Un nou spațiu virtual menit să promoveze Cetatea din Oradea a fost lansat. De această dată este vorba despre platforma de unde poți vedea culoarele, spațiul exterior și unele dintre spațiile interioare ale cetății din Oradea din toate unghiurile, 360 de grade.
Intrarea în cetatea din Oradea, amfiteatrul, parcul, noul hotel și toate clădirile, biserica, sălile interioare, muzeul pâinii, Lapidarium, muzeul de fotografie, expoziția foto și multe alte frumuseți restaurate din interiorul și din afara acestui loc istoric sunt acum prezentate și sub forma unui tur virtual realizat de Csaba Papp. Cum puteți accesa această platformă? Simplu: apăsați AICI!
Iar, pentru a ne reaminti câteva informații despre cetate…
Legenda spune că într-o seară a anului 1092 în timp ce regele Ladislau I al Ungariei era la vânătoare în țara Crișurilor, o poiană largă, străjuită pe ambele părți de apele Crișului Repede, boarea dimineții a cuprins fiecare vietate care se afla prin preajmă. Regele Ladislau a adormit repede, iar în vis i s-au arătat doi îngeri care i-au cerut să clădească acolo, fără ezitare, o mănăstire zidită sub hramul Sfintei Fecioare. A numit acest loc Várad, iar în jurul mănăstirii a fost construită o cetate care a stat secole în șir în apărarea creștinătății.
Așa a început istoria unuia dintre orașele Europei: Varadinum, Oradea, Nagyvárad, Groβwardein.
Primele atestări documentare care ne vorbesc despre Oradea aparțin secolului al XII-lea. În aceste cronici se menționează mai multe detalii legate despre faptele regelui Ladislau I cel Sfânt (1077 – 1095) și nu numai.
Diverse încercări s-au abătut asupra cetății. De la invazia tătarilor din anul 1241, Oradea suferind o lovitură destul de serioasă, la asediile care au avut loc la finalul secolului al XVI-lea, respectiv la începutul secolului al XVII-lea, împleticite fiind cu cele trei cutremure din anii 1603, 1604 și 1614 – evenimente care au condus din nou înspre degradarea cetății, în special a catedralei și a palatului. Acestor încercări li s-a mai adăugat și evenimentul din 27 august 1660, când cetatea intră sub putere turcească până în anul 1692. Odată cu ultima invazie menționată anterior, istoria reîncepe să prindă glas după o perioadă de aproximativ 30 de ani de tăcere.
Cu toate acestea, Cetatea din Oradea este un simbol important și reprezentativ pentru locul omonim.
Ca arhitectură, cetatea cuprindea 12 corpuri și 5 bastioane, fiecare bastion purtând un nume diferit:
- Bastionul Aurit, orientat spre dealul Pisica (Ciuperca), a fost construit în anul 1572, ajungând să fie puternic afectat de asediile turcești. În anul 1692 asediul austriac a avariat grav latura nordică a bastionului, fiind necesare reparații după ambele evenimente.
- Bastionul Bethlen, orientat spre sud-vest, a fost finalizat în anul 1618. Decenii la rând bastionul Bethlen a fost întărit cu pământ și nuiele, fiind numit „Bastionul de pământ”. Numele de Bethlen vine de la principele Gabriel Bethlen.
- Bastionul Ciunt a fost început în timpul domniei pincipelui Ioan Sigismund și a rămas nefinalizat o bună bucată de vreme, de aici venind și numele bastionului. Singura dată exactă existentă despre acest bastion este anul renovării, și anume 1599.
- Bastionul Crăișorul a fost finalizat în anul 1570, avându-l ca proiectant pe arhitectul italian Giulio Cesare Baldigara. Acoperit cu un parament de piatră fasonată, latura estică rămâne totuși nefinalizată, putându-se observa „umplutura” ce era compusă din: pietre de râu, bucăți de gresie, cărămizi și fragmente provenite din alte construcții medievale.
- Bastionul Roșu a fost ridicat în mai multe etape, fiind construit pe parcursul a aproape două decenii – din 1580 până în 1598. În anul 1660, în timpul asediului turcesc, urechea estică a Bastionului Roșu a fost aruncată în aer. Reconstruirea bastionului a condus la întărirea zidului, ajungând cu aproape un metru mai gros decât în faza inițială.
Citește tot articolul despre Cetatea din Oradea apăsând AICI.
Acum nu ne mai rămâne decât să punem cap la cap informațiile citite cu imaginile realizate de Csaba Papp, fotografii așezate în așa fel încât să poți face turul cetății în mod virtual.