Ce evenimente se petrec săptămâna aceasta, 19 – 25 decembrie 2016, în Oradea?
Ghid Local Oradea îți recomandă câteva dintre cele mai frumoase evenimente ce vor avea loc în săptămâna 19 – 25 decembrie 2016.
Expoziție: Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor
Muzeul Cetății și Orașului Oradea organizează, în perioada 22 noiembrie 2016 – 31 ianuarie 2017, o expoziție inedită cu imagini în premieră din perioada vizitelor lui Gheorghe Gheorghiu Dej în regiunea Crișana și a lui Nicolae Ceaușescu în județul Bihor.
Expoziția intitulată „Oradea – Deceniile roșii. Vizitele lui Dej și Ceaușescu în Bihor” va fi găzduită de Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Corp A, parter, latura nordică. Vor fi expuse peste 100 de imagini surprinse în timpul vizitei lui Dej realizată în regiunea Crișana în anul 1961, respectiv instantanee cu cuplul prezidențial Ceaușescu, din perioada celor opt vizite: din 18 februarie 1966, 14 iulie 1969, 16 mai 1970, 16 iunie 1976, 14 iunie 1977, 17 septembrie 1979, 19 iunie 982 și 11 iunie 1987…
Expoziție de artă fotografică: Tradiții populare de iarnă
În preajma sărbătorilor de iarnă Muzeul Cetății și Orașului Oradea în parteneriat cu Asociația „Euro Foto Art” și Clubul Fotografic „Nufărul”, a pregătit pentru publicul vizitator o interesantă și valoroasă expoziție de artă fotografică, intitulată Tradiții populare de iarnă.
La această expoziție, Tradiții populare de iarnă, vor fi expuse peste 70 de fotografii color, realizate de artiștii fotografi: Boholț Gabriel (București), Petrila Gheorghe EFIAP (Oradea), Săteanu Felician (Baia Mare) și Tudorel Ilie (Baia Mare).
Artistul fotograf bucureștean Boholț Gabriel, membru al Asociației ”Euro Foto Art”, originar din Maramureș, prezintă în cadrul expoziției o serie de fotografii autentice, având ca subiect diferite obiceiuri și tradiții populare din Maramureș.
La rândul său, artistul fotograf orădean Gheorghe Petrila EFIAP, membru al Clubului Fotografic ”Nufărul”, participă în cadru expoziției cu mai multe fotografii care prezintă: obiceiuri și colinde din Bălnaca-Groși (județul Bihor), Cavnic, Văleni și Bogdan Vodă (Maramureș). De asemenea, publicul vizitator va putea descoperi, printre fotografiile expuse, minunatele măști din Bucovina (județul Suceava), Cavnic și Săcel (Maramureș). La fel de impresionate sunt și fotografiile care prezintă Viflaemul în Maramureș sau Săniuș tradițional la Văleni (Maramureș)…
Ediția a doua a Târgul de Crăciun Oradea își va deschise porțile în data de 30 Noiembrie, în Piața Unirii, într-un decor de poveste, atent amenajat pentru a aduce magia sărbătorilor de iarnă în sufletele vizitatorilor.
Piața Unirii va reprezenta în acest an punctul de atracție al sărbătorilor de iarnă, atât prin înfățișare cât și prin activități. Programul evenimentului va include o serie de activități și momente specifice sărbătorilor de iarnă, de la concerte de colinde, la ateliere pentru copii sau căsuțele cu cadouri pentru cei dragi. Vizitatorii vor putea admira bradul de Crăciun în mijlocul celor 40 de căsuțe de lemn, la o cana de vin fiert sau la o gustare. Nu vor lipsi nici activitățile pentru cei mici, ei vor avea parte de multe surprize, pe lângă activitățile tradiționale, Atelierul lui Moș Crăciun, Ieslea sau Căsuța lui Moș Crăciun…
Cetatea Oradea va fi locul în care vizitatorii vor putea să vadă și să se bucure de tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă, în perioada 2 – 24 decembrie.
