28 noiembrie – 4 decembrie 2016, în Oradea?
Ghid Local Oradea îți recomandă câteva dintre cele mai frumoase evenimente ce vor avea loc în săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie 2016.
Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor
Muzeul Cetății și Orașului Oradea organizează, în perioada 22 noiembrie 2016 – 31 ianuarie 2017, o expoziție inedită cu imagini în premieră din perioada vizitelor lui Gheorghe Gheorghiu Dej în regiunea Crișana și a lui Nicolae Ceaușescu în județul Bihor.
Expoziția intitulată „Oradea – Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor” va fi găzduită de Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Corp A, parter, latura nordică. Vor fi expuse peste 100 de imagini surprinse în timpul vizitei lui Dej realizată în regiunea Crișana în anul 1961, respectiv instantanee cu cuplul prezidențial Ceaușescu, din perioada celor opt vizite: din 18 februarie 1966, 14 iulie 1969, 16 mai 1970, 16 iunie 1976, 14 iunie 1977, 17 septembrie 1979, 19 iunie 982 și 11 iunie 1987…
Expoziție de artă fotografică: Tradiții populare de iarnă
În preajma sărbătorilor de iarnă Muzeul Cetății și Orașului Oradea în parteneriat cu Asociația „Euro Foto Art” și Clubul Fotografic „Nufărul”, a pregătit pentru publicul vizitator o interesantă și valoroasă expoziție de artă fotografică, intitulată Tradiții populare de iarnă.
La această expoziție, Tradiții populare de iarnă, vor fi expuse peste 70 de fotografii color, realizate de artiștii fotografi: Boholț Gabriel (București), Petrila Gheorghe EFIAP (Oradea), Săteanu Felician (Baia Mare) și Tudorel Ilie (Baia Mare).
Artistul fotograf bucureștean Boholț Gabriel, membru al Asociației ”Euro Foto Art”, originar din Maramureș, prezintă în cadrul expoziției o serie de fotografii autentice, având ca subiect diferite obiceiuri și tradiții populare din Maramureș.
La rândul său, artistul fotograf orădean Gheorghe Petrila EFIAP, membru al Clubului Fotografic ”Nufărul”, participă în cadru expoziției cu mai multe fotografii care prezintă: obiceiuri și colinde din Bălnaca-Groși (județul Bihor), Cavnic, Văleni și Bogdan Vodă (Maramureș). De asemenea, publicul vizitator va putea descoperi, printre fotografiile expuse, minunatele măști din Bucovina (județul Suceava), Cavnic și Săcel (Maramureș). La fel de impresionate sunt și fotografiile care prezintă Viflaemul în Maramureș sau Săniuș tradițional la Văleni (Maramureș)…
Be healty, be you – o porție de sănătate
Be healthy. Be you. – evenimentul unde nutriţia se întâlneşte cu sportul, parcurgând câţiva paşi până la cunoaşterea de sine şi găsirea unui echilibru interior. Dorim să promovăm dezvoltarea continuă şi un stil de viaţă sănătos bazat pe trei piloni esenţiali: minte, trup şi suflet.
Toate acestea vor fi posibile prin porţiile de trăiri, sfaturi şi cunoştinţe pe care cei trei speakeri ni le vor împărtăşi luni, 28 noiembrie, ora 17:00, la Hotel Continental (Sala Panoramic, etaj 1).
Lioara Ciugudean, consultant nutriţionist, ne promite o incursiune în lumea alimentaţiei sănătoase şi benefice pentru organismul nostru. Deviza Lioarei este „Din inimă pentru trup!”, pentru că doar armonia dintre cele două conduc la obţinerea echilibrului şi a stării de bine.
Cosmin Bobiş, instructor de fitness şi campion la culturism, consideră că „sportul este armonie pentru sănătate” şi ne va vorbi despre importanţa sportului în viaţa noastră de zi cu zi.
Irina Gherghilescu, trainer, autor şi speaker, aduce în prim plan o întrebare care ne frământă pe mulţi dintre noi şi anume „Ce naiba se întâmplă cu mine?”. O întrebare care ne pune pe gânduri, ne îndeamnă la introspecţie şi căutare de sine…
Teatru: Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas
În data de 28 noiembrie, ora 19:00, se va juca spectacolul Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas de Dennis Kelly, regia artistică Bobi Pricop.
Dacă ai putea să minți fără ezitare, să corupi fără să-ți pese și să ai succes cu orice preț – până unde ai merge? Bine ați venit la spectacolul vieții lui Gorge Mastromas! O poveste modernă, presărată cu umor negru; o polemică ce dezbate ideea de acumulare a averilor în defavoarea adevărului și a compasiunii. O întrebare ne este adresată pe tot parcursul spectacolului: când e bunătatea cu adevărat bunătate, și când e doar lașitate?
