Ce poți face în săptămâna 23 – 29 ianuarie?

de |

Ce evenimente se petrec săptămâna aceasta, 23 – 29 ianuarie 2017, în Oradea?

Ghid Local Oradea îți recomandă câteva dintre cele mai frumoase evenimente care vor avea loc în săptămâna 23 – 29 ianuarie 2017.

Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor

Muzeul Cetății și Orașului Oradea organizează, în perioada 22 noiembrie 2016 – 31 ianuarie 2017, o expoziție inedită cu imagini în premieră din perioada vizitelor lui Gheorghe Gheorghiu Dej în regiunea Crișana și a lui Nicolae Ceaușescu în județul Bihor.

Expoziția intitulată „Oradea – Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor” va fi găzduită de Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Corp A, parter, latura nordică. Vor fi expuse peste 100 de imagini surprinse în timpul vizitei lui Dej realizată în regiunea Crișana în anul 1961, respectiv instantanee cu cuplul prezidențial Ceaușescu, din perioada celor opt vizite: din 18 februarie 1966, 14 iulie 1969, 16 mai 1970, 16 iunie 1976, 14 iunie 1977, 17 septembrie 1979, 19 iunie 982 și 11 iunie 1987…

Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor

Concert conferință: Oedipe pe înțelesul tuturor

Luni, 23 ianuarie 2017, ora 17:00, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor va avea loc „concertul – conferința – vernisajul”: Oedipe pe înțelesul tuturor.

La evenimentul intitulat Oedipe pe înțelesul tuturor, „momentele muzicale vor fi susţinute de baritonul Ştefan Ignat, soprana Renata Vari şi, la pian, de Liana Mareş” – sursă text AICIIntrarea este liberă.

Concert conferinţă: Oedipe pe înţelesul tuturor

Teatru: Desculț în parc

Luni, 23 ianuarie, ora 19:00, Sala Arcadia va fi din nou gazda spectacolului Desculț în parc de Neil Simon, regia artistică Sebastian Lupu.

O sclipitoare comedie romantică, Desculţ în parc înfăţişează eforturile a doi tineri căsătoriţi de a-şi construi viaţa împreună şi, mai ales, de a-şi armoniza personalităţile ce dau naştere la manifestări şi sentimente adeseori contradictorii.

Impulsivă şi impetuoasă, Corrie Bratter îşi asumă unicul rol de a fi „soţia lui Paul” şi îşi investeşte întreaga energie în a-l face pe el fericit, în pofida dificultăţilor inerente la început de drum. Paul, avocat debutant care tocmai a câştigat primii săi şase cenţi într-un proces, are în schimb o fire mai rezervată şi o privire mai cumpătată asupra realităţii. Conflictul piesei se naşte din ciocnirea comică a naturilor lor diferite, care îi duce în cel mai scurt timp până în pragul despărţirii şi al divorţului. A umbla sau nu „desculţ în parc” rezumă metaforic conflictul dintre cei doi îndrăgostiţi. Spaţiul în care se va defăşura povestea lor de dragoste este un apartament minuscul, unde ninge prin luminator, încălzirea centrală e defectă, iar cămara va fi folosită drept dormitor în care încape un pat şi nimic mai mult. Comicul este accentuat de faptul că apartamentul fiind situat la etajul al şaselea într-un imobil fără lift, toate personajele îşi pierd respiraţia până să ajungă în acest spaţiu care nu promite nimic bun, şi totuşi…

Teatru: Desculț în parc

Ladies Only: Curs inițiatic în arta degustării vinului

În data de 23 ianuarie 2017, luni, va avea loc primul Curs inițiatic în arta degustării vinului, la Rewine Bar (str. Republicii, nr. 31).

„Invităm doamnele și domnișoarele pasionate de vin care-și doresc să descopere tainele acestui elixir să poftească în bănci pentru că începem cursurile de inițiere în arta degustării vinului” – sursă text AICI.

Alături de cine veți pătrunde aceste taine? Alături de Laviniu Alafi!

Costul întregului modul, care este format din cinci cursuri dedicate vinului, este de 200 lei sau 50 lei / curs!

Pentru rezervare sau informații suplimentare, sunați la numărul de telefon: 0772 277 777.

Ladies Only - Curs inițiatic în arta degustării vinului

Concert extraordinar: De ziua Unirii

Consiliul Judeţean Bihor, Teatrul Regina Maria şi Ansamblul Artistic Profesionist Crişana vă invită marţi, 24 ianuarie, de la orele 19:00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria pentru a sărbători împreună Unirea Principatelor Române prin concertul extraordinar De Ziua Unirii.