De la colinde și bucate tradiționale la povești citite copiilor, într-o clădire veche de peste 900 de ani. Evenimentele din Cetatea Oradea vor aduce în fața vizitatorilor tradiții de sezon: ignat, decorațiuni naturale, ateliere participative pentru meșteri, colinde și grupuri de colindători. În această perioadă, spațiile cetății vor adăposti căsuța dulcurilor, unde se vor putea achiziționa produse de patiserie, brutăria de Crăciun – produse de pâine, făbricuța spiridușilor, odaia cu povești unde se vor citi povești de iarnă pentru copii, casa cu bunătăți etc.
Totodată, vor fi proiecții de filme de Crăciun / desene animate pentru copii, concurs de copt prăjituri sau concert de muzică…
O cană de fericire pentru Centrul de Zi „Prietenia”
Cea de-a VIII-a ediție O cană de fericire va avea loc începând cu data de 3 decembrie, ora 14:00, în Piața Unirii.
În acest an, prin intermediul evenimentului caritabil O cană de fericire, se va susține activitatea Centrului de zi „Prietenia” din Popești, un proiect al Fundaţiei Române pentru Copii, Comunitate şi Familie, în parteneriat cu Primăria Popeşti.
„Rolul principal al acestui centru este de a oferi asistenţă gratuită în timpul zilei tuturor copiilor care provin din familii aflate în dificultate. Centrul are nevoie urgentă de reabilitare termică, fapt ce presupune construirea unei încăperi pentru centrala termică, renovare interioară şi izolarea termică a clădirii, schimbarea acoperişului, amenajarea terenului de joacă din curtea centrului prin montarea unor echipamente de joacă din lemn, cât şi dotarea acestuia cu mobilier”…
Bucuria este mai mare atunci când este împărtășită. De aceea vă invităm în Centrul Comercial Aushopping Oradea unde am pregătit cu multe surprize pentru toți cei care ne fac o vizită, sub sloganul Bucură-te și dă mai departe!
Centrul Comercial Aushopping Oradea continuă să pregătească surprize tuturor celor care ne vor trece pragul în acest sezon și lansează provocarea de a împărți bucuria cu ceilalți.
Zilele de miercuri sunt Zilele Primește și dăruiește bucuria! În aceste zile, Happy Team* va împărți bucurii dulci, creative și inspirate: Răvașul Bucuriei. Vizitatorii centrului vor primi două răvașe de culori diferite: răvașul verde este pentru persoana care îl primește iar cel roșu este surpriza dăruită unei alte persoane aflate în apropiere cu care va dori să împărtășească aceeași bucurie de a fi surprins…
Vara trecută am lansat prima ediție MAZIPOS cu 25 de artiști. Această colaborare, care a urmat expoziția Local Municipalities prezentată anul trecut, a devenit ceea ce vedem acum: un fanzin trimestrial care funcționează ca o expoziție ambulantă.
MAZIPOS (prescurtare pentru mail/zine/poster) are ca scop promovarea artiștilor din diferite părți ale lumii, folosind atât propria lor rețea cât și un mijloc ieftin: postere A2 care pot fi expuse în diverse contexte.
Susținut atât de Galeria Visual Kontakt, cât și de artiștii implicați, MAZIPOS a fost prezentat în Banská Bystrica, Košice (Slovacia), Jalovik (Serbia) și Washington, D.C. (SUA), iar acum, după anul-pilot, e gata pentru marea premieră în galeria din Oradea!…
Casa cu Bunătăți din Cetatea Oradea
Pentru perioada 12 – 24 decembrie, în Cetatea Oradea, Asociația Crișana a pregătit o Casă cu bunătăți plină ochi.
Iată câteva informații despre organizatorii Casei cu bunătăți…
Asociația Crișana sau, mai pe lung, Asociația pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare „Crișana” – ACPPA Crișana, „reprezintă inițiativa unui colectiv format din fermieri, oameni de afaceri, cadre didactice universitare din Oradea și reprezentanți ai instituțiilor care sprijină afacerile și agricultura, au experiență și expertiză în realizarea unor proiecte de cercetare în domeniul agroalimentar.
