Strada Primăriei – „casa” mai multor case
La începutul secolului al XX-lea, Oradea era un oraș cu o arhitectură diversă, stilurile eclectic și secession marcând definitiv aspectul acestuia. Fondul construit al Oradei, la 1900, se definea atât prin edificii spectaculoase și cunoscute, proiectate de marii arhitecți ai vremii, cât și prin imobile mai puțin cunoscute, proiectate de arhitecți, ingineri și meșteri locali.
Majoritatea monumentelor și ansamblurilor arhitecturale au fost ridicate în piețele publice din zona centrală a orașului (Piața Unirii, Piața Regele Ferdinand, Piața 1 Decembrie, Parcul Traian, strada Republicii), însă pot fi regăsite numeroase clădiri valoroase și pe străzile ce se ramifică din aceste nuclee urbane.
Strada Primăriei, de pildă, ascunde frumuseți arhitecturale care, deși nu apar în materialele de promovare a orașului, fac parte din patrimoniul arhitectural orădean. Din suita de imobile, remarcabile sunt: Casa Dr. Béla Konrád, Casa Dr. Áron Nemeș, fosta „Cameră de Comerț și Industrie”, Casa Hirschman, imobilul de apartamente de la nr. 48.
Casa Dr. Béla Konrád
Este un imobil cu apartamente și spații comerciale, situat pe Strada Primăriei, la numărul 6. A fost ridicat între anii 1909 și 1910, de arhitecții Frigyes Spiegel și Géza Márkus. A aparținut medicului internist Dr. Béla Konrád, care avea aici atât locuința, cât și cabinetul medical. Casa a fost construită cu mare ingeniozitate, fiind unul dintre cele mai atractive și mai apreciate proiecte de arhitectură orădeană de la începutul secolului al XX-lea. Clădirea se remarcă prin organizarea interioară și prin modul de concepere a spațiului arhitectural. Ridicată pe trei nivele – parter și două etaje, construcția este deosebită prin terasa de la etaj, bovindoul și terasa-loggie de la etajul întâi. Parterul a fost conceput pentru spații comerciale, iar etajele pentru apartamente, câte unul pe nivel. Locuința proprietarului și cabinetul medical al acestuia ocupau primul etaj, fiind organizate în jurul unui hol central cu luminator de sticlă. Fațada din cărămidă aparentă de la nivelul etajelor este prevăzută cu două stucaturi: un panou dreptunghiular cu anul de construcție a imobilului și un medalion cu portretele a doi copii. Combinarea mai multor tipuri de materiale naturale, ornamentica diversificată, elementele stilizate, dar și geometria rectilinie a formelor, fac din casa Dr. Béla Konrád un exemplu de ingeniozitate, simplitate și rafinament.
Casa Dr. Áron Nemeș
Situat la intersecția dintre Strada Primăriei și Strada Duliu Zamfirescu, imobilul construit în anul 1909 și proiectat de către arhitectul Valér Mende, a aparținut medicului Dr. Áron Nemeș. Casa este organizată în jurul unei mici curți interioare, apartamentele sunt grupate la etaje, iar la parter sunt spații comerciale. Proprietarul imobilului avea locuința și cabinetul medical la primul etaj. Simplitatea este caracteristica principală a clădirii: din fațadele tencuite neted se evidențiază câteva elemente grafice decorative, plăcile dreptunghiulare de majolică („faianță italiană caracterizată prin smalțul metalic” DEX), bovindourile paralelipipedice și pinioanele de deasupra lor. Ornamentica are ca sursă de inspirație arta populară, în timp ce feroneria este decorată cu elemente fitomorfe stilizate și cu inițialele numelui proprietarului. Holul apartamentului principal este decorat cu vitralii specifice stilului Art Nouveau, în care sunt reprezentate: lujeri șerpuitori, flori de lalele și un porumbel.
Fosta „Cameră de Comerț și Industrie”
Devenită azi sediul Companiei de Apă Oradea, fosta „Cameră de Comerț și Industrie” este situată la intersecția dintre strada Primăriei și Strada Duiliu Zamfirescu, numărul 3. În anul 1906, arhitecții Marcell Komor și Dezső Jakab au realizat proiectul imobilului, care a fost până în anul 1925 sediul Camerei de Comerț și Industrie (CCI). Imobilul a devenit, ulterior, Școala Superioară de Comerț pentru Fete. Organizată în jurul a două mici curți interioare, clădirea este construită pe trei nivele: subsol – parter – etaj. Planul clădirii este în forma literei „E”, iar din punct de vedere stilistic, imobilul se încadrează în arhitectura secession, de tip lechnerian. Limbajul plastic ales de arhitecți pentru a decora fațadele clădirii este curbiliniu, floral și de inspirație folclorică. Volumul clădirii este dominat la etajul întâi, pe colț, de o compoziție ce atrage atenția de pe artera mai importantă – Strada Primăriei.
Casa Hirschman
Proiectată de Lipot Incze (probabil Frigyes Spiegel) în anul 1911, construcția de la nr. 34 este un exemplu de casă individuală, cu spații comerciale la parter și locuință la etaj. Având planul în forma literei „L”, etajul este ocupat de locuința proprietarului, casa fiind un exemplu clar de schimbare a stilului fațadei. Proiectul propus inițial pentru fațadă a fost realizat în maniera Secessionului geometric de inspirație vieneză, cu unele elemente antichizante, însă clădirea diferă considerabil de proiectul propus. Ornamentica adoptată este specifică stilului neoclasic, fiind similară cu cea regăsită la Palatul Sonnenfeld și la Casa Veiszlovits, ambele proiectate de către Frigyes Spiegel.
Imobilul cu apartamente de la nr. 48
A fost proiectat de arhitectul Vince Zoltan și construit în anul 1909. Au fost elaborate două variante ale proiectului, cea de-a doua fiind realizată. Imobilul se distinge de restul clădirilor ridicate în Oradea la acea vreme, prin simplitatea fațadei, eleganța și proporțiile armonioase. Construcția este prevăzută cu demisol, parter și etaj, în timp ce fațada neted tencuită este lipsită de ornamente. Clădirea se impune prin aspectul său masiv, la care contribuie și acoperișul înalt. Din punct de vedere stilistic, aparține Secessionului târziu.
Timpul și-a lăsat amprenta asupra imobilelor amplasate pe strada Primăriei, dar cu toate acestea, ele merită fotografiate și admirate, fiind mărturii ale vremurilor de odinioară.
Sursa: Oradea 1900. Un ghid de arhitectură, Mircea Pașca, Editura Primus, 2015
Articol realizat de: Sebastian Ferchi
Fotografii: Cristian Silaghi