Spectacolul De ziua Unirii va fi prezentat de îndrăgitul actor George Voinese. Invitaţi speciali în spectacol sunt Petrică Mîţu Stoian şi Laura Lavric, care vor concerta alături de artiştii bihoreni Simona Costin, Otilia Haragoş Seghedi, Felicia Costin, Petrică Popa, Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Stângaciu, Cornel Borza şi Leontin Ciucur. Acompaniază orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, condusă de maestrul Adrian Miescu.

Regia Tehnică: Alexandru Bundaş
Scenografia: Vioara Bara
Texte: Denisa Puşcău
Regia artistică: Leontin Ciucur…

Concert extraordinar: De ziua Unirii

Umana Reyer Venezia vs CSM CSU Oradea

Marți, 24 ianuarie, începând cu ora 21:30, va avea loc meciul dintre Umana Reyer Venezia și CSM CSU Oradea – BasketballCL, etapa 14.

Pentru mai multe informații despre acest meci, Umana Reyer Venzia vs CSM CSU Oradea, abonamente, bilete și altele, sunați la 0259 455 811 sau lăsați un mesaj la adresa de e-mail [email protected]. Sediul CSM CSU Oradea se află pe strada Primăriei, numărul 3.

Umana Reyer Venezia VS CSM CSU Oradea

Stand-up Comedy by Costel

Costel face stand up comedy de mai bine de un deceniu alături de colegii săi Teo și Vio.

Miercuri, 25 Ianuarie, începând cu ora 20.00, Costel va fi prezent la Filarmonica de Stat Oradea pentru a face stand up comedy.

„Unul dintre cei mai populari comedianți români, Costel este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică. Cu alte cuvinte, îl puteți urmări atât la show-urile de stand up și improvizație din Club 99 cât și în piese de teatru și filme precum „Amintiri din epoca de aur”, „4 luni, 3 săptămâni și 2 două zile” sau „WebSiteStory”. Face improvizație, teatru, film, clipuri, a făcut parte din echipa SRC (Servciul Roman de Comedie), este vocea lui Kermit și a agentului special OSO, dar pasiunea lui rămâne stand up comedy. scund, dar profund… Costel este din Bacău și n-are rost să aplaudați decât după ce ați auzit că spune asta pe scenă. Face stand up comedy de mai bine de un deceniu alături de colegii săi Teo si Vio” – sursă text AICI

Stand-up comedy by Costel

Noaptea albă a cititorului

Joi, 26 ianuarie, între orele 18:00 și 23:00 va avea loc prima ediție a evenimentului Noaptea albă a cititorului.

Evenimentul Noaptea albă a cititorului, dedicat celor care iubesc cititul și cărțile, va avea loc la Saloanele de Carte R&R din centrul orașului (strada Republicii, numărul 22).

„Ne dorim ca ~NOAPTEA ALBĂ A CITITORULUI~ să fie mai mult decât o campanie promoțională. Ne dorim să fie un eveniment lunar special, în care se întâlnesc pasionații de lectură într-o atmosferă plăcută și relaxantă, beau un ceai, discută, răsfoiesc cărți și audiază mini concerte live de pian oferite de tineri talentați.

Pe toată durata evenimentului (18:00-23:00), oferim un discount de 20% la orice carte achiziționată! Suplimentar, punem la dispoziția iubitorilor de carte zeci de cărți gratuite pentru cei care iubesc lectura, dar nu-și permit să investească în cărți sau pentru cei care pur și simplu s-ar bucura să primească o carte în dar.

Cărțile gratuite vor fi într-o cutie special amenajată, având inscripția „FREE BOOKS”. Cine dorește, poate și dona cărți, lăsându-le în cutie sau poate face schimb de cărți, luând o carte din cutie și lăsând alta” – sursă text AICI.

Noaptea albă a cititorului

Teatru: Isabela, trei caravele și un mare mincinos

Spectacolul Isabela, trei caravele și un mare mincinos de Dario Fo, în regia lui Eugen Gyemant va avea loc sâmbătă, 26 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare.