Concepția regizorală
„Ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă, dacă-și pierde sufletul?”…
Ziua Porților Deschise la Asociația SOS Autism Bihor
În fiecare an, la data de 3 decembrie, este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Data a fost stabilită ȋn 1992, la Adunarea Generală a ONU, pentru a motiva populaţia să ȋnţeleagă efectele dizabilităţilor şi pentru a combate discriminarea.
Pentru a marca această zi, Asociaţia S.O.S. Autism Bihor, are plăcerea de a vă invita la „Ziua Porţilor Deschise” în data de 29 Noiembrie 2016, între 11:00 și 17:00. În deschidere va fi prezentat un mic raport de activitate cu obiectivele asociaţiei și a „Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități S.O.S. Autism Bihor”.
Cu această ocazie vizitatorii și presa vor putea admira lucrările copiilor și tinerilor noștri într-o expoziţie și vor putea achiziţiona, în schimbul unei donaţii, obiectele dorite. De asemenea, Obiectele de decor sunt confecţionate din materiale reciclabile, ghips, carton, sticla, realizate îndeosebi prin tehnica decoupage-ului și majoritatea au tema Crăciunului. Ele au fost confecţionate de copiii și tinerii noștri în cadrul orelor de terapie ocupaţională, alături de voluntari…
Atelierele feminității la Suppa Bar
În perioada 2 noiembrie – 7 decembrie vor avea loc patru ateliere dedicate feminității, la Suppa Bar.
Frumusețea și sacralitatea tradiției românești, pregătite pentru a te însoți în călătoria (re)descoperirii propriei tale feminități. Frământăm aluat și subiecte fierbinți. Împletim cosițe și tehnici de coaching. Pregătim cozonac și arhetipuri feminine. Toate cu scopul de a te aduce mai aproape de …tine. De bucuria că ești femeie.
Tu cum îți trăiești feminitatea? Care sunt rolurile tale? Cum îți valorifici feminitatea? Sunt câteva dintre întrebările la care căutăm și găsim răspuns.
CÂND?
2 Noiembrie, 18:30 – 20:00
15 Noiembrie,18:30 – 20:00
29 Noiembrie,18:30 – 20:00
7 Decembrie, 18:30 – 20:00
ÎNSCRIERI:
E-mail: [email protected]
Tel: 0742 665 019…
Marți, 29 noiembrie, ora 19:00, se va juca spectacolul de teatru Cheia de András Forgách.
Piesa lui András Forgách este povestea tragi-comică a sfârșitului copilăriei. Doi frați – foarte asemănători clownilor shakespeareeni – simt că lucrurile trebuie să aibă un sfârşit, o dezlegare. O umanitate uşor comică şi, prin aceasta, impunătoare emană din cei doi fraţi, doi oameni, doi dintre contemporanii noştri, sfâşiaţi şi amărâţi. Deşi discursul lui Forgách este construit pe derizoriul uman, rezultatul reprezintă, de fapt, o cuceritoare mărturie a încrederii în demnitatea condiţiei umane…
Concert simfonic dedicat Zilei Naționale
Marți, 29 noiembrie 2016, ora 19.00, sala de concerte „Enescu-Bartók” va fi gazda unui concert simfonic dedicat Zilei Naționale a României
În programul următor vă oferim spre audiere trei lucrări de mare frumusețe. Prima lucrare, Jocuri populare românești din Transilvania, op. 4 de Constantin Silvestri (1913—1969) este o suită miniaturală, compusă iniţial (1929) pentru pian şi orchestrată ulterior (1933), în care autorul valorifică melodii autentice din folclorul bihorean, preluate din culegerea compozitorului şi folcloristului maghiar Béla Bartók. Vom continua cu Concertul pentru pian şi orchestră de PaulConstantinescu (1909—1963). Este una din cele mai populare lucrări ale compozitorului, fapt ce se datorează în parte şi excelentei interpretări realizată de pianistul Valentin Gheorghiu. În cea de-a doua parte a concertului vă propunem spre audiere Suita nr. 1 pentru orchestră în Do major, op. 9 de George Enescu (1881-1955). Lucrarea datează din 1903 şi a fost prezentată în premieră la Bucureşti în acelaşi an. Este important însă de menţionat aprecierea lui Gustav Mahler faţă de această lucrare, deoarece în 1905 el inclusese deja compoziţia în repertoriul Filarmonicii din New York…
Stand up comedy: Aprostcalipsa lui Teo
TEO este unul dintre cei mai cunoscuți artiști de stand-up comedy din România și unul din veteranii acestui gen de spectacol. Cariera sa a început ca un hobby pe scena de la Cafe DeKo în 2004. Aici s-a născut prietenia cu Vio și Costel, glumele, show-urile și publicul de stand up. Foarte rapid a apărut și notorietatea, materialele sale ajungând virale pe internet.
