5 locuri din Bihor pe care poate nu le știai.
Este greu să fim la curent cu tot ceea ce este interesant în jur. De cele mai multe ori, nici nu știm ce frumuseți putem vizita chiar în județul nostru. Pentru aceste situații, vă voi prezenta câteva locuri din Bihor pe care nu le știai!
Lacul Vida
Aflat în apropierea localității Luncasprie, Lacul Vida este un lac de acumulare artificial. Acesta este format în urma construcției unui baraj cu anrocamente, înalt de 10 m și lung de aproximativ 70 m. Atracția principală este deversorul în formă de pâlnie din lac, menit să scadă debitul lacului când plouă. Suprafața lacului reflectă pădurea de pe margine și face ca peisajul să fie unul de poveste.
Peștera Ghețarul de la Focul Viu
Peștera este numită astfel datorită razelor de soare care pătrund la orele amiezii printr-un horn natural și iluminează ghețarul din interior. Peștera ocupă locul trei în topul ghețarilor subterani din România. Același horn natural este cel care a permis formarea ghețarului din interior, întrucât iarna el permite pătrunderea aerului rece în peșteră. Este recomandat să porți haine călduroase în peșteră.
Platoul Carstic Vașcău – Călugări
Zona este una cu multe fenomene carstice care merită vizitate.Spre exemplu: Avenul Câmpeneasa cu o lungime de 1636 m, Izbucul de la Călugări, care este considerat unic datorită unui fenomen rar (izvorul curge dintr-un perete calcaros într-o cuvă de piatră, formată natural, care se revarsă la rândul ei odată la 10-20 minute, când se umple). Alt exemplu ar fi Tăul lui Ghib, un lac dolinar foarte rar întâlnit în peisajele calcaroase din țara noastră. Izbucul este considerat de către credincioși cum că ar avea proprietăți de vindecare și are și o legendă în acest sens.
Castelul Wertheimstein
În acest loc, între anii 1890 şi 1911, pe o moşie de peste 1000 de hectare a baronului Wertheimstein, s-a construit un castel. În 1890 arhitectul vienez Franz von Sotern, a ridicat la Ciutelec, Castelul Wertheimstein. Castelul se află în una din cele mai pitoreşti poziţii ale Bihorului. Este o clădire în stilul greoaielor castele ale foştilor magnaţi din Ardeal. Arhitectul făcuse cu un an înainte mari renovări la castelul Reginei Elisabetha (soţia împăratului Frantz Ioseph, a Austriei ) şi era foarte apreciat de nobilimea austriacă.
Castelul “Poiana Florilor”
La jumătatea drumului dintre oraşul Aleşd, şi comuna Popeşti, ascuns în mijlocul Munţilor Plopiş, într-o pădure seculară de fag, se înalţă o clădire cu o istorie zbuciumată, un castel superb numit ,,Poiana Florilor “. Castelul a fost construit între 1891-1893 de către contele Zichy Jeno pentru vânătoare, în inima „Codrilor de Aramă“, zonă în care se refugiase şi voievodul transilvănean Menumorut. Locul se denumea după numele românesc ,, Flora Poiana” sau “Poiana Florilor”. Numele de alint era „Magaslak”, în traducere liberă „Cuibul de pe înălţime”. Se pare că stăpânul și-a prețuit mult castelul, deoarece a fost identificat în galeriile artă ale lui Telepy Karoly. Se cunosc povești ale regelui Milan Obrenovic și a multor alți invitați ai contelui Zichy din vremurile petrecute în acest castel.
Deci, dragilor, sunt o mulțime de locuri din Bihor gata de vizitat!
Un articol scris de Bianca Feric.
Fotografie sus: Ådï Adï.