Piesa este scrisă de un artist complet: scriitor, scenograf, dramaturg, pictor, compozitor, actor și regizor italian, Dario Fo (n. 24 martie 1926, Sangiano, Italia – d. 13 octombrie 2016, Milano) a fost laureat în anul 1997 cu Premiul Nobel pentru Literatură. Cu toate că textele dramatice de satiră politică și socială i-au adus faimă, umorul subversiv care îl caracterizează i-a creat deseori probleme, artistul fiind nevoit să se confrunte cu cenzura, amenințările cu moartea, interdicții și critica Bisericii Catolice. Una dintre operele care au provocat controverse este piesa de teatru Isabela, trei caravele și un mare mincinos, scrisă de Dario Fo în 1963 și montată pentru prima dată în același an, de către autorul ei, la Teatrul Odeon din Milano. Bazată pe structura „teatru în teatru”, acțiunea piesei gravitează în jurul unei personalități istorice arhicunocute: Cristofor Columb, aflat sub ascendentul parodiei…

Premiera de la teatru: Isabela, trei caravele şi un mare mincinos

Concert simfonic: Ceaikovski, Prokofiev, Elgar

Joi, 26 ianuarie 2017, ora 19:00, Sala de concerte „Enescu-Bartók” va fi din nou gazda unui concert simfonic. De data aceasta, muzica interpretată va cuprinde opere de-ale unor artiști precum: P. I. Ceaikovski, S. Prokofiev și E. Elgar.

Pentru concertul următor vă oferim spre audiere trei compoziții de mare popularitate. Prima lucrare, Marș slav, op. 31 de Piotr Ilici Ceaikovski (1840—1893), compusă în anul 1902, exprimă trezirea popoarelor la lupta pentru libertate şi independenţă din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea – în acest caz fiind vorba de războiul sârbilor din balcani pentru eliberarea de sub ocupaţia otomană. Vom continua cu Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 19 de Serghei Prokofiev (1891–1953). Reprezentant al neoclasicismului rus, Prokofiev a lăsat o importantă moştenire în genul concertant, printre altele cinci concerte pentru pian, două pentru vioară, unul pentru violoncel, precum şi alte piese solo cu acompaniament orchestral. Lucrarea a fost finalizată în 1917, dar primele ei schiţe datează încă din 1915. Concertul nostru se va încheia cu Variațiunile Enigma, op. 36 de Edward Elgar (1857-1934). Titlul real este Variaţiuni pe o temă originală, cuvântul Enigma referindu-se la tema prezentată în introducerea de Andante. Această temă este şi rămâne misterioasă prin faptul, că în cele 14 variaţiuni ce urmează ea este doar circumscrisă în mod latent, prin armoniile, ritmurile şi fragmentele sale melodice caracteristice…

Concert simfonic: Ceaikovski, Prokofiev, Elgar

Mini Fest: Zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori

În perioada 27 – 29 ianuarie 2017 va avea loc un Mini Fest special organizat pentru cei mai mici dintre spectatori.

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria, în colaborare cu Teatrul Ion Creangă din București, organizează prima ediție Mini Fest – Zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori. Acest eveniment este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani, iar scopul întregului demers este de a „promova importanța și beneficiile educației timpurii prin teatru”. În cadrul festivalului vor fi expuse povești senzoriale „croite pe măsura celor mici, dar și activități conexe, dedicate adulților”

Întreg festivalul se desfășoară cu ocazia „Zilelor Small Size”, o activitate extinsă a proiectului internațional Small Size, performing arts for early years, finanțat în cadrul Programului Europa Creativă (2014-2020). Această activitate a fost desfășurată pentru prima dată în anul 2015, în numeroase orașe din lume (din Helsinki până în Madrid, din Londra până în Salzburg, din București până în Mexic)…

Mini Fest - Zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori

Teatru: Omuleț

Vineri, 27 ianuarie, ora 17:00, va avea loc spectacolul de teatru pentru cei mai mici spectatori, Omuleț de Petro Ionescu, în regia Deliei Gavlițchi.

OMULEŢ este un băieţel năzdrăvan şi curios, care în urma unei căzături pe cinste, reuşeşte să-şi rătăcească părticele din corp. Picioruşele, mânuţele, ochişorii, urechiuşele, gura, chiar şi mereu înfometata burtică se ascund ștrengărește prin pădure şi încep a se ţine de şotii, numai să nu asculte porunca spiriduşului de a se reîntregi. Picioruşele se plimbă voiniceşte, guriţa nu mai tace, ochişorii aleargă după fluturaşi, năsucul adulmecă miresmele pădurii, urechiuşele ascultă curioase, fiecare face ceea ce ştie dintotdeauna să facă, însă umblând însingurate de ici–colo. Totuşi, pentru ca un OMULEŢ să fie întreg e nevoie de fiecare părticică din corpul său, de aceea, după ce aleargă nestingherite prin pădure, se întorc pentru a-i reda băiețelului toate simțurile de care un om are nevoie…

Omuleț - trupa Arcadia Oradea

Masă rotundă: Mitul lui Herakle

Vineri, 27 ianuarie, Asociația Culturală „Noua Acropolă” Oradea va organiza o nouă masă rotundă, ocazie propice pentru a se discuta pe marginea unei teme despre eroism construită în jurul faptelor unui personaj de legendă: Mitul lui Herakle.

