Poate fi ceva mai încântător decât să descoperi un loc minunat în care să te simți ca acasă, ca și când ai fi parte din acel peisaj, ca și cum ai fi trăit acolo într-o viață anterioară? Răspuns afirmativ! Să savurezi destinația ta de vacanță prin toate simțurile… e sublim!
Dacă vii în Bihor, trebuie să te avertizăm: papilele tale gustative for fi cucerite pe vecie. Așa că, dacă ne vizitezi, alternează meniul internațional disponibil la terase și în restaurante cu cel specific bihorean! Și cel mai potrivit loc pentru a degusta Bihorul e departe de agitația orașului, în satele a căror inimă încă vibrează în ritmurile de odinioară, alături de oameni autentici, păstrători ai datinilor și ai tradițiilor.
Dimineața începe în forță cu pită (pâine) coaptă pe vatră, ouă ratotă (omletă), porodici (roșii) și pipărci (ardei). Toate roadele grădinii și bunătățile gospodăriei păstrează aromele și simplitatea vremurilor de demult.
Pentru prânz, ar trebui să guști gulașul pe care prietenii maghiari l-au transformat într-o simfonie la ceaun: carnea de porc, găluștele și croampele (cartofii) sunt baza acestui preparat delicios. Să nu uiți de desert! Pancovele (gogoșile) umplute cu lecvar (magiun de prune) și ninse cu țucur (zahăr) pudră îți vor înveseli ziua, indiferent de anotimp. Dacă ajungi la noi în toiul verii, pe când oamenii gospodari n-au început să culeagă prunele pentru pălincă și nevestele lor harnice observă primele prune coapte și parfumate, nu rata gomboții (găluștele cu prune)!
Ziua se încheie cu un foc de tabără, iar focului de tabără îi șade bine cu niște dăraburi (bucăți) generoase de clisă (slănină) înfipte în frigare. Ca să nu înfrunte de una singură focul nemilos, în vârf se pune o ceapă, care-i prietenă bună cu clisa. Căldura va domoli tăria cepei, care va scoate la iveală o dulceață nesperată pentru această legumă neprietenoasă și lacrimogenă.
Mesele pot include și un aperitiv, care să-ți facă poftă de mâncare și vorbă: pălinca.