de |

[adsanity_group num_ads=1 num_columns=1 group_ids=3818 /]

Ce evenimente se petrec săptămâna aceasta, 20 – 26 martie 2017, în Oradea?

Ghid Local Oradea îți recomandă câteva dintre cele mai frumoase evenimente care vor avea loc în săptămâna 20 – 26 martie 2017.

Maratonul poeților

Marți sărbătorim ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI la librăria Humanitas din Oradea, moment potrivit pentru evenimentul Maratonul poeților.

Despre Maratonul poeților: „În intervalul orar 10-11 elevii Colegiului Național Mihai Eminescu vor crea un carusel memorabil al poeziilor, sub îndrumarea doamnei profesoare Delia Țiț și a librarilor Humanitas. Sarcina aventurierilor este de a a citi cu voce tare pe rând cate o poezie dintr-un volum de Eminescu, dând astfel naștere unui adevărat CARUSEL CULTURAL. După această activitate dinamică, fiecare elev va primi câte un carnețel Humanitas cu mențiunea: „Primul meu volum de poezii”, pentru a încuraja exteriorizarea propriilor sentimente și inclinația către scris…

Maratonul poeților de la Humanitas - Oradea

Atelier de filosofie și teatru

Miercuri, 22 martie 2017, începând cu ora 17:00, va avea loc primul Atelier de filosofie și teatru organizat de Asociația Culturală „Noua Acropolă” Oradea.

„Teatrul este o artă care poate purifica. Acesta ne învață să fim atenți, disciplinați, prezenți, ne ajută să ne antrenăm memoria, să ne cunoaștem mai bine și astfel să dobândim încredere în noi înșine și în cei din jur. Toate aceste aspecte, combinate cu un mod de a gândi sănătos, ne pot ajuta să ne modelăm, să ne șlefuim… precum se întâmplă cu un diamant” – sursă text AICI.

Printre motivele pentru care se dorește îmbinarea filosofiei cu teatrul, menționate de către organizatori, se numără și:…

Atelier de filosofie și teatru - Oradea

InterQuiz

Miercuri, 22 martie, începând cu ora 19:00 va avea loc InterQuiz, un concurs organizat de Interact Oradea.

„Ai acumulat multe informații de-a lungul timpului și vrei să îți pui în valoare abilitățile de cultura generala? Te invităm la cea de-a doua ediție InterQuiz! Si anul acesta, ți-am pregătit un concurs de cultura generala, desfășurat pe parcursul a 4 ETAPE, urmând ca acesta să aibă loc în fiecare MIERCURI, de la ora 19:00 în MOSZKVA CAFE” – sursă text AICI.

Informații utile:

InterQuiz la Moszkva Cafe - Oradea

Teatru: În plină glorie

Joi, 23 martie 2017, începând cu ora 19:00, va avea loc spectacolul de teatru: În plină glorie!, de Peter Quilter, regia artistică Cristian Ioan.

Comedia În plină glorie! este „inspirată din viața lui Florence Foster Jenkins, cunoscută în istorie ca fiind cea mai proastă solistă de operă din lume. Piesa a fost montată și jucată pe scenele din peste douăzeci de țări din întreaga lume, iar recent a sărbătorit a 2000-a reprezentaţie internaţională și peste un milion de vânzări de bilete. De asemenea, în anul 2006 s-a bucurat de o nominalizare la Premiile Olivier pentru cea mai bună comedie”…

Cea de-a doua premieră din anul 2017: În plină glorie! - Oradea

Teatru: Forme – studiul 1 și 2

Joi, 23 martie, de la ora 19:00 se va juca Forme, un spectacol pus în scenă de Asociația Culturală Experiment. Teatru. Clandestin. și care are la bază textul lui Publius Ovidius Naso – „Metamorfoze”.

Spectacolul Forme, după cum este menționat pe pagina evenimentului, „este un studiu care aduce în prim plan metamorfoza, structurat în episoade prezentate în forme neobișnuite, parcurgând miturile cele mai cunoscute și mai puțin cunoscute, plecând de la un text fundamental al literaturii occidentale: Publius Ovidius Naso – „Metamorfoze”. O călătorie care angajează spectatorul într-o atmosferă onirică, o privire asupra miturilor puse pe hârtie de poetul latin prin prisma experiențelor și evenimentelor contemporane” – sursă text AICI

FORME - Studiul 1 și 2

Concert vocal-simfonic: Festivalul Primăverii

Joi, 23 martie 2017, ora 19.00, sala de concerte „Enescu-Bartók” va găzdui un concert vocal-simfonic dedicat Primăverii.