În data de 12 ianuarie a avut loc conferința Poți fi erou astăzi?, moment în care s-au prezentat două mituri cunoscute în mai toată lumea, Legenda lui Arthur și Mitul lui Herakle, au fost prezentate idei despre eroism, simboluri din cele două mituri care pot fi aplicate și observate chiar și în zilele noastre. Această conferință a anunțat două mese rotunde: Legenda lui Arthur, care a avut loc în data de 20 ianuarie, respectiv Mitul lui Herakle, care va avea loc în data de 27 ianuarie, ora 18:30, la Sediul Asociației Culturale „Noua Acropolă” Oradea, Piața Unirii, numărul 5, apartament 7, interfon 10.

Intrarea este liberă!

Masă rotundă: Mitul lui Herakle

Teatru: Ursul

Vineri, 27 ianuarie, ora 19:00, se va juca spectacolul de teatru Ursul, în Sala Studio Act Oradea.

„Subintitulată Farsă într-un act, Ursul dezvăluie în mod concentrat, comico-ironic, o parte esenţială a naturii umane, sugerând cât de apropiate sunt uneori furia şi pasiunea. Conflictul între ofiţerul Smirnov şi moşieriţa Popova înregistrează o serie de treceri bruşte de la ceartă la preparativele unui duel între cei doi, apoi renunţarea lui Smirnov de a se lupta cu moşieriţa de care se îndrăgosteşte subit. Piesa Ursul are toate caracteristicile genului scurt: schimb rapid de replici, emoţii extreme, argumente haotice, răsturnări surprinzătoare de situaţii. Simplă, clară, hazlie, farmecul ei vădit stă în puterea dialogului” – sursă text AICI

Teatru: Ursul

Comedie: Gunoierul

Vineri, 27 ianuarie, ora 19:00, vom putea râde din nou „alături de” Gunoierul, o piesă de teatru jucată de atâtea ori și îndrăgită de mai toți spectatorii.

„Cum crezi că un « simplu » gunoier îţi poate întoarce viaţa cu susul în jos ? Câte lucruri interesante poţi afla despre o persoană pur şi simplu cotrobăind prin gunoiul său menajer? Şi dacă după o zi istovitoare de muncă, mergând să arunci gunoiul întâlneşti un individ care îţi prezintă tot soiul de poveşti despre familia ta, poveşti care se transformă treptat în realitate, realitate care se transformă în paranoia, finalul nu poate fi decât unul incitant. Provocator şi plin de umor este şi spectacolul Asociatiei Artemotion, spectacol care îi are în distribuţie pe îndrăgiţii actori Richard Balint, Sebastian Lupu şi Mirela Lupu” – sursă text AICI

Comedie: Gunoierul

Teatru: Mic sau mare?

Sâmbătă, 28 noiembrie, ora 11:00, se va juca spectacolul de teatru Mic sau Mare?, în regia Viktoriei Nagy.

MIC SAU MARE ? le oferă celor mai mici spectatori ocazia de a pătrunde în lumea magică a teatrului, pe înțelesul lor. Atmosfera familiară în care sunt primiți, momentele artistice create special pentru ei și fundalul sonor atent selectat, sunt elementele care îi așteaptă pe copiii curioși să facă primii pași în lumea teatrului de păpuși.

Trupa Arcadia vă invită la primul ei spectacol de teatru pentru bebeluși cu vârsta între 0 și 3 anișori.

Cu: Andrei Fazecaș și Alina Leonte

Regia: Nagy Viktoria

Scenografia: Csuri Emese…

Mic sau mare, Trupa Arcadia Oradea, Teatrul Regina Maria

Teatru: O poveste foarte simplă

O poveste foarte simplă de Mario Lado, regia artistică semnată de Elvira Platon Rîmbu, se va juca în data de 28 ianuarie, ora 19:00, în Sala Arcadia.

Spectacolul este o poveste foarte simplă. O poveste despre dragoste: dragostea dintre un băiat și o fată, dragostea față de semeni, dragostea față de animale…

O poveste despre chinurile alegerii și despre spiritul de sacrificiu. O poveste cu oameni, animele și chiar și îngeri. Cu râs, cu plâns… un amestec de comedie, dramă și lirism. Ca și în viață, toate aceste trei elemente merg mână-n mână…

O poveste foarte simplă, Teatrul Regina Maria

Teatru: Forme – studiul 1 și 2

Sâmbătă, 28 ianuarie, începând cu ora 19:00 se va juca spectacolul Forme, un spectacol pus în scenă de Asociația Culturală Experiment. Teatru. Clandestin. și care are la bază textul lui Publius Ovidius Naso – „Metamorfoze”.

