Te provoc să îți imaginezi cum sună Bihorul

de |

Fiecare județ al țării are specificul său. Cultura, folclorul local, tradițiile sunt atât de bogate, încât descoperirea lor este o necesitate ce trebuie trecută pe listă atunci când vizităm locații noi din țară. Bihorul nu face excepție de la regulă și își așteaptă turiștii cu experiențe senzoriale variate. Să facem un mic exercițiu. Te provoc să îți imaginezi cum sună Bihorul!

A picături de apă prelinse pe formațiunile calcaroase din sutele de peșteri?

Ca vălul de apă ce cade din cascada Izvorul Minunilor?

Sau poate a mii de frunze ce foșnesc de-a lungul Crișului Repede?

Ai putea spune că acestea sunt sunetele naturii, nu doar ale Bihorului, deși pentru noi, bihorenii, niciunde apa nu are un susur mai dulce decât pe valea Crișurilor și nici pădure mai melodioasă decât pe culmile muntoase ale munților noștri n-am găsit. Cu toate acestea, există un sunet pe care doar Bihorul îl are: vioara cu goarnă.

Vioara cu goarnă este un instrument muzical specific bihorean, aceasta făcând parte din acompaniamentul melodiilor populare din acest colț de țară. Să o descoperim împreună!

  • Origine și controverse

Vioara cu goarnă, numită uneori și vioara Stroh, este un instrument specific bihorean, deși se crede că a fost inventată de englezul Augustus Stroh, de unde și cea de a doua denumire. Cu toate acestea, nu se știe cu certitudine dacă vioara cu goarnă utilizată în Bihor este aceeași cu cea creată de Stroh în secolul trecut. Cunoscătorii pot observa diferențe importante între cele două. De exemplu, vioara cu goarnă din Bihor prezintă o construcție mai suplă decât cele create de Stroh. De altfel, există ipoteza conform căreia e probabil ca vioara cu goarnă să fi fost folosită în Transilvania și înainte de 1900. De asemenea, în Țara Beiușului încă există salvatori ai acestui instrument, care făuresc viori cu goarnă așa cum au învățat de la străbuni.

  • Cum funcționează?

Cert este că „higheghe cu tolcer”, cum o numesc localnicii, este un instrument muzical relativ modern, deoarece funcționează pe același principiu sonor ca și gramofonul. Vibrațiile produse de acul gramofonului sunt obținute în acest caz prin vibrațiile coardelor. O doză mecanică preia vibrațiile, le amplifică cu ajutorul unei membrane foarte sensibile, după care ajung într-un rezonator tubular, care se termină sub forma unei pâlnii. Astfel, sunetul este răspândit în mediul încojurător, iar petrecerea bihoreană poate să înceapă!