Festivalul Primăverii îl va avea ca invitat special pe dirijorul Tadahiro Yano, „născut în Kobe (Japonia). A absolvit Conservatorul „Musashino Music” din Tokyo, după care a studiat la Mozarteum Musikhochschule Salzburg și la Staatlich Musikhochschule Trossingen din Germania. Între anii 1992-1995 ocupă funcția de prim flautist la Orchestra din Joensuu din Finlanda. Din 1996 este organizatorul Orchestrei de cameră „Ensemblekobe”. Printre premiile obţinute se numără: Matsukata Hall Music Prize din Kobe – 1999, premiul cultural al orașului Kobe – 2008. Din 2000 este dirijor al „Kobe 21Century Chorus” din Japonia, iar din 2009 devine asistent al cursurilor de măiestrie dirijorală „Kurt Masur” din Tokyo…

Concert vocal-simfonic: Festivalul Primăverii - Oradea

Teatru: Cabaretul DADA

Vineri, 24 martie, ora 19:00, la Teatrul Regina Maria se va juca spectacolul de teatru Cabaretul DADA de Matei Vișniec, regia artistică Anca Bradu.

Piesa de teatru Cabaretul Dada surprinde atmosfera tulblurătoare a secolului al XX-lea, perioada în care a luat naştere mişcarea artistică Dada ca reacţie împotriva primei conflagraţii mondiale, aprofundând în special latura politică a Dadaismului: M-am lăsat incitat să scriu această piesă interesat fiind aproape mai mult de dadaismul politic decât cel literar-artistic […]

Cabaretul DADA de Matei Vișniec, premieră, Teatrul Regina Maria

Teatru: Fericirea de a exista

Sâmbătă, 25 martie 2016, ora 19:00, se va juca spectacolul Fericirea de a exista, de Denisa Vlad, la Studio Act Oradea.

Iată un scurt paragraf care se va rosti în spectacolul Fericirea de a exista și care s-ar putea să vă stârnească și mai tare curiozitatea:

„Am încercat să le explic părinților mei ce-i viața. Un cadou foarte tare. La început, supraestimăm cadoul ăsta, credem c-am primit viața veșnică. Apoi, ne dăm seama că de fapt nu am primit-o cadou, ci doar cu împrumut. Și atunci, încercam s-o merităm” – sursă text AICI

Teatru: Fericirea de a exista - Oradea

Teatru: Forme – studiul 1 și 2

Sâmbătă, 25 martie, de la ora 19:00 se va juca Forme, un spectacol pus în scenă de Asociația Culturală Experiment. Teatru. Clandestin. și care are la bază textul lui Publius Ovidius Naso – „Metamorfoze”.

Spectacolul Forme, după cum este menționat pe pagina evenimentului, „este un studiu care aduce în prim plan metamorfoza, structurat în episoade prezentate în forme neobișnuite, parcurgând miturile cele mai cunoscute și mai puțin cunoscute, plecând de la un text fundamental al literaturii occidentale: Publius Ovidius Naso – „Metamorfoze”. O călătorie care angajează spectatorul într-o atmosferă onirică, o privire asupra miturilor puse pe hârtie de poetul latin prin prisma experiențelor și evenimentelor contemporane” – sursă text AICI

FORME - Studiul 1 și 2

Teatru: Baraca

Sâmbătă, 25 martie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia va avea loc cea de-a treia premieră din anul acesta a Trupei Iosif Vulcan: BARACA, de Aiat Fayez.

”Mare și Mic duc o viață simplă și liniștită, ritmată de micile job-uri și de ciondănelile cotidiene. Până în momentul în care Mare îi oferă lui Mic de ziua lui, o cască și un compleu cadou. Amândoi se lansează atunci într-un sistem artizanal și destul de ingenios de fabricare de bombe în oale de gătit sub presiune, pentru a se trezi foarte repede prinși într-o mașinărie care-i depășește.

S-a dat startul numărătoarei inverse. În jurul acestui duo ciudat, evoluează mai multe personaje care încearcă să tragă profit de pe urma lor. Ritmul fabricării bombelor se accelerează; Mare și Mic se profesionalizează și se îmbogățesc. Afacerea lor se transformă încet, încet, într-un veritabil imperiu financiar…

Premieră națională la Teatrul Regina Maria: Baraca

Earth Hour Oradea 2017

Se apropie vremea potrivită pentru a face „liniște” preț de o oră, pentru a oferi pământului 60 de minute fără poluare luminoasă, timp în care „felinarele” de pe cer să poată fi observate și admirate în voie.