În 2009 Teo și-a făcut intrarea pe TV cu o emisiune săptămânală de umor, numită „După bloguri” iar în prezent, este scenarist și moderator la seria de divertisment online „Nimic Nou”.
Teo are o experiență remarcabilă pe scenă, începând cu cea de club, până la spectacole și turnee în țară, maratoane, special-uri de stand up cât și colaborări cu comedianți de afară. Subiectele sale de comedie sunt foarte diverse și bine documentate. De la natura umană la mărunțișurile de zi cu zi, disecă automatismele de comportament (stereotipiile) într-un mod în care te face să râzi dar să și gândești…
Ediția a doua a Târgul de Crăciun Oradea își va deschise porțile în data de 30 Noiembrie, în Piața Unirii, într-un decor de poveste, atent amenajat pentru a aduce magia sărbătorilor de iarnă în sufletele vizitatorilor.
Piața Unirii va reprezenta în acest an punctul de atracție al sărbătorilor de iarnă, atât prin înfățișare cât și prin activități. Programul evenimentului va include o serie de activități și momente specifice sărbătorilor de iarnă, de la concerte de colinde, la ateliere pentru copii sau căsuțele cu cadouri pentru cei dragi. Vizitatorii vor putea admira bradul de Crăciun în mijlocul celor 40 de căsuțe de lemn, la o cana de vin fiert sau la o gustare. Nu vor lipsi nici activitățile pentru cei mici, ei vor avea parte de multe surprize, pe lângă activitățile tradiționale, Atelierul lui Moș Crăciun, Ieslea sau Căsuța lui Moș Crăciun…
Bijuterii muzicale: De la folclor la compozitori autohtoni
O nouă serată sub genericul De la Folclor la compozitori autohtoni – Seara Universului Creator.
Miercuri, 30 noiembrie 2016, orele 18:00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (str. Aurel Lazăr, nr. 13), va fi găzduită o nouă serată cu tema „De la folclor la compozitori autohtoni”, având subtitlul „Seara Universului Creator”. Invitatul acestei ediții este etnomuzicologul IOAN HAPLEA, prof. univ. dr. la Academia de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca. Apoi, compozitorii AURELIAN BĂCAN (Solo-clarinetist în Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca) și RĂZVAN METEA (dirijor și lect.univ.dr., AMGD Cluj-Napoca), care vor participa alături de flautista ARIADNA MIRCESCU (lect. dr., Departamentul de Muzică, Universitatea Oradea), pianistele EVA BUTEAN (prof., Colegiul de Muzică „S. Toduță” Cluj-Napoca) şi ANA RUTH MAIOR (drd., Universitatea de Arte „George Enescu” Iași), precum și violonista ANDRADA CIUPEIU (asist. dr., Departamentul de Muzică, Universitatea Oradea).
Programul cuprinde lucrări contemporane de excepție: Hans Peter TÜRK – Vise (pentru pian), Răzvan METEA – Răstimp (pentru vioară, flaut și pian) și Schizo Folk (pentru clarinet și muzică electronică), Aurelian BĂCAN – Variațiuni pe o temă populară (pentru pian) și Introducere, Temă și Variațiuni (pentru clarinet și pian). Evenimentul va fi moderat de către TUDOR CIUPEIU (asist.univ.dr.)…
Cetatea Oradea va fi locul în care vizitatorii vor putea să vadă și să se bucure de tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă, în perioada 2 – 24 decembrie.
De la colinde și bucate tradiționale la povești citite copiilor, într-o clădire veche de peste 900 de ani. Evenimentele din Cetatea Oradea vor aduce în fața vizitatorilor tradiții de sezon: ignat, decorațiuni naturale, ateliere participative pentru meșteri, colinde și grupuri de colindători. În această perioadă, spațiile cetății vor adăposti căsuța dulcurilor, unde se vor putea achiziționa produse de patiserie, brutăria de Crăciun – produse de pâine, făbricuța spiridușilor, odaia cu povești unde se vor citi povești de iarnă pentru copii, casa cu bunătăți etc.
Totodată, vor fi proiecții de filme de Crăciun / desene animate pentru copii, concurs de copt prăjituri sau concert de muzică…
Teatru gratuit Era Park: Ivan Turbincă și Bolnavul Închipuit
În perioada 8 octombrie – 18 decembrie 2016, la Era Park Oradea, se va desfășura cea de-a doua ediție a Festivalului de teatru cu intrare liberă.
„Weekend de weekend vă așteptăm în sala de evenimente să vizionați cele mai bune spectacole de teatru pe care le-am selectat pentru voi, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari: dramedii, teatru de păpuși, piese interactive și multe altele” – sursă text AICI.