Arta confecționării bijuteriilor poate fi descoperită și alături de Emanuel Dănuță, în perioada 16 – 31 decembrie, de marți până duminică, în intervalul 12:00 – 17:00, și anume la atelierul intitulat: Podoabe Art Nouveau.
„Atelierul de bijuterii al artistului Emanuel Dănuţă se mută la Casa Darvas – La Roche, unde se vor confecţiona bijuterii din mărgele folosind o combinaţie de tehnici right-angle-weave, peyote şi broderie în relief. Cei care doresc să înveţe arta confecţionării bijuteriilor sunt invitaţi la Atelierul Emanuel Dănuţă” – sursă text AICI.
De asemenea, cu această ocazie va avea loc și o expoziție cu vânzare dedicată doamnele și domnișoarele care doresc să achiziționeze astfel de bijuterii sau reprezentanților sexului masculin care intenționează să ofere un cadou.
Masă rotundă: Educația pentru comunicare și media
Asociaţia pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis” din Oradea organizează masa rotundă cu tema: Educația pentru comunicare și media.
Evenimentul, Educația pentru comunicare și media, va avea loc marţi, 20 decembrie 2016, între orele 15 şi 17, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, sala „Cuibul democraţiei”, etajul II.
Masa rotundă se adresează tuturor elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi superior care doresc să îşi îmbunătăţească abilităţile de comunicare publică a mesajului verbal, scris sau susţinerea publică a unui referat, prezentarea unui material în faţa unui auditoriu, elaborarea, conceperea şi redactarea unei reviste şcolare, întocmirea unui comunicat de presă etc…
Ai alergat tot anul și acum alergi mai mult ca niciodată sub pretextul că te pregătești de sărbători. A sosit timpul să îi acorzi sufletului tău câteva momente de liniște. Oprește-te și gândește-te care sunt prioritățile din viața ta. Isus s-a născut pentru tine. Fă un popas la iesle.
Biserica Penticostală Filadelfia Oradea te invită în 21 Decembrie la o seară specială de colinde la Filarmonica de Stat din Oradea, care să-ți amintească ceea ce tu știi deja: ISUS E MOTIVUL ACESTEI SĂRBĂTORI.
Te așteptăm să facem împreună un popas la iesle!
Seara de colinde va avea loc la Filarmonica de Stat din Oradea!
Concert vocal-simfonic: J. S. Bach
Ultimul concert din acest an stă sub semnul aşteptării sărbătorii Crăciunului. Vă propunem spre audiere cu această ocazie o capodoperă semnată de, poate cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Johann Sebastian Bach (1685 – 1750), primele trei cantate din Oratoriul de Crăciun, care sunt legate în mod direct de aşteptarea naşterii Domnului, o compoziţie oratorică barocă de mare respiraţie.
Oratoriul de Crăciun, BWV 248 – pentru solişti, cor şi orchestră, a fost compus în anul 1734, în perioada când Bach şi-a desfăşurat activitatea la Thomaskirche din Leipzig, cele şase cantate ale compoziţiei fiind destinate a fi cântate în diferite zile ale sărbătorii naşterii Domnului, de la prima zi de Crăciun, până la Bobotează. Practic primele trei cantate (însumând în total 35 de numere muzicale) sunt destinate celor trei zile ale sărbătorii de Crăciun. În ceea ce priveşte structurarea compoziţiei, povestirea evanghelică a naşterii lui Isus (încredinţată rolului de evanghelist) este presărată cu intervenţii solistice şi corale – reprezentând personaje sau grupuri (de magi, de păstori) ce au înconjurat evenimentele naşterii Mântuitorului. Această monumentală şi complexă creaţie, prin lumina şi bucuria pe care ne-o transmite, este cu adevărat demnă de a sublinia importanţa sărbătorii Crăciunului…
Vă dorim o săptămână reușită!
Evenimente recomandate de Ghid Local Oradea.