Atentat terorist într-o Baracă, dejucat

de |

Atentat terorist într-o Baracă, dejucat

Miercuri, 17 mai, pe scena Teatrului Regina Maria a fost jucată piesa de teatru intitulată Baraca, iar atentatul terorist a fost motivul central al piesei, a cărei acțiuni are legătură cu o baracă. Textul a fost  creat în contextul proiectului TERRORisms, organizat de ”Uniunea Teatrelor din Europa” și finanțat de Programul Europa Creativă.

Știu, este greu de presupus ce se va întâmpla cunoscând doar titlul, dar nu te voi lăsa curios, îți voi povesti…

Cu toții suntem fascinați de literatura franceză, de aceea, și pe scena teatrului orădean ne-am bucurat de o reprezentare deosebită a uneia dintre scenete, în care ne-a fost prezentată o perspectivă mai aparte a vieții franceze…

Acțiunea a debutat cu viața lipsită de senzațional a lui Mic, Mare și a Virginiei. La un moment dat, într-o ciondăneală obișnuită, Mare îl aruncă pe Mic de la fereastră, motiv pentru care Mic nu mai vrea să-i vorbească. Simțindu-se vinovat, Mare îi face un cadou mai deosebit: echipament și toate cele necesare creării unei bombe. Aceștia fac două bombe, pentru propriul amuzament, și le detonează în fața unei școli, fiind convinși că nu au rănit și nici n-au fost văzuți de nimeni.

Ei bine, de-aici, senzaționalul se strecoară în viața lor. Cum treceau zilele, așa treceau și prin apartamentul lor sărăcăcios oameni din diferite colțuri ale lumii cu cereri tot mai mari pentru bombe. Combinând umorul cu ironia, norocul se ivise în calea lor, astfel, împreună cu Virginia, care acum era “parte din familie”, deoarece le găsea clienții și cu micul Chinez care le procura substanțele necesare, Mic și Mare au pus pe picioare o adevărată afacere: un magazin de măști de gaze, deoarece erau tot mai necesare în urma atâtor bombardări, și în același timp, produceau și bombe pentru clienți tot mai importanți.

Piesa pune accent pe una dintre probleme foarte actuale ale societății noastre, și anume terorismul și compromisurile politicienilor, totul fiind construit cu multă ironie și umor.

Acum vrei să mă întrebi ce legătură are totul cu titlul, așa-i? Este simplu. Când puneau bazele micii lor afaceri, „întreprinzătorii” voiau să rămână în memoria clienților lor, de aceea numele fabricii lor a rămas “Baraca”.

 

Un articol scrie de Bianca Feric.

Sursă poze aici.

Distribuția:

Mare – Alexandru Rusu
Mic – Pavel Sîrghi
Virginia – Alina Leonte
Bosco – Ciprian Ciuciu
Chinezu’ – George Dometi
Marwani – Sorin Ionescu

Regia și scenografia: Tudor Lucanu
Traducerea: Ștefana Pop-Curșeu