Iar, programul de anul acesta al Festivalului de teatru este următorul:
Clubul LEO „Black Eagle” Oradea şi Moszkva Cafe te invită la evenimentul BLIND SOULS.
Da, ai înţeles bine! Alături de noi, îl/o vei cunoaşte (sau poate recunoaşte) pe cel/cea din faţa ta! Evenimentul se va desfăşura într-o cameră complet întunecată. Câte doi participanți vor discuta timp de șapte minute, anonimitatea rămânând reciprocă până la final. Despre asta va fi vorba la evenimentul Blind souls.
De ce organizăm acest eveniment? Pentru a încuraja comunitatea orădeană (şi nu numai) să lase prejudecățile deoparte şi să descopere farmecul ce se ascunde în fiecare dintre noi!…
Eveniment caritabil: Diamante și box
Clubul sportiv BASTI BOX SALONTA organizează, pentru a III-a oară, evenimentul caritabil destinat dezvoltării și promovării boxului ca disciplină, artă și stil de viață, intitulat: DIAMANTE & BOX.
Scopul acestui spectacol caritabil, care se va desfășura la Casa de Cultură din Salonta, este de a evidenția faptul că disciplina olimpică numită box este o artă nobilă. Acest spectacol accentuează legatura dintre sport si artă, contribuind la îmbunătățirea imaginii boxului românesc, aducându-l din nou în atenția publicului, așa cum a fost mereu: un balet înnăscut, scrimă cu pumnii și eleganță sub reflectoare!
Evenimentul caritabil este organizat pentru a susține cariera sportivă a unor copii talentați, dar fără posibilități financiare. De altfel, clubul sportiv Basti Box oferă o deosebită atenție acestei categorii de sportivi, suportând toate cheltuielile când vine vorba de: antrenamente, deplasări, echipamente etc…
Teatru: Stan bolovan – Spaima zmeilor
Duminică, 4 decembrie 2016, începând cu ora 11:00, actorii trupei Arcadia vor juca spectacolul: Stan Bolovan – Spaima Zmeilor, în Sala Arcadia.
Specific basmului, personajul Stan Bolovan trece printr-o serie de aventuri fabuloase, fantastice, şi este pus la încercare prin câteva probe memorabile. În această poveste este reliefat, la fel ca în multe snoave populare, felul în care isteţimea şi îndrăzneala pot compensa şi chiar întrece puterea fizică şi abilităţile nemaipomenite ale unor fiinţe supranaturale.
Stan Bolovan pare a fi o încrengătură între vestitul Păcală şi un tipic Făt-Frumos din legendele româneşti.
Noi abia așteptăm să vă arătăm un basm cum nu s-a pomenit – o poveste românească pe placul tuturor!…
Concert: Noi umblăm a corinda și cu drag a vă cânta!
Duminică, 4 decembrie, ora 18:00, va avea loc un concert de Crăciun, intitulat: Noi umblăm a corinda și cu drag a vă cânta!
Concertul Noi umblăm a corinda și cu drag a vă cânta! va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Invitatul special al acestui eveniment este Iuliana Tudor. Iar, din program vor face parte:
- Florentina și Petre Giurgi și Ansamblul Național „Transilvania” – Baia Mare
- Adrian Stanca și Lilian Laichici și Ansamblul Profesionist „Banatul” – Timișoara
- Dan Dobos și Ansamblul „Cordăreanca” – Botoșani
- Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, dirijor Ștefan Lacatoș
- Grupul vocal „Lioara”, prof. Antonela Ferche Buțiu, și Ansamblul „Vetre Bihorene” al Școlii de Arte „Francisc Hubic”, coregraf profesor Dumitru Cora
- Acompaniază orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijor prof Liviu Buțiu…
Ella Bella și copiii spiriduși îi caută pe Moș Crăciun
Duminică, 4 decembrie, începând cu ora 18:00, copiii spiriduși și Ella Bella îl vor căuta pe Moș Crăciun.
„Vino sub cupola Era Park şi pătrunde în atmosfera magică a sarbătorilor de iarnă cu Ella Bella şi copiii spiriduşi si ajută-i să îl găsească pe Moş Crăciun. Porneşte alături de ei într-o călătorie plină de culoare, muzică, veselie şi voie bună! Oare îl veți găsi pe Moș Crăciun?”
P.S. La Era Park, în data de 3 decembrie se va juca spectacolul Ivan Turbincă, începând cu ora 11:00, respectiv în data de 4 decembrie se va juca Bolnavul închipuit, tot la ora 11:00.
Vă dorim o săptămână excelentă!
Evenimente recomandate de Ghid Local Oradea.