Spectacolul Forme, după cum este menționat pe pagina evenimentului, „este un studiu care aduce în prim plan metamorfoza, structurat în episoade prezentate în forme neobișnuite, parcurgând miturile cele mai cunoscute și mai puțin cunoscute, plecând de la un text fundamental al literaturii occidentale: Publius Ovidius Naso – „Metamorfoze”. O călătorie care angajează spectatorul într-o atmosferă onirică, o privire asupra miturilor puse pe hârtie de poetul latin prin prisma experiențelor și evenimentelor contemporane” – sursă text AICI

FORME - Studiul 1 și 2

Petrecere: Back in time cu Sorin Lupașcu

În data de 28 ianuarie, în Urban Place, muzica anilor ’80 – ’90 reînvie alături de Sorin Lupașcu. Sute de vinyl-uri, aparatură analogică și Sorin, toate vin pentru un retro party.

Sorin Lupașcu este o legendă a discotecilor din România. Acesta a fost poreclit „DJ tovarășu’” deoarece mixeză de mai bine de 30 de ani. „Dacă în anii ’80 ai fost pe litoral în discoteca Ring din Costinești, e foarte posibil să te fi îndrăgostit sau să fi dansat pe muzica lui. Iar dacă nu, nu e nimic, vino alături de noi să savurezi o experiență inedită, la un retro party autentic, chiar așa cum era în acele vremuri!” – sursă text AICI.

Prețul unui bilet este 20 lei…

Back in Time cu Sorin Lupașcu

Teatru: Îndrăgostiții din Ancona

Duminică, 29 ianuarie, ora 19:00, se va juca spectacolul de teatru Îndrăgostiții din Ancona de Vajda Katalin, în regia lui Andrei Mihalache.

Acţiunea se petrece în orăşelul italian Ancona, într-o veche piaţetă, unde apropierea dintre case şi vulcanicul sânge latin fac imposibile păstrarea secretelor.

Cel mai important om din oraş este bogătaşul Tomao Nicomaco, un Don Juan văduv, aflat la ultima tinereţe. El are o fată, Lucia, bâlbâită şi mioapă pe care doreşte să o mărite cu Giovanni, proprietarul unei cafenele din apropiere. În vecinătatea lor mai locuieşte şi Agnese, patroana unui motel, fosta iubită a lui Don Tomao, o femeie care ştie tot şi spune tot. Aceleaşi “calităţi” le are şi Dorina-menajera, amanta lui Don Tomao. Dar inima tinerei Lucia este subjugată de către Luigi, un cântăreţ ambulant, îndrăgostit şi el la rândul lui de Lucia. Planul lui Don Tomao de a-şi mărita fata cu Giovani cunoaşte o întorsătură neaşteptată odată cu venirea lui Lucrezio, student audient, fost marinar, suferind din dragoste şi cu gânduri sinucigaşe. Victoria se alătură grupului colorat din Ancona, o tânără moldoveancă cu puţine cunoştinţe de limba italiană, cu suflet mare şi viitoare mamă. Tatăl copilului ei este Giovani. Răsturnare de situaţii când cea care era considerată moartă, Drucilla, iubita lui Lucrezio, se reîntoarce în orăşelul natal. Iubirea lor renaşte, Giovani se eliberează de promisiunea unei căsătorii cu Lucia, aceasta din urmă nu se mai bâlbâie în prezenţa lui Luigi, iar Don Tomao, îndrăgostit de Victoria, află că aceasta îi este fiică…

Teatru: Îndrăgostiții din Ancona

Concert: Farfarello în Moszkva Cafe

În data de 29 ianuarie, ora 20:00, la Moszkva Cafe va concerta Farfarello.

„ Farfarello înseamnă în primul rând vioară, blockflöte, chitare acustice pe 6 şi 12 corzi, percuţie & bass. Mani Neumann (vioară, blockflöte) şi Ulli Brand (chitară), membrii fondatori ai trupei farfarello, au reuşit ca în 35 de ani de activitate să obţină recunoaştere europeană şi internaţională. Stilul muzical abordat de către ei este atât de unic încât orice descriere convenţională devine imposibilă. Prin muzica lor farfarello creează un sunet arhaic, brut, eliberat de clişee, fiind o combinaţie de folclor est – european şi influenţe contemporane: muzică tradiţională, jazz, rock şi muzică clasică…

Concert: Farfarello în Moszkva Cafe

Vă dorim o săptămână reușită!

Evenimente recomandate de Ghid Local Oradea