Cazarma Husarilor – o comoară uitată

de |

Cazarma Husarilor – o comoară uitată.

Clădirile din Oradea, adevărate opere artistice ale orașului, tronează cu mândrie în centrul orașului inspirând fotografi, localnici dar și turiști. Azi însă ne propunem să vă prezentăm o altă construcție din Oradea, mai puțin cunoscută poate și pentru localnici, pe motiv că e ascunsă între blocuri și fiindcă din 1970 este inclusă în rândul clădirilor de patrimoniu național dar fără vreun proiect de restaurare sau cel puțin consolidare: Cazarma Husarilor.

Aflată în Piața Cazărmii, în spatele Liceul Teoretic German Friedrich Schiller, Cazarma Husarilor se prezintă astăzi sub forma unei ruine, uitată în seama timpului. Întreaga zonă a Pieței Cazărmii era ocupată de un adevărat complex format din cazarma propriu-zisă, manejul, grajdurile și anexele acestora. Pe lângă acestea se mai pot vedea urmele a două clădiri mai mici în jurul manejului, toate fiind construite în secolul al XVIII-lea, cu ajutorul locuitorilor care scăpau astfel de obligația de a încartirui soldații.

Stilul arhitectural adoptat este cel baroc, specific edificiilor militate habsburgice. În această perioadă Oradea își pierduse deja din importanța strategică ce o avuse anterior, cetatea fiind o cetate de interior, iar autoritățile au transformat-o în cazarmă. Acest lucru ne face să credem că edificiul nostru servea ca sediul unei unități militare de elită, dacă nu au fost cazați la un loc cu ceilalți soldați. Husarii (ca să ne familiarizam mai bine cu ei) reprezentau detașamentul de cavalerie ușoară a Imperiului Habsburgic, format în special din maghiari și polonezi.

Oradea, oraș cu importanță militară.

Ne-au rămas foarte puține informații despre acest complex, iar starea de degradare accentuată a lăsat puține elemente de zidărie pentru a ne da seama de bogăția decorațiunilor. Astăzi mai stau în picioare zidurile manejului, o construcție amplă formată dintr-o sală de proporții utilizată pentru dresarea, exersarea și antrenarea cailor. Chiar dacă nu mai avea un rol atât de accentuat în apărarea granițelor imperiului, Oradea și-a păstrat din importanța militară. Mărturie ne stau cazarmele construite de către privați care le închiriau apoi statului.

Pe partea stângă a căii Aradului s-au construit 3 astfel de cazarme: cazarma de cavalerie cezaro-crăiască sau imperială, cazarma artileriștilor, respectiv cazarma cavaleriștilor (care ar purta semnătura arhitectului Sztarill Ferenc). La 4 octombrie 1898 se deschide la Oradea Școala regală de Cadeți, pe actuala stradă Armatei Române, de la noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor până pe malul Peței.

Cu toate că Oradea a reprezentat un important centru militar în vremea imperiului, odată cu retragerea trupelor imperiale din Transilvania, unele clădiri au fost preluate de instituțiile statului utilizându-le pe unele cu același scop, iar pe altele le-au lăsat în paragină (cum e cazul Cazarmei Husarilor).

Un articol scris de Sebastian Ciceu.

Foto sus: oradea.travel