Grădinile uitate ale Oradiei

de |

Grădinile uitate ale Oradiei

 

Strategia de reabilitate al clădirilor din Oradea s-a dovedit în ultimii ani foarte eficientă, municipalitatea reușind să atragă fonduri de peste 190 de milioane de euro pentru investiții în proiecte de reabilitare. Imaginea urbei, cu vechile palate nou recondiționate au ajuns să fie prezente în mai toate reportajele realizate de presa din țara noastră sau pe broșurile de promovare turistică, dar dincolo de culori, feronerie, ferestre și porți impresionante, aceste construcții ascund curți interioare care sunt adevărate oaze de liniște. Sunt Grădinile uitate ale Oradiei.

Nu departe de forfota orașului, de agitația unui oraș în continuă mișcare, liniștea curților pare încarcerată. Alături de ea stă pironit timpul, care și-a lăsat amprenta asupra zidurilor, asupra balcoanelor, asupra vegetației. Cu toate că unele dintre aceste curți să află într-o situație dramatică, ele poartă farmecul vremurilor trecute. Aici, dincolo de ferestrele scorojite, oameni își trăiesc viețile ca și când dincolo de porți nu ar exista nimic din ce există. Hainele lăsate la soare împrăștie mirosul de curat, copacii cu crengile lor își fac loc printre feroneria balcoanelor, iar instalațiile omului modern zac neacoperite. Toate acestea formează un tablou urban greu de reprodus în cuvinte. Totul se rezumă la trăiri, la senzația oferită de acel loc. Poate unele dintre aceste curți ne duce cu gândul la orașele de pe malul Mării Mediterane, altele ne poartă spre curțile pariziene, dar cert este că nu ne lasă indiferenți.

Nevoile omului modern a dus la transformarea unor astfel de locuri, altele au fost uitate de cei care se bucură de farmecul lor în fiecare zi, dar curțile și grădinile interioare ale palatelor nu trebuie uitate. Frumusețea lor nu trebuie admirată doar în fotografiile vechi și asta pentru că ele sunt tot parte din patrimoniu.

Articol realizat de: Sebastian Ferchi