Da, această oră dedicată pământului se referă de fapt la cunoscutul eveniment internațional Earth Hour, în Oradea organizat de Rotaract Club Oradea.

„În data de 25 martie 2017, la ora locală 20:30, în cele mai importante oraşe din lume și implicit România, timp de 60 de minute va fi oprit iluminatul publicitar şi cel în scop turistic, fără a afecta iluminatul public şi siguranța populației. De asemenea, persoane fizice şi juridice se vor alătura campaniei, fiind încurajate să oprească în acest interval orar folosirea acelor consumatori de energie electrică care nu sunt esenţiali (computere şi echipamente electronice lăsate în stare de funcţionare, becuri aprinse, firme publicitare etc.)” – sursă text AICI

Concert: The Amsterdams

Sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 21:00, The Amsterdams va concerta în Urban Place.

„The Amsterdams sunt un grup indie / alternative înființat la București în 2005 cu Andrei Hațegan la voce, chitară și clape, Andrei Ungureanu la chitară, Augustin Nicolae la bass și backing vocals, Ovidiu Bejan – voce, chitară, clape.

Influențele din scena alternativă britanică le-au adus rapid un renume printre ascultătorii de gen de la noi și nu numai, Marea Britanie, Franța, Spania, Olanda, Italia, Ungaria, Cehia, India fiind doar o parte din țările unde s-a auzit sound-ul lor inovator” – sursă text AICI

Concert: The Amsterdams - Oradea

Comedie: Cerere în căsătorie

Teatrul Artemotion vă invită în Urban Place la comedia Cerere în căsătorie fără Cehov de Cornel Udrea, cu Mirela Lupu și Sebastian Lupu.

„Parafrazându-l pe Mircea Ghiţulescu, Elisabeta Pop, fostul secretar literar al Teatrului de Stat din Oradea, spune „atunci când citeşti o piesă de Cornel Udrea îţi vine să te muţi într-o casă pe pământ cu o grădină de flori. Am citit piesa şi am tot râs citind… În piesă am descoperit câte ceva din Ionescu, din Arrabal sau din Beckett. E clar însă că peste tot e Cornel Udrea. La final m-a luat un frison: uite-l şi pe Cehov! Cu toţii trăim însetaţi de dragoste şi plini de iluzii, fericiţi o clipă şi nefericiţi o eternitate. Vă invit să descoperiţi singuri spectacolul prietenilor mei, Sebi şi Mirela Lupu, care, cu siguranţă, au adăugat şi alte sensuri frumoase şi simple, celor gândite de scriitor” – sursă text AICI

Comedie: Cerere în căsătorie fără Cehov

Teatru: Isabela, trei caravele și un mare mincinos

Spectacolul Isabela, trei caravele și un mare mincinos de Dario Fo, în regia lui Eugen Gyemant va avea loc duminică, 26 martie, de la ora 19:00, la Sala Mare.

Piesa este scrisă de un artist complet: scriitor, scenograf, dramaturg, pictor, compozitor, actor și regizor italian, Dario Fo (n. 24 martie 1926, Sangiano, Italia – d. 13 octombrie 2016, Milano) a fost laureat în anul 1997 cu Premiul Nobel pentru Literatură. Cu toate că textele dramatice de satiră politică și socială i-au adus faimă, umorul subversiv care îl caracterizează i-a creat deseori probleme, artistul fiind nevoit să se confrunte cu cenzura, amenințările cu moartea, interdicții și critica Bisericii Catolice. Una dintre operele care au provocat controverse este piesa de teatru Isabela, trei caravele și un mare mincinos, scrisă de Dario Fo în 1963 și montată pentru prima dată în același an, de către autorul ei, la Teatrul Odeon din Milano. Bazată pe structura „teatru în teatru”, acțiunea piesei gravitează în jurul unei personalități istorice arhicunocute: Cristofor Columb, aflat sub ascendentul parodiei…

Premiera de la teatru: Isabela, trei caravele şi un mare mincinos

Vă dorim o săptămână excelentă!

Evenimente recomandate de Ghid Local Oradea. Fotografie realizată de Claudiu Oros.

[adsanity_group num_ads=1 num_columns=1 group_ids=337 /]