Vârful Buteasa – Grădina botanică din vârf de munte

de |

Vârful Buteasa – Grădina botanică din vârf de munte

Ghicitoare: Ce pornește din Stâna de Vale și te uimește prin frumusețea și bogăția naturii?

Dacă și tu te gândeai la traseul Stâna de Vale – Vârful Buteasa, înseamnă că gândim la fel, iar dacă nu ai auzit încă de acest tărâm binecuvântat de natură, te invit să înțelegi de unde vine expresia „colț de rai”.

  • Să facem cunoștință…

Vârful Buteasa are o înălțime de 1792 m și face parte din partea nordică a Munților Bihorului, grupă montană a Munților Apuseni. Pentru orientare, vă mai spunem și că se află în administrația comunei Budureasa, la nord-vest de regatul din calcar al Padișului. Această părticică a județului Bihor uimeste prin diversitatea vegetației de aici, fapt ce a dus la declararea zonei rezervație naturală de tip botanic.

  • Ce poți găsi aici?

Începând din anul 2000, rezervația naturală, întinsă pe aproximativ două hectare,  a fost declarată arie protejată. Vegetația este specifică sectorului subalpin, așadar pot fi întâlnite diverse specii de conifere, cum ar fi molidul columnar și zâmbrul, un conifer deosebit de rezistent intemperiilor, cu conuri ce conțin sâmburi comestibili, miezul acestora fiind apreciat ca gustare în alte părți ale lumii, deoarece se aseamănă cu alunele.

Speciile de arbuști completează șirul „exponatelor” acestei grădini botanice din mijlocul sălbăticiei. În bătaia vântului de munte foșnesc ramuri de anin verde, jneapăn și ienupăr pitic.

Spectacolul naturii continuă și în ceea ce privește ierburile. De primăvara până spre finalul verii, acestea te vor încânta cu delicatețea și culoarea florilor pe care le etalează în această perioadă a anului. De altfel, printre vedete se numără ghințura pătată, plantă adesea folosită în medicina naturistă, omagul galben, pe cât de frumos, pe atât de otrăvitor și bulbucul de munte, specie aflată pe lista plantelor protejate în Bulgaria.

Dacă te-am făcut curios, iată tot ce trebuie să știi despre vizitarea acestui colț de rai:

Traseu:   Stâna de Vale – Izvorul Minunilor – Aria Vulturilor – Poiana Munceilor- Canton Ciripa – Cantonul Gruieşu – Poianana Stânişoara – Vârful Buteasa

Marcaj: Triunghi roșu (TR)

Tip de traseu: Traseu de legătură între staţiunea Stâna de Vale şi Cabana Vărăşoaia din zona Padiş, cu traversarea a două creste muntoase.

Lungime traseu: 12 km (dus)

Timp de parcurgere: 4 ore (dus)

Dificultate: Medie,  accesibil iarna pe schiuri de tură

Acces în zonă: Cu maşina, urmând drumul E79 până în orașul Beiuș (pe ruta Beiuş – Stâna de Vale 27 km)

Foto: cherryontheworld.com