Care e primul lucru care îți vine în minte când spui „Oradea”? Sau măcar unul din primele lucruri la care te gândești când auzi de Oradea? Care crezi că este imaginea emblematică a orașului, cel mai reprezentativ monument al Oradiei? Indiferent dacă ești orădean, bihorean sau turist, în mod sigur te-ai gândit și tu la Palatul Vulturul Negru.
Despre această clădire de patrimoniu știm deja multe. Știm că impunătoarea clădire Art Nouveau, cea mai spectaculoasă expresie arhitecturală din Transilvania a acestui curent, a fost finalizată în anul 1909, fiind ridicată pe amplasamentul celebrului pe atunci han Vulturul. Îi admiri detaliile impresionant de minuțioase și te întrebi ce-o fi dincolo de ziduri? O fi la fel de decorat și la interior precum la exterior? Te invit să pornim într-un tur virtual al încăperilor din Vulturul Negru. Vei fi surprins!
La momentul deschiderii, în aripa dinspre strada Independenței se regăseau un restaurant la parter și sălile de spectacol Vigadó la etaj. Accesul se făcea printr-un hol impresionant, unde se afla și scara de acces spre încăperile de la etaj, bogat decorată și ea cu mozaic forme geometrice și flori colorate încrustate. La extremitățile balustradei, se regăsesc stâlpi decorați în formă de mugure.
Foaierul, sala mare (Nagy Vigadó), sala mică (Kis Vigadó) și o cofetărie
Accesul în aceste săli se făcea prin foaierul-garderobă, deloc neglijat de arhitecți în ceea ce privește bogăția ornamentelor.
Sala Mare era, la acea vreme, una din cele mai spectaculoase și cochete săli de evenimente:
- are înălțimea a două niveluri
- este acoperită de o cupolă bogat decorată cu motive florale realizate din stuc și picturi
- motivele florale conturează cupola și sistemul de iluminat
- balconul sălii este susținut de console decorative în formă de vultur, fiecare vultur având în cioc becuri colorate
- în perioada comunistă, aici a funcționat Cinematograful Oradea, redenumit Libertatea, unde orădenii s-au bucurat de nenumărate proiecții până la închiderea definitivă, la începutul anilor 2000.
Sala Mică nu are ornamente atât de bogate, dar păstrează aerul elegant și rafinamentul stilului arhitectural pe care îl reprezintă:
- are înălțimea a două niveluri
- este acoperită de o boltă semicirculară
- motivele decorative predominante sunt realizate din sticlă colorată (auriu, alb, verde), prezentând un buton oval în mijloc
- în anul 1911, Jeno Pongrácz, directorul Cabaretului Bombonniere (care funcționa în actualul sediu al Trupei Arcadia), deschide aici Cinematograful Vigadó.
Sala Cofetărie este amplasată lângă Sala Mare, cu care și comunică atât la etaj, cât și la parter. Aceasta se face remarcată prin delicatețea cromaticii, pereții find acoperiți cu lambriuri din lemn, decorate cu motive vegetale, predominând nuanțele de verde pastel și auriu.
Mai multe detalii și fotografii: oradeaheritage.ro/palatul-vulturul-negru