Marea e cam departe de Oradea, de Bihor, iar în perioada când sectorul transporturilor nu era la fel de bine dezvoltat ca astăzi, bihorenii evadau la „marea termală” de lângă Oradea, în stațiunea Băile Felix. O știm și noi din copilăria noastră, de azi, îi cunoaștem aleile umbroase și piscinele cu apă limpede și tămăduitoare, dar cât de multe știm despre povestea Băilor Felix de azi? Te invit să îi descoperim împreună secretele.
- Anul în care au fost descoperite izvoarele termale din zonă este învăluit în mister, existând opinii conform cărora acestea evenimentul a avut loc ba în jurul anilor 1000, ba la 1200, iar alte surse consideră că descoperirea a avut loc abia pe la 1700. Totuși, există documente care atestă folosirea apelor de aici pentru diverse probleme de sănătate încă din timpuri străvechi. Și Vaticanul pomenea într-o cronică din evul mediu de apele termale de lângă Cetatea Oradiei, fiind menționate sub numele de „Termae Varadienses”.
- Stațiunea poartă numele călugărului ceh Felix Helcher, descoperitorul primului izvor termal, fapt petrecut pe la 1700, dar unele surse consideră că denumirea provine din latinescul „felix”, care înseamnă „fericire”, făcând trimitere la fericirea vindecării.
- Prima analiză a apelor termale a fost făcută la 1731, de unde au rezultat proprietățile curative ale apei așa cum le cunoaștem și astăzi: bogată în potasiu, calciu, magneziu și fier, deosebit de benefică pentru sistemul circulator și locomotor, pentru musculatură, metabolism și imunitate.
- La 1763 așezarea este menționată pentru întâia oară ca stațiune în notițele unui medic care dorea construirea unui nou bazin pentru tratament.
- Mai întâi, a existat un bazin din lemn, care a fost înlocuit cu unul din piatră în anul 1771, când au fost amenajate și câteva cabine pentru băi.
- Proprietățile apelor termale de la Băile Felix au fost recunoscute și pe plan internațional, acestea fiind premiate cu Medalia de Aur și Diploma de Onoare la expoziția mondială din 1896.
- Stațiunea începe să se dezvolte într-un ritm mai alert abia după ce se realizează primul foraj modern, la 1885, când au fost dați în folosință și cei 6 km de cale ferată care legau stațiunea de Oradea. Primele hoteluri au apărut tot în secolul al XIX-lea, primul fiind inaugurat în 1832 și denumit Europa (Pavilionul 4). Au urmat hotelurile America, Victor și Manyhert.
- Ștrandul cu Turnulețe sau Piscina Apollo, adică Ștrandul Apollo de azi, a fost construit în perioada 1912-1914.
- În stațiune exista un muzeu cu „exponate” de la pacienții vindecați. Aceștia lăsau aici cârjele, cadrele, bastoanele sau cărucioarele de care nu mai aveau nevoie după cura de la Băile Felix.
- Timp de aproape zece ani, începând cu 1949, Băile Felix au fost redenumite Băile Victoria, iar strada din care se face accesul la ștrandurile Apollo și Felix poartă vechea denumire a stațiunii.
- În 2008, a fost redat în folosință Ștrandul Felix complet modernizat, devenind cel mai mare ștrand termal din partea de vest a țării.
- Simbolul stațiunii este nufărul termal, descoperit de botanistul P. Kitaibel în anul 1789 și denumit de J. Tuzson în anul 1908. În 1931, a fost declarat monument al naturii, fiind asemănător cu nufărul de Nil.